20 / 04 / 2024

Altınbaş Holding GYO kuracak!

Altınbaş Holding GYO kuracak!

Altınbaş Holding mülkiyetindeki arsaların tamamı İstanbul’da. Ali Altınbaş’ın değerinin 300 milyon dolar olarak hesapladığı bu portföy Mahmutbey, Şişli ve Silivri bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. Altınbaş, “Bunları ayırıp GYO kurmayı konuştuk. Dönem uygun olursa yapabiliriz" diyor..



Ali Altınbaş, İTÜ arazisi üzerinden Boğaz’a i m kadar uzanan bir manzaranın eşlik ettiği çalışma odasındaki tekli deri koltuğa düşüncelerini toparlamaya çalışan birinin durağanlığıyla oturuyor. Altınbaş Holding’in onursal başkanın aklında, ailenin adını taşıyan üniversitenin bir gün sonraki mezuniyet töreninde yapacağı konuşma var. FORBES ile sabahın erken saatlerinde oğlunun inşa ettiği İstanbul, Maslak’taki No:1 Plaza’nın sekizinci katındaki ofisinde yaptığı görüşmenin öncesinde iki saat bu konuşmaya hazırlandığını tatlı bir heyecanla anlatıyor. Zaten holdinginin finansallarından bahsederken dahi mütevelli heyeti başkanı olduğu okulunun altıncı dönem mezunlarına söyleyeceği cümlelerden birkaçını araya serpiştiriyor. “Eczacıdan, dişçiden yeteri kadar olduğunu söylüyorlar ama Türkiye coğrafyasını düşünmemek lazım”, “Dünyada küçük sermayelerle büyük işler yapacak çok ülke var. Gençler bunu anlamalı. Biz böyle yaptık.”

2008’de açılan vakıf üniversitesi (2017’den önceki adıyla Kemerburgaz), Horasan Türkü Altınbaş Ailesi için baba vasiyeti. Altı kardeşin, 2003’te vefat eden babaları Mehmet Altınbaş’ın adına kurdukları vakfın bünyesindeki okula bugüne kadar arazi dahil 150 milyon dolar harcadılar. “En fazla ihracat yapan üçüncü üniversite” gibi övünç duydukları ödüllere rağmen 10’uncu yılın sonunda hala para harcamaya devam ediyorlar. Sadece geçen sene işletme giderleri için 10 milyon lira verdiler. “Başlarken dört yılın sonunda vakfın başa baş noktasına geleceğini hesaplamıştık” diye anlatıyor 2008 sonrasında vaktinin büyük bir kısmını üniversiteye ayıran 62 yaşındaki Ali Altınbaş, “Ama bu sene dengeye geleceğini ya da artıya geçeceğini düşünüyoruz.” Yol haritasındaki en az 120 milyon dolar bedelli yeni kampüs ve hastane inşası gibi planlar muhtemelen bu beklentinin 2023 sonrasına ertelenmesine yol açacak. Ancak aile için bu büyük bir dert değil. Zira İstanbul merkezli Altınbaş Holding, Türkiye’nin en yüksek nakit akışına sahip operasyonlarından biri. Bünyesinde akaryakıt şirketi Alpet, kuyum perakende zincirleri Altınbaş ve Assos ile Creditwest adı altında Kuzey Kıbrıs, Türkiye ve Ukrayna’ya yayılmış finans operasyonu bulunan holding, bu haliyle son sekiz yılda ciro bazında yaklaşık 4,5 kat büyüdü. 13 şirketle faaliyet gösterdikleri bu üç sektöre ek olarak Transal Denizcilik şirketiyle birlikte holding 2017’yi de yüzde 15’lik büyümeyle kapattı ve ciro 9,1 milyar lirayı gördü. “Finans, akaryakıt ve kuyumculuk... Evet, hızlı nakdi seviyoruz” diyor Gaziantep doğumlu Ali Altınbaş, “Çocukluğumuzdan itibaren böyle öğrendik. Dolayısıyla nakde yakın olabileceğimiz işleri seçiyoruz.” Bu prensibi gözardı ederek girdikleri işlerden ise hemen uzaklaşmışlar. Örneğin ambalajlı su işinin popüler olduğu 90’larda “Alsu” markasıyla su fabrikası kurmuşlar. “Üç-dört sene çalıştırdık sonra Yaşar Grubu’na sattık” diye anlatıyor, “Koca bir tır yüklüyorsun ama kazanç yok gibi birşey. Dolayısıyla önce nakit...”

