19 / 04 / 2024

Ankara-İzmir YHT Projesi'ne ilişkin 8 soru TBMM'de!

Ankara-İzmir YHT Projesi'ne ilişkin 8 soru TBMM'de!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi'ni meclis gündemine taşıdı. Sındır sorularını Bakan Turhan'a sordu..



Ankara-İzmir YHT Projesi ne ilişkin 8 soru TBMM de!

CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi'ne ilişkin soru önergesi hazırladı. Sındır, sorularının Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Sındır önergesinde "Ankara-İzmir arası ulaşım süresinin kısaltacak, yurttaşlarımıza hızlı, rahat ve güvenli bir ulaşım olanağı sağlayacak olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi İzmir’imiz için büyük önem taşımaktadır." dedi.

"Buna Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılacağı ilan edilen Halkapınar-Otogar arasındaki 4.5 kilometrelik Hafif Raylı Sistem (HRS) Projesi eklenmesi kent içi ulaşım için de ayrı bir heyecan yaratmıştır. Ancak projenin yapım süreci, güzergah ve istasyon bilgileri bilinmemektedir. Konuya; çalışmalara ve sürece açıklık getirilmesi kamu yararına olacaktır." şeklinde ifadelerde bulunan Sındır bu bağlamda 8 soru sordu.

Sındır'ın soruları

1.  Ankara  - İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’nin yapımına ne zaman başlanmıştır? Bu iki şehir arasında yapılacak demiryolu kaç kilometredir?

2. Projenin başlangıç ve bitiş zamanlaması nedir? Toplamda maliyeti ne kadardır?

3. Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’nin faaliyete geçmesi ile yıllık taşınacak yolcu sayısı ne kadar planlanmıştır?

4. Ankara - İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’ne eklenen Halkapınar-Otogar arasındaki 4.5 kilometrelik Hafif Raylı Sistem (HRS) yapımı projesi nedir?

5. Halkapınar-Otogar arasındaki 4.5 kilometrelik Hafif Raylı Sistem (HRS) projesinin yapımı ve faaliyete giriş süreci ne şekildedir ve maliyeti ne kadardır?

6. Halkapınar-Otogar arasındaki 4.5 kilometrelik HRS güzergahı ve istasyonları neresidir?

7. Halkapınar-Otogar HRS Projesi ile ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi ile yürütülen çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

8. Yapımı tamamlanıp faaliyete girmesiyle Halkapınar-Otogar HRS kapsamında taşınacak yıllık yolcu sayısı tahmini ne kadardır?

 


Geri Dön