19 / 04 / 2024

Ankara Elmadağ'daki kentsel dönüşüm projelerinin akıbeti mecliste!

Ankara Elmadağ'daki kentsel dönüşüm projelerinin akıbeti mecliste!

Ankara'nın Elmadağ ilçesinde Yenice, Yenidoğan ve Yenipınar mahallelerinde planlanan kentsel dönüşüm projesinin akıbeti meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Oral, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti  Ankara  Milletvekili İbrahim Halil Oral, Ankara'nın Elmadağ ilçesinde Yenice, Yenidoğan ve Yenipınar Mahallelerinde planlanan kentsel dönüşüm projesinin akıbetine ilişkin soru önergesi hazırladı. Oral, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Oral, ''Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Oral, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Ankara'nın Elmadağ ilçesi BARUTSAN, ROKETSAN gibi stratejik fabrikaların ve onun yanında çimento ve beton alanında ülkemizin en önemli üretim alanlarını içeren pek çok orta ölçekli sanayi üretim alanı barındıran bir yerleşim yeridir. 50 bine yaklaşan nüfusu ve ulaşımdaki yeriyle önemli bir ilçedir. Ayrıca kayak merkezi gibi bir turizm potansiyeline de sahiptir. İlçenin kalkınması noktasında ise kentsel dönüşüm önemli bir yer tutmaktadır. 2013'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda “rezerv alan” ilan gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Elmadağ Belediyesi arasında 2014'te imzalanan bir protokolle ilçede kapsamlı bir kentsel dönüşüm planlanmıştır. 4 etapta tamamlanacağı belirtilen dönüşüm planında 2772 konutun dönüşüm kapsamında olduğu açıklanmıştır. Planda Ankara Evleri ve Ulu Cami etrafındaki yenileme çalışmalarıyla turizme de katkı sağlayacağı ifade edilen bir çalışma yer almaktadır. 1. Etapta 596 konutun yıkılarak yeniden yapılması planlanmaktayken henüz proje tamamlanmış değildir. Mevcut Elmadağ Belediye Başkanı Sayın Adem Barış Aşkın'ın projeyi Elmadağ Belediyesi'nin tek başına yapamayacağını, proje bütçesinin belediye bütçesinin tamamını dahi aştığını ifade etmiştir. Bu bağlamda Sayın Bakanımız Murat Kurum, 28 Mart 2019 tarihinde basında yer alan açıklamasında projeyi Bakanlığın tamamlayacağını ve 2020 yılında projenin teslim edileceğini ifade etmiştir. Ancak proje 2020 yılı bittiği halde teslim edilememiştir.''

Ankara Elmadağ daki kentsel dönüşüm projelerinin akıbeti mecliste!

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'ın soruları:
1. Elmadağ ilçesinde Yenice, Yenidoğan ve Yenipınar mahallelerinde planlanan Kentsel Dönüşümde kaç konut yıkılmış, yerine kaç konut yapılmıştır? Projenin 1. Etabı yüzde kaç tamamlanmıştır? 
2. 2014'te Belediye ve Bakanlık arasında imzalanan protokolde projenin bitiş tarihi ne olarak belirtilmiştir? Proje neden bitirilememiştir? 
3. Elmadağ'da hak sahiplerine teslim edilen konut var mıdır, sayısı nedir? 
4. Konutları teslim edilmeyen hak sahiplerine kira yardımı yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa kaç hak sahibi bugüne kadar kaç Türk lirası kira yardımı almıştır? Bu yardımlar hangi bütçeden karşılanmıştır? 
5. Diğer üç etapta ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Bu etapların ne zaman tamamlanması beklenmektedir? 
6. 28 Mart 2019'da Sayın Bakanımız Murat Kurum'un ifadeleri üzerine projenin yürütülmesinde Bakanlık bugüne kadar ne gibi adımlar atmıştır? Elmadağ Belediyesi'nin projeyi yürütmesi için yeni görüşmeler yapılmış mıdır? Projenin yürütülmesi için 31 Mart 2019 sonrası Elmadağ Belediyesi'ne ödenek veya herhangi bir ödeme verilmiş midir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön