26 / 04 / 2024

Anadolu' da yatırımlar arttı!

Anadolu' da yatırımlar arttı!

Anadolu yarışa katıldı Ofislere olan talebin artmasıyla Anadolu şehirlerinde de yatırımlar hız kazandı. Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'da nitelikli ofis projeleriyle fiyatlar da yukarı çıkmaya başladı.



İstanbul önde gidiyor 

Ekonomik büyüme ve iş hacminin artması ve çok uluslu şirketlerin talepleri nedeniyle Türkiye, İstanbul özelinde gelişmiş ofis pazarı halini almaya başladı. Bu kapsamda, Türkiye'de son yıllarda ivme kazanan inşaat sektörünün yeni odak noktası ofis yatırımları oldu. Konut yatırımlarında uzmanlaşan çoğu firma daha kârlı olması ve amortisman sürelerinin daha düşük olması sebebiyle ofis projelerine ağırlık vermeye başladı.

Ofis kullanıcılarının beklentilerinin artması, vizyonlarının gelişmesi ve eski ofis tiplerinin ihtiyacı karşılayamamasından dolayı daha lüks, daha fonksiyonel ve sürdürülebilir olan yeni ofis tasarımlarına talep doğdu. 

Yalnızca İstanbul'da değil, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'da da ofis yatırımları geliştiriliyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Türkiye'de İstanbul'un dışında ofis piyasasının geliştiği illeri değerlendirdi. 


ESKİŞEHİR Yolu üzerinde A sınıfı ofis talebinin artmaya başlaması sonucunda Kızılay, Gaziosmanpaşa ve çevresindeki ofisler cazibesini yitirdi. 2012 ve 2013 yılında ise bir çok kamu binasının bu aksa yönelmesi ve metro inşaatının da yeniden başlaması nedeni ile ofis sektörü yatırımlarında artış oldu. Eskişehir Yolu üzerinde Söğütözü'nün doygunluğa ulaşması sonu, cunda alternatif olarak Çukurambar, Mustafa Kemal Mahallesi ve Konya Yolu'na yatırımlar yapılmaya devam ediyor. Eskişehir Yolu, Konya Yolu ve yakın çevrelerinde metrekare satış bedelleri 1.600 dolar ile 3 bin 750 dolar arasında. Kira bedelleri ise 10 ile 25 dolar arasında değişiyor. 

ÖNÜMÜZDEKİ yıl için: Çankaya Alsancak. Konak. Karşıyaka. Bayraklı Bornova ofis yoğunluğun" neler olurken, son yıllarda Bayraklı nesi içerisinde bulunan adliye binası çevresinde ve Alsancak bölgesine ofis kullanımlarının yoğun olacağını, öngörülüyor. Geçtiğimiz yıllarda  İzmir  de Çankaya. Alsancak, Konak Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova genelde of •Lin yoğun olduğu bölgelerdi. Ancak ofis yatırımlar.nda son dönemde Bayraklı yeni kent merkez, on plana oktu İzmir'de ofis kullanımı. bölgeler bazı da, sektörlere ve kullan.m turune gore boyut ve fiyat farkllığı gösteriyor. Karşıyaka, Bornova-Bayraklı bireysel kullanım amaçlı ofisle çoğunlukta bulunuyor. Çankaya ve Alsancak gibi baskın merkez özelliği taşıyan bölgelerde ise sektorel yapının karma olması ve yüksek çekim 5 nedeniyle daha çeşitli ofis nın bulunuyor. Alsancak ve Bayraklı  7-18 dolar aralığında değişiyor. Fiyatlar ise 2 bin 500 dolan e 4 bin 500 dolar arasında degışıyor. 


SON yıllarda inşaa edilen ofis binaları şehir merkezinin ulaşım kabiliyeti kolay olan noktalarında yer almakla birlikte, lokasyon olarak Mevlana Kavşağı ve yakın çevresinde; Konyaaltfna ulaşım sağlayan Migros Kavşağı mevkiinde, Lara bölgesinde Portakal Çiçeği ve Perge Bulvarı mevkiinde ve şehir merkezinden havalimanına ulaşım sağlayan Aspendos Bulvarı üzerinde yer alıyor. Şehir merkezinde ofis tipi binalarda kira bedellerinin 7-10 dolar olduğu, satış fiyatlarının ise 1.250-1.700 dolar olduğu biliniyor. Ofislerde ise kira rakamları 4-5 dolar seviyelerinde. 

OFİS ihtiyacı genellikle il merkezindeki eski konut yapılaşmalarının bulunduğu bölgelerde iş hanı ve pasaj nitelikli binalar içinde karşılanmaktayken, son yıllarda Bursa'nın ana aksları olan kentin kuzey yönünde Yalova Yolu üzerinde imar planlarının öngördüğü ölçüde az katlı yapıların inşa edildiği gözlemleniyor. Kent merkezindeki ofis stoğunda doluluk oranı yüzde 95 seviyesinde olup; nitelikli ofis plazalarının kira aralıklarına bakıldığında ortalama 5-10 dolar seviyelerinde değiştiği gözlemleniyor. Satışlar ile ortalama 800-1.000 dolar civarında seyrediyor. 


Vatan Emlak


Geri Dön