Bu nakdin önemli bir kısmı, en küçük kardeş Nusret Altınbaş’ın yönetimindeki üç ülkeye yayılan finans operasyonundan geliyor. Üç yıl önce, o dönemki yönetim kurulu başkanı Vakkas Altınbaş, verdiği bir söyleşide, gelirlerin yüzde 55’inin finans işinden geldiğini açıklamıştı. Şu anda bu rakam yüzde 30’lar seviyesinde. Bu operasyonun en büyük kalemi, 1993’te kurdukları 2,37 milyar liralık aktif büyüklüğe sahip Creditwest Bank Kıbrıs. 14’ü özel olmak üzere 21 bankanın faaliyet gösterdiği ve toplam aktif büyüklüğü 26,1 milyar lira olan Kuzey Kıbrıs bankacılık sektöründe 14 şubeli Creditwest pazarın yüzde 9’unu kontrol ediyor. Bu haliyle Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği verilerine göre ülkenin en büyük özel bankası konumunda -en yakın rakibi 1,88 milyar lirayla Kıbrıs İktisat Bankası. Ali Altınbaş, son yedi yılda sektörün üç katı büyüyen bankasının 38,9 milyon liraya Ada’nın en karlısı olduğunu söylüyor.

GAYRİMENKUL HEVESİ

Altınbaş Holding bugüne kadar doğrudan hiç gayrimenkul işine girmedi. Ali Altınbaş bu işe girmeyi çok konuştuklarını, düşündüklerini hatta birkaç denemede de yaptıklarını ama “çok beceremediklerini” anlatıyor. “Büyükken inşaata giren yok ama içinden büyüyen çok... Buna rağmen denedik ama maliyeti hesap edemedik. Bizim mal ettiğimiz fiyata başka firmalar satıyordu. Dolayısıyla vazgeçtik ya arsayı sattık ya da kat karşılığı verdik” diyor. Ancak halen ellerinde vakfa bağışladıkları Gaziantep’teki fıstık bahçeleri haricinde büyük bir arazi stoku var. Altınbaş Holding mülkiyetindeki bu arsaların tamamı İstanbul’da. Ali Altınbaş’ın değerinin 300 milyon dolar olarak hesapladığı bu portföy Mahmutbey, Şişli ve Silivri bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. “Bu arsalar değerlendirilmeyi bekleyenler tabii” diyor ve ekliyor: Bunları ayırıp GYO kurmayı konuştuk. Dönem uygun olursa yapabiliriz.”

Ana şirketin bu muhafazakar yaklaşımına karşın en küçük kardeş Nusret Altınbaş hariç diğer tüm kardeşler ve ailenin üçüncü kuşağı Holding’den bağımsız işlerinde gayrimenkul ile hayli ilgili. Ali Altınbaş’ın da yönetim kurulunda yer aldığı ancak işin başında oğlu Serdar Altınbaş’ın olduğu Alsar Gayrimenkul’de Saral Ailesi ile ortaklar... Holding'in genel merkezinin olduğu Maslak No:1 Plaza’yı, Kayalar Bakır, Kale Oto Radyatör gibi şirketleri bünyesinde barındıran Koçkaya Holding’in arazisi üzerine kat karşılığı (yüzde 50) inşa eden de Alsar. Şirket şu anda “Levent No:5” isimli bir ofis projesi daha yapıyor. Diğer taraftan imam ve Hüseyin Altınbaş’ın kontrolündeki Altınhas Holding ise iş Bankası ortaklığında İstanbul’da “Kasaba” isimli bir proje gerçekleştirmişti. Sofu Altınbaş ve Vakkas Altıbaş tarafından kurulan ASV Holding ise İstanbul, Kozyatağı’nda “Altovver” adıyla ilk projelerini inşa ediyor. Vakkas Altınbaş’ın oğlu Orkun’un yönetimindeki operasyonun yol haritasında toplam yatırım değeri 1 milyar lirayı bulacak projeler var.

 


Geri Dön