29 / 03 / 2024

Altına dayalı kira sertifikası yarın başlıyor!

Altına dayalı kira sertifikası yarın başlıyor!

Hükümetin yastık altında bulunan altınları ekonomiye kazandırmak adına hazırladığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı yarın başlıyor. Başvurular Ziraat Bankası'na yapılacak..



Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı yarın itibari ile Ziraat Bankası’nın 81 il, 245 ilçede bulunan 331 şubesinde başlıyor.


Uygulama ile yastık altında bulunan ve 100 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilen altını ekonomiye kazandırmak amaçlanıyor.


Sadece Ziraat Bankası aracılığıyla başlayan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı ile ilgili bankadan yapılan açıklamaya göre, Hazine Müsteşarlığı'nca 2 Ekim Pazartesi gününden itibaren 4 ayrı ihraç programı çerçevesinde, 81 ilde, 245 ilçede ve aracı tek banka olarak Ziraat Bankası'nın 331 şubesinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için talep toplama işlemleri yapılacak.


SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

1.) Ziraat Bankası'na altınlarla birlikte başvurulacak.

2.) Bankaya verilen altınların ekspertizi gerçekleşecek.

3.) Ekspertiz akabinde ayarı ve ağırlığı belirlenen altının karşılığında sertifika veya tahvil verilecek.

4.) Vade boyunca vatandaş, altın cinsinden bir getiri kazanacak. Yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli yüzde 1.20 (yıllık yüzde 2.40) getiri sağlayacak

5.) Tahvil istenien zamanda tekrar altına dönüştürülebilecek.

6.) Ara dönemde de ek getiri sağlanacak.


DEĞER KAYBI OLMAYACAK

Uygulamada 22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilecek olup, üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ile Reşat Altınlar kabul edilmeyecek. 


Ziraat Bankası şubelerine getirilecek altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmayacak. Mevcut saflığı oranında birebir kabul edilecek. Böylece yatırımcılar hiçbir değer kaybına uğramayacak. Altınların teslim edilmesi halinde müşterilere hesap cüzdanı verilecek.


VERGİ YOK

2 yıl vadeli senede yatırım yapılan uygulamada Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilecek bu senetlerden elde edilecek kazançlar üzerinden herhangi bir vergilendirme yapılmayacak. senetler karşılığında 6 ayda bir kupon/kira geliri elde ederek altın yatırımlarına kazanç sağlayabilecek.



Sabah





Geri Dön