19 / 04 / 2024

Altında son gelişmeler!

Altında son gelişmeler!

Altında 2020 yılı 1. çeyrek verileri açıklandı. Altına hangi cephelerden talep var? Hangi cephelerde talep azalması var?



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Altında son gelişmeler"
başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 13 maddelik analizi...

Altında 2020 yılı 1. çeyrek verileri açıklandı. Altına hangi cephelerden talep var? Hangi cephelerde talep azalması var?

Altında son gelişmeler!

1) Korona virüsü ile beraber altın arzı azaldı. Altın arzı yüzde 3'lük düşüşle 795 ton oldu.  Geçen yıl 820 ton seviyesindeydi.

2) Mücevher olarak kullanılan altında büyük düşüş yaşandı. Geçen yılın ilk çeyreğinde mücevher piyasasında 533 ton altın kullanılmıştı. Bu yıl ise bu oran 325 tona geriledi. Düşüş oranı yüzde 39. Bunda hayatın bazı ülkelerde durma noktasına gelmesi ve ons fiyatlarının yüksek seyretmesi etkili oldu.

3) Teknoloji ve sanayide kullanılan altın oranı ise yüzde 8 düşüşle 73 ton olarak gerçekleşti. Geçen yıl ise bu oran yaklaşık 80 tondu.

4) Toplam külçe ve gram altın alımı ise 257 tondan 241 tona düştü.

5) Geçen yıl ilk çeyrekte 157 ton altın alan merkez bankaları bu yıl ilk çeyrekte 145 ton aldı.

6) Altında tek talep altın ve altına dayalı fonlarda büyüdü. Geçen yıl 43 ton altın alan fonlar bu yıl 298 ton alım yaptı. Altın fonlarının talebi neredeyse 7 kat büyüdü.

7) Net alımların keskin bir şekilde yavaşlaması bekleniyordu. Merkez bankaları altın toplamaya devam etti. Ancak Rusya, küresel net alımda keskin bir yavaşlamaya işaret etti. Uzun vadeli satın alma programını Nisan ayından itibaren askıya alacağını açıkladı.

8) Ülke bazında ise mücevher talebindeki en büyük düşüş yüzde 65 ile Çin'de gerçekleşti.

9) Net olan şu: Altın fonları altın almaya devam ediyor. Bundan dolayı merkez bankaları, mücevher için alımlar ve teknolojide kullanılan altın talebinde gerileme olsa da altın fiyatları yükseliyor. Üstelik arzın azalmasına rağmen.

10) Altın fiyatları dolar bazında son 8 yılın en yüksek seviyesinde. Henüz 2011 rakamlarını görmedi.

11) Tüm temel göstergeler altına olan talebin arttığı yönde. Merkez bankaları Korona krizi bahanesiyle altın satışı yapmazsa fonların altına olan talebi, merkez bankaları, mücevher, sanayi ve teknolojide azalan talebi fazlasıyla karşılar.

12) Vadeli kontratlarla altın alanlar, vadesi dolduğunda fiziki altınlarını teslim almak istiyorlar. Burası işin en önemli detayı. Fiziki altın hiç olmadığı kadar talep görüyor.

13) Talep cephesi yükselişin devam edeceğini gösteriyor. Ama fonlar fiyatlarla agresif oynarlar. Aşağı ya da yukarı yönlü çok sert hareketler görürseniz şaşırmayın. Aşağı yönlü hareketlerde paniğe kapılmayın.

Konuyla ilgili videomuzu aşağıdaki adresten izleyebilirsiniz.

 

 

Faiz indirimi kredi faizlerine yansımalı!

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön