27 / 04 / 2024

Altına dayalı kira sertifikasından vergi alınacak mı?

Altına dayalı kira sertifikasından vergi alınacak mı?

Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla, Türkiye genelinde etaplar halinde Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı 2 Ekim itibari ile yapılacak. Peki altına dayalı kira sertifikasından vergi alınacak mı? diyorsanız işte yanıtı...



 

Hazine Müsteşarlığı yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için yeni bir uygulama başlatıyor. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası adı verilen bu uygulama 2 Ekim Pazartesi gününden itibaren başlayacak.


Uygulama,  4 ayrı ihraç programı çerçevesinde, 81 ilde, 245 ilçede ve aracı tek banka olarak Ziraat Bankası’nın 331 şubesinde gerçekleştirilecek. 


Altın tahvilinde vergi yok 

Tahvillerini veya sertifikalarını ihraç tarihini takip eden ilk 3 ayda satmak isterlerse tahvil ve sertifika bedelinden yüzde 1.5 kesinti yapılacak. Tahvillerin ve sertifikaların 3 aylık süre sonrasında bankaya satılmak istenmesi durumunda herhangi bir kesinti yapılmayacak.


Altın tahvili ve sertifika sahipleri vade sonunda anaparalarını 1 kiloluk külçe altın veya Darphane tarafından üretilen çeyrek Cumhuriyet ziynet altını olarak talep ederlerse bu taleplerini Ziraat Bankası şubelerine bildirecekler.


Fiziki altın talep etmeyen tahvil ve sertifika sahiplerinin anaparaları vade sonunda, gram altın olarak hesaben ödenecek. Tahvil ve sertifika sahipleri vadeden önce istedikleri tarihte tahvillerini Ziraat Bankası’na satarlarsa, karşılığını işlemiş faiz/kira getirisini birlikte Türk Lirası olarak alabilecekler.


Tahvil ve kira sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj vergisi alınmayacak.


 

Altına dayalı kira sertifikası uygulanan bankalar!

 


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön