19 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu: Türkiye bir fırsatlar ülkesi!

Ali Ağaoğlu: Türkiye bir fırsatlar ülkesi!

Londra'da düzenlenen Grow With Turkey Roadshow'u kapsamında yapılan panelde konuşan Ali Ağaoğlu, Türkiye`nin 2023 plan ve hedeflerini mutlaka yakalayacağını söyledi. Ebru Özdemir de iş dunyasının 2023 yılına hazırlandığını vurguladı....



Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından Londra'da düzenlenen Grow With Turkey Roadshow'u kapsamında yapılan panellerde, enerji ve altyapı sektörlerinde potansiyel işbirliği alanları ve fırsatlar ele alındı. Panellere Türkiye ve İngiltere'den üst düzey yöneticiler katıldı.

Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından Türkiyeİngiltere ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Londrada düzenlenen Grow With Turkey Roadshow'unda, işbirliği alanları ve fırsatlar açısından  büyük potansiyele sahip dört sektör, iki ülkeden üst düzey yöneticilerin katıldığı panellerde masaya yatırıldı.

Moderatörlüğünü DEİK İcra kurulu Başkanı  Rona Yırcalı'nın üstlendiği Enerji Koridoru Türkiye konulu panele, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) Kurul Üyesi Alpaslan Bayraktar, Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, Aygaz CEO'su Yağız Eyüboğlu, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, BP Grup Baş Ekonomisti ve Başkan Yardımcısı Christof Ruehl katıldı.

Panelde, enerji talebindeki artış ve buna paralel olarak ihtiyaç duyulan özel sektör yatırımlarının düzeyi, alternatif enerji sistemleri ve Türkiyenin coğrafi konumundan dolayı enerji yollarındaki geçiş ülkesi olma özelliği ele alındı.

Yenilenebilir enerjiye geçişin bir zorunluluk haline geldiği dünyada Türkiye'nin  büyük bir potansiyeli temsil ettiğini  belirten Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, Kaynaklar ve  talep eden ulkeler arasinda Turkiye onemli bir rol oynayarak merkez konumuna gelecek. Onumuzdeki on yilda Turkiye`nin enerji ihtiyaci %7 artacak. dedi.

Enerjinin geleceğinden ve zorluklarindan bahseden Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem Dünyada her saniyede 5 bebek dünyaya geliyor. Dünya nüfusu bugün neredeyse 7 milyar ve 2050'de 9 milyara çıkacak. Gelişmekte olan pazarlar büyümelerinin en yoğun enerji gerektiren aşamalarına adım atıyorlar. İnsanlar günlük yaşamlarında, modern yaşam biçiminin sunduğu avantajlardan hergün yararlanıyor. Bu talep nasıl karşılanacak İnovasyon şüphesiz verimliliği geliştirecek ve büyümeyi %20 civarında karşılayacaktır. Coğrafi, rekabetle ilgili, finansal ve politik gerçeklikler göz önünde bulundurulduğunda enerji kaynakları da %50 oranında artacaktır. Fakat yine de bu durum, arz ve talep arasında, sektörün 2000 yılındaki büyüklüğü kadar büyük bir boşluk yaratacaktır diye konuştu.

