25 / 04 / 2024

Ali Dumankaya: Yurt dışına açılmayı hedefliyoruz!

Ali Dumankaya: Yurt dışına açılmayı hedefliyoruz!

Dört yılda 10 projeyi yönetme kabiliyetine erişen DKY, 2017’nin sonuna kadar inşaatı devam eden projeleri ile birlikte toplamda 3 bin 697 konut üretmiş olacak. Ali Dumankaya, "Yurt dışına açılmak gibi bir hedefimiz de var ama bu kontrollü olacak" diyor.



DKY markası 56 yıllık sektör birikimi ile 2013 yılında dinamik, kaliteli ve yenilikçi bir anlayışla kuruldu. Gündemi ve trendleri takip eden, araştırmacı, genç ve kalifiye bir ekiple gayrimenkul sektöründe hızlı aksiyon alma ve fark yaratma isteğiyle yola çıkan şirket, dört yılda 10 projeyi yönetme kabiliyetine erişti. DKY olarak bölgesine değer katan ve yatırımcısına her daim kazandıran projelere imza attıklarını belirten DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, "2017'nin sonuna kadar inşaatı devam eden projelerimizle birlikte toplamda 3 bin 697 konut üretmiş olacağız. Ofis projelerimiz ise inşaat aşamasında olduğu için henüz teslim aşamasına geldiğimiz ya da teslim ettiğimiz bir ofis projemiz bulunmuyor" diyor.
Dumankaya, sorularımızı şöyle yanıtladı:


Markanın ismi nereden geliyor?
İnşaat sektörü içinde bulunduğu konjonktürel yapı itibariyle son derece hareketli. Böylesine hareketli bir sektörde lider olmak, çok daha dinamik bir yapılanmayı, şirketin temel değerleri arasında görmeyi gerektiriyor. DKY, inşaat teknolojisindeki hızlı değişimlere, sektörel hareketliliğe ve mevzuat değişikliklerine hızla uyum sağlama hedefiyle dinamik bir yapıyla sektöre giriş yaptı. Ek olarak, hem inşaat alanında hem de insanların yaşamını güzelleştiren bir katma değer olarak kaliteye büyük önem gösteriyoruz.
Her zaman çağın ötesinde olmayı hedefleyen ve yenilikçi bir yaklaşımı benimseyen DKY, her projesini yenilikçilik kavramı üzerine inşa ediyor aynı zamanda. Dinamik, kaliteli ve yenilikçi değerlerimiz DKY markasının ortaya çıkmasını sağladı.


Felsefenizin temeli nedir?
Bütün projelerimizde öncelikle insanı ve doğayı merkez alıyoruz. Güçlü mimari kimliğimizLE işlevselliği ve aileyi ön planda tutan ortak yaşam alanları olan ve enerji verimliliğini esas alan anlayışımızla kentin çehresini değiştirip yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyoruz.


Müşterinize ne vaat ediyorsunuz?
Günümüzde modern kent yaşamıyla beraber insanların önceliklerinin de değiştiğini görüyoruz, insanlar, artık yaşadıkları evlerin kendi yaşamlarına değer katan öncelikli unsur olduğunu biliyor. Bu sebeple fonksiyonel, çok amaçlı, ortak yaşam alanlarının tasarlanması, tasarımlarda her alanda daha çok teknoloji kullanımı, paylaşım ekonomisi odaklı, çevre duyarlılığı ve enerji verimliliği yüksek olan binalar daha çok tercih ediliyor. Biz de DKY olarak, bütün projelerimizde insanı odak noktamıza alıyoruz ve özellikle şehir hayatının karmaşasından uzaklaştıracak doğayla içiçe yaşam merkezleri oluşturuyoruz. Hem konforu hem de işlevselliği bir arada sunduğumuz projelerimizi aile yaşamının ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz. Bazı konseptlerimizde ise şehrin dinamik ve yoğun akışında zamansız biryaşamın kapılarını aralayacak imkanlar sunuyoruz.


Ürettiğiniz projelerinizin içine teknolojiyi nasıl yerleştiriyorsunuz?
Sürdürülebilirlik kavramını enerji tasarrufu politikaları bakımında irdelediğimizde karşımıza iklim değişikliği ile ilgili politikalar, çıkıyor. Bu politikalar ise 3 ana eksen etrafında toplanıyor. Bunlar enerji verimliliği, yenilenebilir enerji teknolojileri ve C02 saliminin azaltılması. Birleşmiş Milletler Çevre Raporu'na göre dünyadaki toplam enerji tüketiminin üçte birinden fazlasının binalarda tüketildiğini, bunun çoğunlukla ısınma, aydınlanma ve havalandırma gibi binaların sürekli ihtiyaçlarından kaynaklandığı ifade ediliyor. DKY, projelerinin tamamında enerji sarfiyatını minimuma indiren ısı yalıtımı malzemeleri kullanılıyor. Buna ek olarak, duman tahliye fanları, çatı fanları ve ıslak hacim fanlarını kapsayan havalandırma sistemlerinde maliyet farkı gözetmeksizin minimum enerji harcayacak motorlar tercih ediliyor. Hidrofor, yangın pompaları, sirkülasyon pompaları, pis su pompalan gibi ısıtma ve sıhhi tesisat sistemlerimizde de yine maliyet farkı gözetmeksizin enerji verimliliğini destekleyen sistemler tercih ediyoruz.


