29 / 03 / 2024

Ali Kaban: Filyos Limanıyla bölge sevkiyat merkezi olacak!

Ali Kaban: Filyos Limanıyla bölge sevkiyat merkezi olacak!

Zonguldak Valisi Kaban: "Filyos Limanı, bitirildiğinde bir fonksiyon ifa edecek. Zira bugün için henüz daha projeleri çiziliyor ama Ankara üzerinden Ortadoğu'ya bağlanan, ulaşım sisteminin önemli bir parçası olacak"




Zonguldak Valisi Ali Kaban, Filyos Projesi kapsamında bir süre önce altyapı ihalesi gerçekleştirilen limanla ilgili, "Filyos Limanı, bitirildiğinde bir fonksiyon ifa edecek. Zira bugün için henüz daha projeleri çiziliyor ama  Ankara  üzerinden Ortadoğu'ya bağlanan, Karadeniz kıyılarından Avrupa'ya uzanan bir ulaşım sistemin önemli bir parçası olacak" dedi.


Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından Batı Karadeniz İşbirliği Platformu katkılarıyla kentteki otelde düzenlenen İhracat Zirvesi'nde konuşan Kaban,  hiçbir şeyin sihirli değnekle gerçekleşmediğini, gayret ve çalışmak gerektiğini söyledi.


Kaban, Türkiye'nin 2023 için çok büyük hedefleri olduğunu anımsatarak, bunların içinde de bölgenin yer almak durumunda olduğunu vurguladı.


Karadeniz'den Artvin'e kadar çok geniş coğrafya ve kıyı şeridi üzerindeki kentin Filyos gibi değerlendirebileceği büyük araziye sahip olduğunu anlatan Kaban, şunları kaydetti:


"Karayolu, demiryolu, havayolu ve Filyos'ta bitirilecek limanla deniz yoluyla bulaşabilecek bütün hareketlenmelerinin mümkün olabileceği yapıya sahibiz. Filyos Limanı, bitirildiğinde bir fonksiyon ifa edecek. Zira bugün için henüz daha projeleri çiziliyor ama Ankara üzerinden Ortadoğu'ya bağlanan, Karadeniz kıyılarından Avrupa'ya uzanan ulaşım sistemin önemli bir parçası olacak. Bugünlerde limanla ilgili ihalenin açıklanmasını bekliyoruz. İnşallah bir an evvel başlar, kısa sürede bitirilerek faaliyetin odak noktası haline gelir." 


Kaban, çok büyük ticaret  hacmine sahip bölgede olmadıklarına dikkati çekerek, "Ama bu, yarın olmayacağı anlamına gelmiyor. Dış ticaret hacmini attırmaya yönelik çalışmaların bugünden başlaması gerekiyor" diye konuştu. 


BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel de bölgenin dış pazarlara açılmasını hedeflediklerini dile getirdi.


Filyos Limanı'nın da devreye girmesiyle bölgenin önemli sevkıyat merkezi olacağını aktaran Tezel, "Bizim de şimdiden bu duruma hazırlıklı olmamız lazım. Firmaların önündeki engellere yönelik çözüm yolları aramalıyız. İhracat yapmayan firmaları da bu yönde teşvik etmeyi hedefliyoruz. Devletin ihracat konusunda uyguladığı teşvikler var" diye konuştu. Romanya Türk İş Adamları Derneği Başkanı Aykut Akbulut da Romanya hakkında sunum yaptı.



AA




Geri Dön