19 / 04 / 2024

Ali Kopuz : Tarihi Unkapanı Değirmeni kongre merkezine dönüşecek!

Ali Kopuz : Tarihi Unkapanı Değirmeni kongre merkezine dönüşecek!

İstanbul Ticaret Borsası'nda seçimleri kazanan Ç. Ali Kopuz başkanlığındaki yeni yönetim, sahibi olduğu tarihi Unkapanı Değirmeni'ni kongre merkezine dönüştürmek için çalışma başlattı...




Geçmişte "kapalı kutu" olarak adlandırılan İstanbul Ticaret Borsası'nda seçimleri kazanan Ç. Ali Kopuz başkanlığındaki yeni yönetim, sahibi olduğu tarihi Unkapanı Değirmeni'ni kongre merkezine dönüştürmek için çalışma başlattı.


Nejat Ekrem Basmacı'nın 52 yıl süreyle başkanlık yaptığı dönemde "kapalı kutu" eleştirilerine maruz kalan İstanbul Ticaret Borsası'nı 4 yıl boyunca yönetecek olan Ç. Ali Kopuz ve ekibi, yeni dönem projelerini hayata geçirmek üzere çalışmalarına başladı. Yeni yönetim, bir yandan üyeleriyle kopuk olan iletişimini sağlamak üzere e-mail, telefon ve faks numaraları toplamaya başlarken, diğer yandan Borsa'ya ait tarihi Unkapanı Değirmeni'ni aslına uygun şekilde kongre merkezine dönüştürmeye hazırlanıyor. Yeni yönetim tarafından, yaklaşık 6 bin üyeli İSTİB'in bu dönemde tamamen dışarıya açılması ve üyelere daha iyi hizmet verilmesi için yeni çalışmalara imza atılması planlanıyor.


İlk röportajını DÜNYA'ya veren Ç. Ali Kopuz, 1994'te İstanbul Ticaret Odası'na (İTO) girdiğini ve 12 yıl Oda yönetiminde yer aldığını ve İSTİB'e de kardeşi İslam Ali Kopuz'un önerisi ve "burada yapılacak çok şey var, bunlar yapılırsa İSTİB, sivil toplum olma özelliğini taşımaya başlar" demesiyle başkan adayı olduğunu belirtti. Seçim sonrasında yoğunluk nedeniyle sadece 2 kez işyerine gidebildiğini anlatan Kopuz, borsanın üyeleriyle iletişiminin kopuk olmasının en büyük eksiklik olduğunu, bu eksikliği gidermek için üyelerin e-mail, telefon ve faks numaralarını toplamaya çalıştıklarını söyledi.


Tarihi değirmen alanı modern kongre merkezi olacak


Unkapanı'nda 1960'ta İMÇ'nin yapımı sırasında büyük değirmeni yıkılan tarihi değirmen kompleksinde 4 dönüm arazileri bulunduğunu, değirmen yapılarının olduğu bu parselin İSTİB tarafından 1980'de satın alındığını hatırlatan Kopuz, bir süre önce otopark olarak kullanılan arazinin boşaltıldığını ve bu alan için daha önce hazırlanan planı yeniden revize ederek Anıtlar Kurulu'na sunacaklarını kaydetti. Kopuz, Kurul'dan onay almaları halinde buraya kongre merkezi yaparak kongre turizmine kazandırmayı amaçladıklarını söyledi. Tarihi yapının aslının korunacağını ifade eden Kopuz, İSTİB'in de buraya taşınacağını bildirdi.


Oda ve borsaların siyasetin tamamen dışında olması gerektiğini, bazı dönemlerde yöneticilerinin kendi menfaatlerini ön planda tutmasından dolayı üyelerin sorunlarına yeterli ilgi gösterilmediğini ifade eden Kopuz, üyelerin, ödedikleri aidatın karşılığını alamadığını düşündüğünü söyledi. Kopuz, "Bizim şu anda bir sıkıntımız var. Üyeler bir ay içinde tescil yaptırmadığı zaman kanun nedeniyle yüzde 50 fark alınıyor. Bence bu çok adaletsiz birşey. Bunun bir an önce kaldırılması lazım" diye konuştu.


Ticaret tescil oranları gelirimizi yüzde 50 düşürdü


Üyelerin ödemekte zorlandığı ticaret tescil oranlarının 2012 sonunda binde 2'den binde 1'e düşürüldüğünü anımsatan Kopuz, bunun piyasada olumlu algılandığını, tescil işlemlerinin sayısının arttığını, ancak Borsa olarak kayıplarının büyük olduğunu söyledi. Kopuz, "Hemen hemen yıllık 8-9 milyon lira gibi bir kaybımız var. Yani gelirlerimizin yüzde 50'si gitti. Hiç önemli değil. Neticede bu hizmeti yaparken insanlar zaten şikayetçiydi. Üyelerimizden elde ettiğimiz binde 1 karşılığındaki geliri, yine onların hizmetine yöneltme gayretindeyiz" dedi. Kopuz, tarımın çok olduğu Silivri'de İSTİB'in şube temsilciliğini açmayı planladıklarını da bildirdi.


Yüzde 60 kaçak var


İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ç. Ali Kopuz, Borsa'daki tescil sayısının yükselmesi gerektiğine işaret ederek, "Şu anda İstanbul ve Türkiye genelindeki borsalarda yapılan üretim ve karşılığında gerçekleştirilen tescil yüzde 40'ı geçmiyor. Yani yüzde 60 kaçak var. Bu durum, kayıtdışını etkiliyor. Borsalar kayıtdışıyı önlemede çok büyük etken. Neticede borsalardan geçen işlemlerin hepsi kayıt içinde. Sahte mal alım ve satımı ortadan kalkıyor. Türkiye'deki bütün borsalarda yüzde 40 işlem, yüzde 60 kayıp var" şeklinde konuştu.


50-60 yıllık tohumları bu ülkeye kazandırmak lazım


İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ç. Ali Kopuz, İSTİB'in alt katlarında bulunan 50-60 yıllık tohumlar için bazı üniversitelerle görüşüldüğünü, ancak tohumların çimlendirilmesi işlemini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile yapmak istediklerini söyledi. Kopuz, "Bu milli bir dava. Bu tohumları bu ülkeye kazandırmak lazım. Dünyada genetiği ile oynanmamış doğal tohum bulmak çok zor. Bununla ilgili bir dosya hazırlayıp Başbakan ile Tarım Bakanı'na sunacağız" dedi.


Meclis toplantılarında Basmacı'nın koltuğu boş bırakılıyor


Toplam 34 meclis üyesinin bulunduğu İSTİB'de 52 yıl başkanlık yapan Nejat Ekrem Basmacı'yı her meclis toplantısı öncesi arayarak davet ettiklerini de belirten Kopuz, İSTİB Onursal Başkanı olan Basmacı'nın üzerinde adı bulunan koltuğunun meclis toplantılarında boş bırakıldığını kaydetti


Yıldız TAŞDELEN ERLİ/Dünya Gazetesi


Geri Dön