25 / 04 / 2024

Altındağ Aktaş Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temeli atıldı!

Altındağ Aktaş Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temeli atıldı!

Başkent Ankara'da hayata geçirilecek olan Altındağ Aktaş Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında hayata geçirilecek olan 357 konut ve 42 dükkanın temel atma töreni yapıldı...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara  Altındağ Aktaş Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni'ne katıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, “Altındağ’ın Büyük Dönüşümü” adıyla hayata geçirdikleri projede atılacak temelle başkent Ankara’yı aslına uygun duruma getirebilmek amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gece gündüz başkent Ankara’nın 25 ilçesine ne yapılabilir gayreti içinde olduklarını kaydetti.

Bakan Murat Kurum, "Aktaş Kentsel Dönüşüm Projemizle 357 yeni yuvamızın ve bereketin merkezi olacak 42 dükkanımızın temellerini atacağız. Vatandaşlarımızla da konuştuk. 'Arsalarımız burada ama imar uygulaması sonrasında arsalarımız başka yerlere gitti. Sayın Bakanım, 40-50 civarında vatandaşız. Biz de yapılacak konutlarla hak sahibi olmak istiyoruz.' dediler. Biz de talimatı verdik. Yeni yuvalarınız hayırlı olsun." diye konuştu.

Altındağ Aktaş Kentsel Dönüşüm Projesi nin temeli atıldı!

Murat Kurum, 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mega kent İstanbul'da kentsel dönüşüm seferberliği başlattığını, “Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm” sürecini daha dae şu şekilde devam etti:

"Bugüne kadar, 2,5 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Gelecek hafta Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle 1 milyonuncu konutun teslimini vatandaşlarımıza yapacağız. Şu anda Türkiye genelinde, sahada yatırım değeri 90 milyar lira olan 300 bin sosyal konut ve deprem dönüşüm konutumuzun inşası hızla devam etmektedir. Ankara'mızın her ilçesinde, Ankara'nın her yerinde dönüşüm diyerek 10 binlerce sağlıksız yapıyı dönüştürüyoruz. Burası 'eski Ankara', 'tarihi Ankara'. 4 etaptan oluşan muhteşem bir projeyle, tarihi bugünle buluşturuyoruz."

Ülkenin en önemli kentsel yenileme projesini Ankara Altındağ’da hayata geçirdiklerini kentsel projesinin 1. etabı için  Ankara  Kalesi çevresini, 2. etapta ise Hergelen Meydanı'nı seçtiklerini dile getiren Bakan Kurum, esnafla beraber çözüm bularak projeyi yürüttüklerini dile getirdi.

Projenin üçüncü etabının Ankara Ulus'taki Yahudi Mahallesi, son etabının da Altındağ Belediye binası olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2023 yılına kadar yeni Ulus projesini hayata geçireceklerini söyledi.

Başkent Ankara'nın Atıfbey-Hıdırlıktepe ve İsmetpaşa mahallelerinde riskli alanlarda toplamda 5 bin 200 konutun 4 bin 100'ünü yıktıklarını, söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Altındağ’daki çalışmalarla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Başpınar Mahallesi'ndeki riskli alanda imar planlarını onayladık. Vatandaşlarımız büyük bir heyecanla tapularını alıyorlar. Başpınar'ı da inşallah hep birlikte geleceğe en güzel şekilde taşıyoruz. Çalışkanlar Mahallesi'ndeki riskli alanda 542 konut ve 19 dükkandan oluşan projelerimizi tamamladık, 202 konutu hak sahiplerine teslim ettik. Teslimlerimiz devam ediyor. Önder Mahallemizdeki rezerv alanımızda, 340 konutu ve 68 iş yerinin yapımını hızlıca tamamladık. Gültepe’deki riskli alanda da imar planlarımızı tamamladık. Burada da yıkım ve anlaşma sürecimiz devam ediyor. İnşallah, Altındağ’da 7 koldan başlattığımız bu dev dönüşüm hamleleriyle, bu büyük şehircilik adımlarıyla, Altındağlı hemşehrilerimizin hizmetkarıyız, Başkentimizin hizmetkarıyız. Başkentimizde sesimizi değil, sözümüzü; lafı değil, icraatı; tembelliği değil, çalışkanlığı; eserlerimizi yükseltmeye Allah'ın izniyle devam edeceğiz. Ankara, beklemeye, dinlenmeye, yavaşlığa gelmez, gelemez.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugün  TOKİ  Başkanlığı ile Aktaş Mahallesi'nde toplamda 28 bin metrekarelik alanda, 357 konutun ve 42 dükkanın temellerini attıklarını söylerek, şunları dile getirdi: "Üreteceğimiz konutlarımız 3+1, 2+1 olarak Ankara'mıza yakışacak şekilde inşa edeceğiz. Konutlarımızı 1 yıl içerisinde bitirip sıcak yuvalarını hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Tüm bu projelerle, Altındağ’a 2053 konut ve dükkanımızı kazandırmış olacağız."

