23 / 04 / 2024

Alman İsta, ısı pay ölçer sistemiyle yüzde 49’a varan tasarruf sağladı!

Alman İsta, ısı pay ölçer sistemiyle yüzde 49’a varan tasarruf sağladı!

Enerji verimliliği alanında dünya devi olan Alman ista, ısı pay ölçer sistemlerini kullanarak en yüksek tasarruf oranına ulaşan 10 müşterisini sertifika ile ödüllendirdi. En yüksek tasarruf oranı yüzde 49 olarak gerçekleşti.



Kışın soğuk günlerini rahatça ısınarak geçirirken bir yandan da ısı pay ölçer cihazları sayesinde yakıt tasarrufu yapan tüketiciler, ista tarafından da ödüllendirildi. 2008 yılında Türkiye pazarına giren, dünyanın enerji verimliliği alanındaki lider şirketi Alman ista, ısı pay ölçer sistemi sayesinde en yüksek tasarruf oranına ulaşan 10 müşterisine sertifika gönderdi. Geçen kış ista ısı pay ölçer taktıran bu apartmanların tasarruf oranı yüzde 35 ile 49 arasında değişiyor. Bu da yakıt faturalarının yarı yarıya azalması anlamına geliyor.


ista Türkiye Genel Müdürü Zafer Yavuztürk, “Geçen kış, ista ısı pay ölçer cihazı taktıran aileler, önemli oranda doğalgaz tasarrufu yaptılar. Hem istedikleri kadar ısındılar hem de ısındıkları kadar ödediler. Biz de en yüksek tasarruf oranını yakalayan müşterilerimizi ödüllendirmek için sertifika gönderdik” diye bilgi verdi.


ista’nın cihazlarını taktıran apartmanlardaki yakıt gideri karşılaştırmaları ise tasarruf oranlarının ne derece yüz güldürdüğünü gösteriyor. Bu oranlar aynı zamanda Türkiye için de yakıt tasarrufunda varılacak noktayı göstermesi açısından önem taşıyor.


Isı pay ölçer nasıl çalışıyor?


Merkezi sistemle ısınan binalarda kullanılma zorunluluğu bulunan ısı pay ölçer sistemleri ile dairede bulunan her radyatörün tükettiği enerji miktarı saptanabiliyor. Kurulumu çok basit olan sistemde, herhangi bir tadilata gerek kalmadan küçük cihazlar radyatörlere monte ediliyor. Böylece faturalandırma, tüketilen enerjinin daire ya da metrekare başına bölünmesi yerine radyatörün kullanımına bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Konut sakinleri termostatik vanalar sayesinde odaların sıcaklıklarını istedikleri konuma ayarlayabiliyor. Kullanılmayan odalarda minimum seviyeye getirilen sıcaklık, faturaya enerji tasarrufu olarak yansıyor. Apartman sakinleri arasında şikayete ve tartışmaya neden olan sıcaklık sorunu da ortadan kalkıyor. Herkes evindeki ısı düzeyini kendi ayarlayabiliyor.


Tüketim, ista’nın geliştirdiği bir program sayesinde uzaktan okuma yoluyla belirleniyor. ista her ay, dairelerin aylık tüketim raporunu hazırlayarak site yönetimine gönderiyor. Site yönetimi de bu raporlara göre yakıt bedelini tahsil ediyor.



Geri Dön