Devam eden projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
DKY Kartal, DKY Business Kartal, DKY Business Tuzla, DKY On Kâğıthane, DKY Cadde Göztepe 05, DKY Cadde Suadiye 12 devam eden projelerimiz arasında. Mart 2017’de DKY Cadde Erenköy 86 projesinin teslimini, DKY Sahil Kartal projemizin lansmanını gerçekleştirdik. Lokum Evler projesi Haziran 2017'den itibaren etaplar halinde teslimine başladığımız ve yıl içerisinde etaplar halinde teslimlerine devam edeceğimiz bir proje. Bir diğer projemiz DKY Ada'nın lansmanını eylül ayında yaptık. Lokum Evlerin son etabı da dahil olmak üzere inşaatı halen süren projelerimizin yatırım değeri yaklaşık 2,3 milyar TL iken 2017 yılında başlayan projelerimizin proje büyüklüğü 1 milyar 180 milyon TL. Halen inşaatı devam eden 7 projede toplam 2.500 konut ve iş yeri bulunuyor. Mart ayında teslimi gerçekleştirilen DKY CADDE Erenköy 86, Haziran ayında ' ’ etaplar halinde teslimleri başlayan Lokum Evler ve Ekim ayından itibaren teslimlere başlayacağımız DKY CADDE Suadiye 12 projemizle toplamda 825 adet konutun teslimini bu yıl içinde gerçekleştirmiş olacağız.


Markanızı İstanbul dışına taşıdınız mı ?
DKY olarak özellikle İstanbul'a odaklandık, tüm projelerimiz burada inşa ediliyor. Gelecekte de çoğunlukla İstanbul'da projeler geliştireceğiz. İstanbul dışında konut yapmama gibi bir düşüncemiz yok.


Yurt dışına yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?
Gelecek yıllar için yurt dışına açılmak gibi bir hedefimiz var ama bu kontrollü olacak.


Beş yıllık yatırım planlarınız neler?
2018'den sonrası için ise çok daha ciddi çalışmalarımız var. Avrupa Yakası’nın nitelikli konut ihtiyacı ile gelişmekte olan bölgesi Sultangazi'de TEM Otoyolu üzerinde bulunan bu projemizin çalışmaları devam ediyor. Yenisahra - Ataşehir'de 1/5000'lik planları biten geniş bir alanın çalışmaları devam ediyor. 2018 sonrası için şimdiden çalışmaya başladık. 2018 yılında başlayacak projelerimizle toplam inşaat alanı 753 bin metrekare olan 5000 adet konut ve 144 adet ofis/ ticari bölüm inşa edeceğiz.


"AKILLI KONUTLAR GELİYOR"

Projelerimizde cihaz ihtiyaçlarını ve ihtiyaçlara yönelik kapasite kullanımlarını detaylı bir şekilde analiz ediyor, fazla enerji kullanımı gerektirecek atıl yüklerdeki cihazları konumlandırmıyoruz. Bu konularda sürekli iyileştirme ve geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Konutta amortisman değeri genelde 20-25 yılla hesaplanırken markalı projelerde konut fiyatı daha fazla prim yapar ve değeri artar. Özellikle uygulanan standartlar çerçevesinde, yapıların daha güvenilir olmasının yanı sıra yeşil alanlar, sosyal tesisler, ortak kullanım alanları, güvenlik, geniş otoparklar, ulaşım kolaylıkları ve metrekare gibi konular markalı projelerde daha nettir. Ayrıca müşterilerin gerek fiyatlandırma gerekse sağlanan ödeme koşulları açısından zarara uğratılmayacağını ve verdiği paranın tam karşılığını alacağını düşünmesi nedeniyle markalı konutlar tercih ediliyor.


"500 BİN KONUT DÜNÜŞÜME GİRECEK"

7 MİLYONDAN FAZLA RİSKLİ KONUT: Türkiye'nin ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü 200’den fazla alt sektöre ciddi bir ivme veriyor. Önümüzde de kentsel dönüşüm süreci büyük önem taşıyor. Ülke genelinde 7 milyondan fazla riskli konutun kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi hedefleniyor. 2012’de başlayan süreç istenilen hızda gitmese de bundan sonra her yıl 500 bin konutun dönüşüme dahil edilmesi bekleniyor.
KALKINMAYA KATKISI VAR: Kentsel dönüşümle birlikte aynı zamanda her yıl 600 bin konut ihtiyacı ile inşaat sektörü devamlılığını sağlayacak. Kentsel dönüşüm ve gelişen inşaat sektörü Türkiye’nin de kalkınma ve istikrarına çok büyük bir katkı sağlıyor.
ÖNCÜ OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ: Kentsel dönüşümü milli bir mesele olarak görmeliyiz. DKY olarak, Kartal bölgesine ve diğer bölgelere farklı proje konseptleri ile yatırım yapmaya ve dönüşümde öncü olmaya devam edeceğiz. Bütün projelerimizde insanı ve doğayı merkez alan güçlü mimari kimliğimiz, işlevselliğiyle ön planda olan ortak yaşam alanlarımızla ve enerji verimliliğini esas alan anlayışımızla kentin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz.


Capital


Geri Dön