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Bakan Kurum, 760 bin metrekare büyüklüğündeki Atatürk Kültür Merkezi yapımında sona geldiklerini dile getirerek,  "Yeni Gençlik Parkı diyebileceğimiz bir yer olacak. Ankara'mızın kuzeyinde Atatürk Orman Çiftliği, Atatürk Kültür Merkezi ve Gençlik Parkıyla yeni bir ekolojik koridor oluşturuyoruz. Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, ağustos ayında Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi'ni vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş olacağız" şeklinde konuştu.

Altındağ Aktaş Kentsel Dönüşüm Projesi nin temeli atıldı!

-Projenin ihale bedeli ne kadar?

TOKİ Başkanı Ömer Bulut da konuyla ilgili olarak, "TOKİ olarak Ankaramıza güncellenmiş rakamla 52 milyarlık yatırım yaparak 43 bini kentsel dönüşüm olmak üzere toplamda 101 bin konut inşa ettik. 33 farklı kentsel yenileme projesi geliştirerek 30 bin 250 konut ve 268 ticari birimin yapımını tamamladık." dedi. Ömer Bulut, 10 bin 149 konut ile 135 ticari birimin inşaat çalışmaları hız kesmeden devam ederken, 2 bin 613 konut ve 1450 ticari birimin proje çalışmasına başladıklarını söyledi.

Ömer Bulut, Ankara Altındağ'da hayata geçirdikleri toplamda 7 kentsel dönüşüm projesindeki 5 bin 140 konutun 4 bin 332’sinin inşaat çalışmalarını tamamlayarak vatandaşlara teslim ettiklerini dile getirdi.

Bulut, şöyle konuştu:

"Temelini atacağımız Aktaş Kentsel Dönüşüm Projesi, yaklaşık 2,8 hektar büyüklüğünde, ticari ve konut olmak üzere iki bölgeden oluşmaktadır. Ticari bölgede, Altındağ Caddesi üzerinde, ana yol aksının ticari veriminden faydalanacak 42 adet dükkan inşa ediyoruz. Ankara'nın tarihi dokusundan esinlenilerek cepheleri yerel ve kültürel dokuyu hissettirecek şekilde Cumhuriyetin ilk yıllarındaki mimari yapılardan ilham alınarak tasarlanmış 357 konut yapıyoruz. Bu konutlar, üst kottan erişimle, düşük katlı tasarlanan bloklarda yatay mimari ve yerel dokuya önem verilerek, çevredeki yüksek yapıların aksine, bloklar yatay mimariye uygun olarak inşa edilmektedir. Böylece bölge siluetine de olumlu bir etki sağlanmış olacaktır."

Bulut, sözlerine şu şekilde devam etti: "Projenin ihale bedeli KDV hariç 92 milyon 678 bin lira olup inşallah bir yıl içinde bitirilerek vatandaşlarımıza teslim edilecektir. Bu projemiz çevre düzenlemesiyle, cepheleri ile kalitesiyle başkentimize ve Altındağı'mıza yakışır konutlar olacaktır." 

Konuşmalardan sonra Bakan Murat Kurum ve katılımcılar, dönüşüm projesinde temel atma için start verdi.

 

Kentsel dönüşüme yeni soluk!


Geri Dön