25 / 04 / 2024

Alim Gerçel: Kültür Yolu, Kayseri'ye gelecek turistleri etkiler!

Alim Gerçel: Kültür Yolu, Kayseri'ye gelecek turistleri etkiler!

Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Alim Gerçel, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Ozhaseki'nin turizmle ilgili projesi olan Kültür Yolu'nun, Kayseri'ye gelecek olan turistleri etkileyeceğini belirtti.




Mimarsinan Parkı içerisindeki Selçuklu Müzesi'nden başlayıp Hunat, Yoğunburç, Tavukçu Mahallesi, Camiikebir ve Kale'yi de içine alan bir alanda oluşturulmaya başlanan ve Kayseri'niıı tarihi ile kültürel değerlenin bulunacağı Kültür Yolu projesini, Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Alim Gerçel'le görüştük. 


Proje hakkında görüşlerini aldığımız Başkan Gerçel, projenin turist çekeceğini düşünmediğini, ancak Kayseri'yi görmek için gelen turistleri etkileyerek Kayseri'yi tanımaları açısından faydalı olacağını ifade etti. 


KAYSERİ NİN HER TARAFI BURAM BURAM TARİH 

Gerçekleştirdiğimiz röportajda Kayseri'nin sadece merkezinde tarihi ve kültürel öğelerin bulunmadığını belirten Başkan Gerçel, "Bu şehirin her tarafı buram buram tarih kokar. Hatta Kapadokya'nm merkezi Kayseri'dir. 

Erkilet'te Köşk, Zincidere, Endürlük, Akçakaya, Tomarza, Talaş gibi yerler hep tarih doludur. Daha sonra Kültepe, İncesu tarafındaki Şeyh Turhasan Zaviyesi, Akçakaya'da Somuncu Baba Çilehanesi gibi tarihi ve kültürel mekanlarımız çoktur. Mesela Tomarza'da taş işçiliğinin her türlüsünü görürsünüz. Asıl turist çekecek olan yerler buralardır. Çünkü bu gibi mekanlar turistin aradığı farklılıkları barındırır. Otantik oluşu turistleri celbeder. 

Yani dolayısıyla sadece Kayseri'nin merkezi değil Kayseri'nin çevresinin de turizme kazandırılması gerekir" ifadelerinde bulundu. 


KÜLTÜR YOLU TURİST ÇEKMEZ AMA TURİSLERİ ETKİLER 

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirmeye başladığı 'Kültür Yolu' projesi hakkında düşüncelerini dile getiren Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Gerçel, söz konusu projenin turist çekecek bir proje olmadığını ancak Kayseri için gelmiş olan turistlerin ise etkileneceği ve Kayseri'yi tanımasına yardımcı olacağı bir proje olarak düşündüğünü paylaştı. Aslına uygun olarak yapılan tarihi ve kültürel düzenlemelerin turistler için faydalı olacağını dile getiren Başkan Gerçel, bu konuda bir de eleştiri de bulunarak; "Bir şeyi yaparken başka bir şeyi de yıkmamak gerekir. Şuanda Selçuklu Müzesi olarak düzenlenen dünyanın ilk tıp fakültesi Gevher Nesibe'nin ismi Selçuklu Müzesi olarak değiştirildi. Oysa bu isim ve bu değer, Kayseri için daha önemli bir eser idi. Dünyanın ilk tıp fakültesi aslında çok önemli bir özellikti. Maalesef bu zamana kadar bu özelliğimizi dünyaya duyuramadık ve bundan sonra da ismini değiştirdik. Keşke Selçuklu Müzesi isminin yanma da Gevher Nesibe Müzesi ibaresi eklenseydi" dedi. 


TANITIM VE ORGANİZASYON İYİ YAPILMALI 

Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Gerçel, ne kadar restorasyon ve çalışma yapılırsa yapılsın, yeteri kadar tanıtım ve organizasyon yapılmadığı takdirde turistlerin çekilemeyeceğini kaydederek, tanıtım ve organizsyona vurgu yaptı. "Profesyonel bir tanıtım ve organizasyon gerekli" diyen Başkan Gerçel, bu konuda Büyükşehir Belediyesi ve özel turizm kuruluşlarına görev düştüğünü söyledi. "Bir defa turisti getirdikten sonra gerisi kolay" ifadesinde bulunan Başkan Gerçel, tanıtım ve organizasyonun iyi yapılmadığı takdirde ise elde bulunan tarihi ve kültürel zenginliklerin bir şey ifade etmeyeceğini sözlerine ekledi,


Kayseri Anadolu Haber


Geri Dön