19 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu, referandumda 'Evet' diyecek!

Ali Ağaoğlu, referandumda 'Evet' diyecek!

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, daha özgür ve istikrarlı bir Türkiye için referandumu fırsat olarak görüyor



Ağaoğlu, "Ben işadamıyım, particiliğim yok. 12 Eylül'de daha demokratik bir ülke için oyum 'evet' olacak." diyor. 
 
İşadamlarının seçimlerde oyunun rengini açıklaması gibi bir gelenek yok. Ancak 12 Eylül'de halkoyuna sunulacak anayasa değişikliğini siyaset üstü bir durum olarak gören işadamları oylarının rengini saklamıyor. Türkiye'de inşaat sektörünün önde gelen ismi Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da referandumda anayasa değişikliğine 'evet' oyu vereceğini açıkladı. Kendisinin bir partisi ve particiliği olmadığını belirten Ali Ağaoğlu, "Ben işadamıyım, işimi yapmaya çalışıyorum. Ülkedeki siyasi istikrarın bozulmaması, daha demokratik ve daha özgür bir Türkiye için oyum evet olacak." dedi.

Halen 11 bin adet konut inşaatı devam etmekte olan Ali Ağaoğlu, Türkiye'de yüzde 11'i aşan büyüme oranının siyasi istikrar sayesinde yakalanabildiğini düşünüyor. Ağaoğlu, "Ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi için istikrar önemli. Türkiye'nin bu istikrarı kaybetmemesi gerekiyor. Bugün yüzde 11-12 büyümeyi yakaladıysak bu bir yerde siyasi istikrara bağlıdır. Benim görüşüm istikrarın bozulmaması yönünde. Bunun için evet diyorum." diye konuştu. Daha demokratik ve daha özgürlükçü bir anayasa hazırlanması gerektiğini ifade eden Ağaoğlu, halkoyuna sunulan maddelere eksiklerine rağmen 'evet' diyeceğini de kaydetti. Ağaoğlu, "Değişiklikleri yeterli bulmuyorum. Gönlümden geçen bütün partilerin katılımıyla daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasa yapılmasıydı. Ama maalesef bizde muhalefet anlayışı farklı. İktidarın 'evet' dediğine muhalefetin siyah da olsa beyaz da olsa tersini söyleme alışkanlığı var. Bu olmadı. Ama mevcut değişikliğe de 'hayır' demek bence yanlış. Onun için benim buradaki duruşum belli. Ben 'evet' diyorum." dedi.

ENERJİDE BİN MEGAVATA ÇIKACAK

Ağaoğlu İnşaat'ın İstanbul'da devam eden 11 bin adet konut ve ofis inşaatı bulunurken önümüzdeki ay 3 bin konutluk yeni bir inşaat projesi daha açıklayacak. Ali Ağaoğlu, "İnşaat, amiral gemimiz olarak kalacak." dese de yeni bir sektör olarak enerji üretimine girdi. 2015 yılına kadar Türkiye'nin mevcut 45 bin megavat olan enerji üretiminin 55 bin megavata çıkması planlanırken, Ağaoğlu Enerji Grubu da 10 bin megavatlık yatırımın yüzde 10'una denk düşen bin megavatlık enerji yatırımlarına devam ediyor. Mersin Mut'ta 33 megavatlık Rüzgar Enerji Santrali'ni (RES) 2010 Mart ayında devreye aldıklarını hatırlatan Ali Ağaoğlu, Bandırma'da da 93 megavatlık Şah RES'i bu yılın aralık ayında üretime sokacaklarını açıkladı. Şah RES'te yer alan her biri 3 megavatlık 31 türbin için Akbank 8 yıl vadeli 63 milyon Euro kredi verdi. Türbinler ise dünyada kullanılanların üçte birini üreten Vestas şirketinden alındı. Balıkesir ve Bursa illeri sınırlarında yer alan Bandırma'daki santralde yılda 332 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek. Saniyede 9 metre hıza sahip rüzgarıyla Bandırma, Bozcaada ile birlikte Türkiye'nin rüzgar enerjisinde en verimli iki noktasından biri. Şah RES projesini Seferihisar'daki 14 MW'lık RES projesi izleyecek. Bursa, Bandırma, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova'daki yeni RES'ler lisans aşamasında.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), rüzgar santrali başvurularından 8.488 megavatlık kısmına 'olur' verdi. Ali Ağaoğlu, 'olur' alan şirketleri satın alarak rüzgar enerjisinde büyüyeceklerini söyledi. Hidroelektrik santral işine de girdiklerini belirten Ağaoğlu, Bingöl'de 63 megavatlık bir hidroelektrik santrali lisansını satın aldıklarını söyledi. Gürcistan'da 100 megavatlık 3 adet elektrik barajı ihalesini kazandıklarını dile getiren Ağaoğlu, Yeşilırmak üzerinde 24 megavatlık bir santral kurmak için geçen hafta görüşmeler yaptıklarını anlattı. Amasya'da da 21 megavatlık baraj kurulacak.
Zaman/İbrahim Balta 


Geri Dön