28 / 03 / 2024

Ali Özsoy: Tapu harçlarında indirim yapılmalı!

Ali Özsoy: Tapu harçlarında indirim yapılmalı!

Gayrimenkul alım-satımlarında alınan tapu harcıyla ilgili önemli değişiklikler getiren yasa teklifi ile ilgili değerlendirme yapan Alanya Emlakcılar Derneği başkan yardımcısı Ali Özsoy, tapu harçlarında indirim yapılmaması halinde sektörün olumsuz etkileneceğini söyledi...



Dijital İşlem Vergisi, Değerli Konut Vergisi ve Konaklama Vergisi adıyla 3 yeni vergi getiren yasa teklifi TBMM Plan Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi. Teklif ile gayrimenkul alım-satımlarında alınan tapu harcıyla ilgili önemli değişiklikler yürürlüğe sokuldu.

Gerçek Alanya'da yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konut alım satımında az tapu harcı ödemek için evin değerinin düşük gösterilmesi dönemini bitirecek vergi düzenlemesine dair açıklamalar gerçekleştirdi. Bakan Kurum, "Vatandaşımız konutu kaç liradan alıp, satıyorsa aynı değerden de tapuda bedelini göstersin, şu anda haksız bir rekabet söz konusu. Konutunu 300 bin liraya satan vatandaşımız, emlak beyan değeri neyse onu göstermeyebiliyor. Adalet olması adına gerçekten satış fiyatı, değer neyse buna ilişkin tapu harcının o değer üzerinden alınmasına ilişkin bir düzenlemedir. Bu sayede ortadaki haksızlığı da gidermiş olacağız" dedi.

Ali Özsoy: Tapu harçlarında indirim yapılmalı!

'Spk onaylı ekspertiz firmaları yapacak'

Türkiye’de 20 milyon yapı olduğunu, her yıl 1 milyon 200 bin konut satışı gerçekleştiğini, bunun yaklaşık 600 bininin yeni, diğerlerinin ikinci el olduğunu belirten Kurum, "Gayrimenkul firmaları sattığı değerlerin gerçeğini beyan etmek zorundadır. Buna ilişkin birçok firma çalışmaktadır. Değerlemeler Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz bünyesinde de yapılacak, aynı zamanda SPK onaylı ekspertiz firmalarınca da yapılacak. Bir binada birkaç derleme olduktan sonra 3 boyutlu haritalarla o değerlemeleri katına göre genel müdürlüğümüz dağıtacak. Bu bir süreç alacak. 20 milyon binanın değerlemesi kolay değil. SPK lisanslı firmalarca yapılmış değerlemeler var. Onları da dikkate alacağız, bu değerlemelerin bir kısmı da elimizde mevcut. Ortadaki haksızlığı, adaletsizliği gidereceğimiz önemli bir adım atacağız bu sayede." diye konuştu.

Ev satarken ekspertiz raporu istenecek

Tapu Kadastro Genel Müdür Vekili Zeki Adlı, gayrimenkul değerinin, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından yetkilendirilen şirket ve gayrimenkul değerleme uzmanlarının hazırlayacağı rapor ile tespit edileceğinin bilgisini verdi. Gayrimenkul satmak isteyenlerin önce tapuya başvurup değerleme uzmanı isteyeceğinin belirten Adlı, uzmanlarca hazırlanacak rapora iki defa itiraz hakkı tanınacağını söyledi. Adlı, bankaların değer tespitini 650 TL’ye yaptırdığını, kendilerinin 450-500 TL ücretle yapılmasını sağlayacaklarını ifade etti.

Alanya Emlakcılar Derneği (ALEMDER) başkan yardımcısı Ali Özsoy, 4 Mart 2019’dan itibaren yabancılara yapılan tüm konut satışlarında ekspertiz raporu veya bilinen diğer adı ile değerleme raporu alınması zorunlu olduğunu söyleyerek yerli alıcı için de bu zorunluluğun getirileceğini aktardı. 

Ali Özsoy: Tapu harçlarında indirim yapılmalı!

Özsoy, “Ekstradan 800-900 tl maliyet bindi. Yerli alıcı- satıcı için de ekstra maliyet artışı olacak. Şayet tapu harçlarında indirime gidip, bu düzenlemeleri faaliyete geçirirlerse piyasa etkilenmez. Ama bir indirim söz konusu olmazsa iyi olmayan piyasa biraz daha daralacaktır diye düşünüyorum. Bu da turizmden sonra en çok ekonominin döndüğü emlak ve inşaat sektörünü olumsuz etkileyecek ve Alanya için çok iyi olmayacaktır” şeklinde konuştu.


Geri Dön