26 / 04 / 2024

Altına dayalı kira sertifikasının avantajları!

Altına dayalı kira sertifikasının avantajları!

Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracının avantajları neler, sistem nasıl işliyor? İşte bu soruların yanıtları...



Hazine Müsteşarlığı, faiz getirisi elde etmek istemeyen yatırımcılar için 2012'den itibaren kira sertifikaları ihraç ediyor. Yurtiçinde ihraç edilen diğer kira sertifikalarında olduğu gibi 02-27 Ekim 2017 tarihleri arasında talep toplanacak olan Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracına başlandı. Bununla, fiziki altını olan vatandaşların bu altınları üzerinden getiri elde edebilmeleri sağlanıyor.

 

AVANTAJLARI ÇOK

 


Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasının avantajları özetle şöyle:
1-Devlet güvencesi: Altınlar çalınma, kaybolma riski ve saklama masrafı olmaksızın devlet güvencesinde 1 kilogramlık külçelere dönüştürülerek saklanacak.
2-Ek getiri imkanı: Yastık altında ya da banka kasalarında hiçbir getiri olmaksızın tutulan altınlara altı ayda bir yüzde 1.20 (yıllık yüzde 2.40) ek getiri verilecek.
3-Vergi avantajı: Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 0 olarak belirlenmiş olup elde edilecek getirilerden stopaj vergisi alınmayacak.
4-Vadeden önce nakit imkanı: Nasıl ki yastık altındaki altınlar piyasada satılarak nakde dönüştürülebilivorsa vatandaş dilediği zaman Altın Tahvili/Altına Davalı Kira Sertifikasını Ziraat Bankası'na satarak ihtiyaç duyduğu nakde ulaşabilecek.
5-Vade sonunda fiziki altın imkanı: Yatırımcı vade sonunda, rafineri tarafından üretilen “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” veya Darphane tarafmdan üretilen “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” alma hakkına sahip olacak.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?


Sistem henüz çok yeni olmakla beraber. Hazine Müsteşarlığı'nın internet sayfasında 29 Eylül 2017 tarihinde yapılan basın duyurusunda. Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasının ilk talep toplama tarihi 02-27 Ekim 2017 olarak duyurulmuş olup, sistemin nasıl işleyeceği konusu şöyle açıklanıyor:
-Sadece bireysel yatırımcılar (gerçek kişiler) yararlanabilecek olup kurumsal yatırımcılar (tüzel kişiler) söz konusu kira sertifikasına yatırım yapamayacak. Hazine Müsteşarlığı tarafından aracı banka olarak belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığ ile tüm Türkiye genelinde etap etap ihraç edilecek. Talep toplama dönemleri dışında Ziraat Bankası’ndan alınamayacak.

-Sadece özellikleri Hazine Müsteşarlığınca belirlenen fiziki altınları teslim etmek suretiyle alınabilecek. Külçe altınlar. Cumhuriyet Darphane altınları (çeyrek, yarım, tam, Ata Lira vb.) ile gerekli şartları sağlayan 22 ayar ve 24 ayar altınlar. 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) kabul edilmeyecek. Reşat altınlar da kabul edilmeyecek.

-Altınlar hiçbir bir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul edilecek. Yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacak. .Altınlar saflığı oranmda bire bir olarak kabul edildiğinden eski tarihli ve yeni tarihli altınlar arasında bir fark olmayacak. Kabul edilebilecek özelliklere sahip altınlar için herhangi bir alt veya üst limit tutan bulunmayacak.

-Yatırımcısına her altı ayda bir TL cinsinden altın fiyatına endeksli yüzde 1.20 (yıllık yüzde 2.40) oranmda kupon/kira ödeyecek. Söz konusu kupon/kira oranı, senedin vadesi boyunca sabit kalacak olup yatırımcının elde edeceği TL getiri tutarı ise altın fıvatlannda meydana gelecek olan değişmelere göre farklılık gösterebilecek. Yatırımcılar sahip olduklan Altıiı Tahvili/ Altına Dayalı Kira Sertifikalarını işlemiş getirisi ile birlikte istedikleri zaman Ziraat Bankası’na satabilecek ve TL karşılığım alabilecekler. Yatırımcılar vade tarihinden önce isterlerse Altın Tahvil/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka gerçek kişiye satıp, devredebilecek. 

Fiziki altın sadece vade sonunda gerçekleştirilecek anapara ödemelerinde talep edilebilecek olup, vade tarihinden önce Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarının satılmak istenmesi durumunda, piyasadaki güncel gram altın fiyatları dikkate alınarak Ziraat Bankası tarafmdan TL ödeme yapılacak. Vade sonunda yatırım hesaplarında bulunan Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası adedine karşılık gelen gram altın tutarının (anapara tutarının) ödenmesi aşamasında yatırımcıların tercih edebileceği üç ayrı seçenek var. Yeni ihraca katılmak isteyen yatırımcılar bu taleplerini yeniden ihraç duyurusunda belirtilecek tarihlerde Ziraat Bankası şubelerine başvurarak iletmeleri gerekiyor.

Görüldüğü üzere, ülkemizde yastık altındaki altm miktarın
ın en muhafazakar tahminlere göre yaklaşık 2200 ton (100 milyar dolar) olduğu tahmin ediliyor. Altın Tahvili .Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraçları ile bu değerin ekonomiye kazandırılması ve ülke rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, yatırımcıya da birçok avantajının yanında ilave gelir getiri sağlıyor.

 

Para

 


 


Geri Dön