Türkiyenin 2010da yüzde 10 büyüdüğünü ve bu büyümenin yurtiçi enerji talebinde yıllık bazda yüzde 6 ya da daha yüksek bir artış getirdiğini belirten Aygaz CEOsu Yağız Eyüboğlu, Türkiye enerji pazarındaki gelişmeler, her yıl giderek artan sayıda yerli ve yabancı yatırımcıyı çekiyor. Geçen yıl 17.2 milyar ABD Doları tutarında, büyük kısmı elektrik dağıtımı ve perakende segmentindeki özelleştirmelerden oluşan 53 enerji anlaşması sonuçlandırıldı dedi. Devlete ait elektrik üretim tesislerinin ve İstanbul Doğal Gaz Dağıtım Şirketinin özelleştirilmesinin bu yılın önemli gelişmeleri olabileceğini söyleyen Eyüboğlu, Enerji pazarını daha liberal ve rekabetçi kılma doğrultusunda hukuki ve düzenleyici çerçeve dahilinde atılacak adımlar, 2011de sektördeki anlaşmaların artmasını sağlayabilir. Hâlâ düzenlemelerdeki belirsizlikleri en aza indirmeye yönelik bazı adımların atılması bekleniyor olsa da, sürdürülebilir büyüme ve artan talebin ışığında Türkiyede enerji üretimi, petrol ve doğal gaz dağıtım sektörlerinin geleceği son derece parlak dedi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe'nin moderatörlüğünü üstlendiği Gelişen Altyapı Sektöründe Uluslararası İş İmkanları Türkiye konulu panele ise, Ağaoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Limak Yatırımlar Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Arup Mütevelli Heyeti Başkanı Terry Hill, InfraLux Capital Kurucu Ortağı Andrew Bride ve PWC Emlak Fonları Ortağı John Forbes katıldı.

Panelde, Türkiyenin altyapı ajandası, bir lojistik merkezi olarak Türkiyenin sunduğu fırsatlar, piyasa koşullarının altyapı yatırımları üzerindeki etkileri, dünya ekonomisindeki gelişmeler ışığında küresel ve yerel altyapı sektörünün durumu, Türk emlak sektörüne ilişkin perspektifler gibi bir dizi başlık altında değerlendirmeler yapıldı.

Arup Mütevelli Heyeti Başkanı Terry Hill ise güçlü bir rekabetin yaşandığı uluslararası altyapı sektöründe know-how'ın ve stratejik işbirliklerinin artan önemini vurguladı  ve Altyapi yatirimlari hem Turkiye hem de Ingiltere icin cok onemli. Altyapi sadece insaat anlamina gelmemeli, altyapi aslinda bir hizmet. Esas konu paramiz yokken altyapi yatirimlari icin fon yaratabilmek. Resesyon donemlerinde bile altyapi calismalari ekonomiye hareket getiriyor şeklinde konuştu.

Ağaoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu eskiden hükümet ve şirketlerin uzun vadeli planlar yapmadığına dikkat çekerek Türkiye`nin 2023 plan ve hedeflerini mutlaka yakalayacağını belirtti. Ağaoğlu Türkiye`de edindiği tecrübeyi Londra'daki yeni konut-otel projesi ile yurtdisina taşımaya hazırlandıklarını ifade etti. Ağaoğlu ayrıca Türkiye`nin mevcut yapı stoğunun %70`i niteliksiz ve deprem anlamında risk taşıyan yapılar. Bu nedenle bu yapıların kontrollü bir biçimde yıkılıp yeniden yapılmaları gerekiyor. Bu bağlamda Türkiye bir fırsatlar ülkesi dedi.

Limak Yatırımlar Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, tüm iş dünyasının 2023 yılına hazırlandığını vurguladı ve Yapılan planların altyapı yatırımları ile doğru oranda ilerlemesi gerekmekte. 50 milyon turist gelecek diyorsak bu insanlarin hangi limanlardan, hangi havaalanlarindan, hangi yollardan geleceğini düşünmek ve ona gore hazırlığını yapmak gerekir dedi.

PWC Emlak Fonları Ortağı John Forbes ise varlık yönetiminin önemine dikkat çekerek mevcut varlıkların durumu ve gelişimi ile ilgili yaptıkları araştırma kapsamında İstanbul`un Münih`in ardından 2. şehir olduğunu belirtti.

Türkiye-İngiltere ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi açısından stratejik öneme sahip finans ve bilişim sektörleri, Roadshow kapsamında yapılan  Bölgesel finans merkezi - Türkiye ve Bölgesel bilişim merkezi - Türkiye konulu diğer iki panelde ele alındı.


Geri Dön