26 / 04 / 2024

Ankara Büyükşehir'in Bisiklet Yolu Projesi'nde ilk etap tamamlandı!

Ankara Büyükşehir'in Bisiklet Yolu Projesi'nde ilk etap tamamlandı!

Ankara Büyükşehir Belediyesince hazırlanan "Bisiklet Yolu Projesi"nin ilk etabı, trafik kazasında yaşamını yitiren genç bisikletçi Umut Gündüz'ün ismiyle, vatandaşların hizmetine açıldı.



Ankara Büyükşehir Belediyesince hazırlanan "Bisiklet Yolu Projesi"nin ilk etabı, trafik kazasında yaşamını yitiren genç bisikletçi Umut Gündüz'ün adıyla, vatandaşların hizmetine sunuldu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, tamamı 53,6 kilometrelik "Bisiklet Yolu Projesi"nin 2,5 kilometrelik ilk etabı Milli Kütüphane-Beşevler güzergahının tamamlanması sonrasında, EGO Genel Müdürlüğünce ilk sürüş etkinliği düzenlendiği belirtildi. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın talimatıyla, bisiklet yolunun ilk etabına, bisiklet sürerken aracın çarpması sebebiyle hayatını kaybeden Umut Gündüz'ün ismi verildi.

Etkinlikte konuşma yapan EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, genç bisikletçi Umut Gündüz'ün, kendilerine projenin her anında ışık olmasını temenni ettiklerini dile getirdi. 

Alkaş,  Ankara  trafiğini bisikletliler için güvenli hale getirmek için üzerlerine düşeni yerine getireceklerini ve bisiklet yolu ağını Ankara geneline yaymak istediklerini belirtti. Diğer güzergahlar için de çalışmalara tüm hızıyla devam edeceklerini bildiren Alkaş, ulaşım planlamasında bisiklet yollarının önemli olduğunu vurguladı. 

Alkaş, Türkiye'de ulaşım planlaması yapılırken sadece motorlu araçların baz alındığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu çevre dostu projeyle, ulaşım anlayışını değiştirmek, alışılagelmiş uygulamaların dışına çıkmak ve Ankara'yı saracak bisiklet yollarıyla insan odaklı ulaşım modellerini ön plana çıkarmak istiyoruz. Bisiklet yollarımızın güzergah seçimindeki ilk önceliğimiz, toplu taşıma sistemlerine entegre olmasıdır. Bu nedenle Milli Kütüphane-Beşevler metro istasyonlarına entegre olan bisiklet yolumuzla ulaşımın kolaylaştırılması ve özel taşıt kullanımının azaltılması hedeflenmektedir. Geriye kalan 8 güzergahımız için de bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Ankara Büyükşehir in Bisiklet Yolu Projesi nde ilk etap tamamlandı!

Kentsel alanlarda hava ve gürültü kirliliği, trafik sıkışıklığı, fosil yakıt kullanımı ve karbon emisyon oranının azaltılmasını hedeflediklerini belirten Alkaş, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından alınan 60 bin avro hibeyle bisiklet yollarının teknik etüt ve analiz çalışmalarının yapıldığını dile getirdi. 

Öğrencilerden ve rektörlüklerden gelen talepler üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ile koordinasyon ve iş birliği içinde 9 etaptan oluşan projeye ek olarak üniversiteleri dahil ettiklerini belirten Alkaş, Başkent Üniversitesi Bağlıca yerleşkesinde 4,4, Gazi Üniversitesi kampüsünde 2,6, Türk Hava Kurumu Üniversitesi yerleşkesinde 1,2 ve Anadolu Organize Sanayi Bölgesi'nde 2,6 kilometrelik bisiklet yolunu kısa sürede bitirerek ağı genişlettiklerine dikkat çekti. 

Bisiklet Yolu Projesi kapsamında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile "SMART Ankara Projesi"ni başlattıklarını belirten Alkaş, "SMART Projesi kapsamında, vatandaşların kiralayabileceği ve istasyonsuz hizmet verecek 408 elektrikli bisiklet, şehirde şarj edilmelerini sağlayacak 34 şarj/park istasyonu, 480 EGO otobüsüne takılmak üzere bisiklet taşıma aparatı, metro istasyonlarının merpenlerinde bisiklet taşımayı kolaylaştıracak 1290 metre bisiklet rampası, bisiklet kiralama işinde saha operasyonları için kullanılacak 2 kamyonet, bisiklet kullanımını ölçmek amacıyla 2 bisiklet sayacı alınacaktır" diye konuştu.

Kağıthane Bisiklet Yolu projesi tamamlanıyor!


Geri Dön