23 / 04 / 2024

Ankara-İstanbul YHT hattı fiyatları düşecek!

Ankara-İstanbul YHT hattı fiyatları düşecek!

Yüksek Hızlı Trenlerle ilgili rapor hazırlayan Hazine, Ankara-İstanbul arasındaki hızın 300 km’ye çıkarılmasını, fiyatın karayolu ile rekabet eder düzeye indirilmesini önerdi.



Hazine Müsteşarlığı’nca hazırlanan “Dünyada ve Türkiye’de Yüksek Hızlı Tren İşletmeciliği” raporunda, Yüksek Hızlı Trenlerin (YHT) verimli çalışabilmesi için tam kapasiteye yakın yolcu sayısına ulaşılması gerektiği, bunun da hız artırımı, karayollarıyla rekabet edebilecek fiyat düzeyi ve sefer sayılarının fazlalaştırılmasıyla sağlanabileceği belirtildi. Raporda, halen 250 kilometre olan Ankara-İstanbul arasındaki hızın 300 km’ye çıkarılması, fiyatın da otobüs gibi karayolu ulaşım araçlarıyla rekabet edebilir düzeyde olması gerektiği ifade edildi. Raporda, halihazırda saatte 250 km maksimum hıza sahip YHT hatlarında 300 km ve daha üstü hızda ulaşım sağlanmasının sefer sürelerini kısaltacağı, dolayısıyla sefer sayılarının artmasını sağlayacağı kaydedildi.





YOLCU SAYISI AZ

Çin’de Guangshen treniyle km başına 563 bin yolcu taşınırken, Eskişehir-Ankara hattında 2010 yılında 9 bin 600, bakım nedeniyle talebin düşük olduğu 2011’de ise 5 bin 800 yolcu taşındığı ifade edildi.


Ankara-İstanbul YHT hattı fiyatları düşecek!




Habertürk


Geri Dön