18 / 04 / 2024

Altınok Öz: Deprem ve kentsel dönüşümde öncüyüz!

Altınok Öz: Deprem ve kentsel dönüşümde öncüyüz!

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ü makamında ziyaret etti. Öz, Türkiye’de deprem dönüşümde öncü belediyenin Kartal Belediyesi olduğunu söyledi.



Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Milletvekili Melike Basmacı ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü makamında ziyaret etti. Ziyarette Başkan Altınok Öz, Türkiye’de deprem dönüşümde öncü belediyenin Kartal Belediyesi olduğunu söyledi. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Av. Hüsnü Yeşilyurt’un da hazır bulunduğu ziyarette Başkan Altınok Öz; Kartal’da hayata geçirilen projeleri anlattı.

 

“Deprem dönüşüm, yerinde ve kentsel dönüşümde tekiz” 

Kartal Belediyesi’nin deprem dönüşüm ve kentsel dönüşümde en iyi belediye olduğunu söyleyen Başkan Altınok Öz, Türkiye’de deprem dönüşümünde öncü belediyenin Kartal Belediyesi olduğunu ifade etti. Deprem dönüşümünde harçların alınmadığını da sözlerine ekleyen Başkan Altınok Öz şöyle konuştu: “Deprem dönüşüm, yerinde ve kentsel dönüşümde tekiz. Bizden daha iyisi yok. Türkiye’de dönüşümü yapan en iyi belediye Kartal Belediyesi’dir. Dönüşümde Kartal ve Kartal Belediyesi öncüdür. En iyisiyiz.  Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurduk. Yasa çıkmadan önce biz dönüşüm nedeniyle evleri binaları yıkılan vatandaşlardan inşaat ruhsat harcı alınmayacak dedik. 2012 Haziran öncesinde Kartal Belediye Meclisi ‘Deprem nedeniyle evini terk edecek insanlara 500 TL kira yardımı’ kararı aldı. Kartal Belediyesi resmi internet sitesinde kurtardığımız canların sayıları vardır. An itibariyle 29 bin 241 kişinin hayatını ve canını kurtardık. İşte o canını kurtardığımız insanlar, evlerinin dönüşmesi için mutlu bir şekilde evlerini terk ettiler. Hedefimiz 2019’a kadar 100 bindir. “

 

“Biz, boş arazileri dönüştürmüyoruz” 

Kartal’da boş arazilerin dönüştürülmediğini, deprem yönetmenliğine uymayan ve deprem öncesi yapılan binalar ile siteleri dönüştürdüklerini belirten Başkan Altınok Öz, konuşmasına şöyle devam etti: “ Biz boş arazileri dönüştürmüyoruz. Depreme uygun olmayan binaları yıkıp yapıyoruz. Birileri gibi boş arazileri dönüştürmüyoruz. Biz 2009 yılında halkla toplantılar yaptık. Yaptığımız toplantıları kamera ile kayıt altına aldık. O kayıtların çözümünü yaptık. O toplantılarda halkın dediği ve bizim dediğimiz ‘Deprem ve Kentsel Dönüşüme Arkanızı Dönmeyin’ adıyla kitap olarak basıldı. Yani biz, deprem dönüşümünün kitabını yazdık. Türkiye’nin yapılaşma tarihine de bu kitapla yön veriyoruz. Ayrıca 43 sayfalık ‘Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı’ hazırladık. O sözleşme taslağını Kartal Belediyesi’nin www.kartal.bel.tr adresindeki resmi internet sayfasında yayınlıyoruz. İsteyen oradan indirebiliyor. 2009 seçim bildirgemde ‘Depremi Birlikte Yeneceğiz’ dedim. Deprem dönüşümü literatüre biz soktuk. “

  

Başkan Altınok Öz; Kartal’ın bir sanayi kenti olduğunu, bu sebepten o dönemlerde çarpık kentleşmenin olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti. “ Kartal 1940’lı yılların sonuna doğru sanayi kenti ilan ediliyor ve bundan sonra büyük yatırımcılar bu bölgeye geliyor. İşte ondan sonra da sorunlar başlıyor. Orada çalışan işçilerin, emekçilerin konut sorunu ortaya çıktığı için genellikle de devlete ait, belediyeye ait arazilerde yerleşim yerleri yapıyorlar. Nerede? Kartal’ın ve E 5’in kuzeyinde gecekondulaşma başlıyor. 80’li yıllardan sonra kooperatifleşme kanalıyla ikinci bir yapılaşma dalgası başlıyor. İşte böyle bir Kartal. Yani gecekondusu olan kooperatifler kanalıyla siteleri olan ama depreme uygun olmayan yapı stoku olan bir Kartal. 1992 yılında sanayi fonksiyonu kalkıyor ve ticaret turizm fonksiyonu veriliyor. 1992 yılından sonra da buradaki sanayinin transfer işlemleri başlıyor, taşınma işlemleri başlıyor ve günümüzde bu tamamen bitmiş vaziyette ortaya çıkıyor. İşte o alan yıkılacak, boşalacak ve yeni bir fonksiyon verilecek. İşte hakiki kentsel dönüşüm budur.” dedi.

 

“SED Raporu hazırladık” 

Kartal Belediyesi olarak Sosyal Etki Değerlendirme (SED) Raporu hazırlattıklarını hatırlatan Başkan Altınok Öz, “TAK Kartal’ın tasarım atölyelerini kurduk. Bütün bunların ötesinde, halk dönüşümden nasıl etkilenecek, yerel yönetim olarak bizim görevlerimiz nedir? Diye önce kendimize sorduk. Karşılığında ‘Sosyal Etki Değerlendirme Raporu’ hazırlandı. SED Raporu da bu değişimde halkın bizden neler istediği, neler beklediği sorularına cevap veriyor. Hatta hazırladığımız SED Raporunu çalışmalarında ve senaryolarında kullanmak üzere sanatçılar bizden istedi.” diye konuştu.

 

Konuşmanın ardından Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Milletvekili Melike Basmacı ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Tasarım Araştırma Katılım (TAK Kartal) çalışma ofisini ziyaret etti. Burada TAK Kartal mimarları ve şehir plancıları  ‘TAK Gezici, Mahalle Eylem Planı, Kıyı Köşe’ çalışmalarını konuklara detaylı şekilde anlattı. Kartal Belediyesi Sosyal Medya grubunu da ziyaret eden konuklar, yürütülen çalışmalar hakkında kapsamlı bilgi aldı.


Geri Dön