28 / 03 / 2024

Almanya yıllık konut üretiminde 300 bin sınırını aştı!

Almanya yıllık konut üretiminde 300 bin sınırını aştı!

Almanya’da, geçen sene inşa edilen daire sayısı 300 bin sınırını aşmasına rağmen, ihtiyaç sahiplerine uygun fiyatlı sosyal konutların yeterince sağlanmadığı ortaya çıktı.



Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nin uyguladığı gevşek para politikası, konut inşaatını artırırken, ülkeye gelen mülteci sayısı, konut sıkıntısını daha da derinleştiriyor.


Güçlü talep ve aşırı düşük faiz oranları geçen sene Almanya’da konut inşaatını ciddi ölçüde artırdı. Federal İstatistik Dairesi’ne (Destatis) göre geçen sene inşa edilen daire sayısı yüzde 8,4 oranında artarak, 309 bini buldu. Bu şekilde, 2000 yılından beri ilk defa daire sayısı 300 bin sınırını aştı.


Destatis tarafından yapılan açıklamada, 2013 yılında konut inşaat oranı yüzde 12,9 seviyesinde artarken, 2014 yılında bu rakam yüzde 5,4 olarak kayda geçti. Federal Konut Bakanlığı’na göre, 2014 yılında 15 bin 550 sosyal konut inşa edilirken, bu rakam 2013 yılında 13 bin 900 olduğu belirtildi. Bu süre zarfı içerisinde, eyaletlerler federal devletten yıllık 518 milyon Euro sosyal konutlar için destek aldı.


Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), Euro Bölgesi’nde mali krizle savaşmak için uyguladığı gevşek para politikası sayesinde Almanya’da inşaat sektörü ısınmaya başladı. En son toplantıda ECB, faiz oranını 0,0 seviyesine indirmişti. Faiz oranının 0’a inmesi, tasarruf seçeneğini rafa kaldıran yatırımcılar için konut inşaatı ve tadilatlar daha cazip gelmeye başladı. Bundan dolayı Almanya’da birçok insan paralarını son birkaç yıldır ‘beton altınına’ yatırmaya devam ediyor. Buna göre çok aileli konut inşaatı yüzde 6,9 seviyesinde artarken, müstakil evlerin sayısı ise yüzde 5,3 seviyesinde yükseldi. İki aileli evler için alınan izin oranı ise yüzde 5,3 oldu.


2020’YE KADAR YILLIK 400 BİN KONUT İNŞA EDİLMESİ GEREKİYOR


Ancak yüksek konut rakamlarına rağmen, uzmanlara göre inşaat sektörü, giderek pahalılaşan şehirlerde yeterince uygun fiyatlı konutlar inşa etmiyor. “Keskin artan göç sebebiyle, siyaset hemen etkisini gösterecek önlemler alması gerekiyor.” diyen Konut Sektörü Merkez Birliği (GDW) Başkanı Axel Gedaschko federal, eyalet ve yerel yönetimlerin metropol bölgelerde hedef alarak konut inşaatlarını teşvik etmesi gerektiğini vurguladı. “Son zamanlarda çok az sayıda konut inşa edilmesinden dolayı, birçok şehirde konut sıkıntısının yaşanıyor.” diyen Gedaschko, sürekli devam eden mülteci akını, Almanya’nın gelişmekte olan bölgelerini daha da baskı altına aldığını belirtti.


Taraf




Haber Yeniçağ Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Güçlü talep ve aşırı düşük faiz oranları; geçen sene Almanya'da konut inşaatını ciddi ölçüde artırdı. Almanya'da, geçen sene inşa edilen daire sayısı 300 bin sınınnı aşmasına rağmen, ihtiyaç sahiplerine uygun fiyatlı sosyal konutların yeterince sağlanmadığı ortaya çıktı. ECB'nin uyguladığı gevşek para politikası, konut inşaatını artırırken, ülkeye gelen mülteci sayısı, konut sıkıntısını daha da derinleştiriyor. Federal İstatistik Dairesi'ne (Destatis) göre 2000 yılından beri ilk defa daire sayısı 300 bin sınırını aştı. 



Yeniçağ


Geri Dön