27 / 04 / 2024

Ankara kentsel dönüşümle güzelleşiyor!

Ankara kentsel dönüşümle güzelleşiyor!

10 yıldır Akyurt'un gündeminde yer alan kentsel dönüşüm projeleri hakkında konuşan Ayık, Beyazıt mahallesinin 192 dönüm arazisinde modern ve yeni bir Akyurt'u ortaya çıkaracaklarını söyledi.



Akyurt, Başkent Ankara'nın kuzeydoğunda yer alan bir ilçesi. Balıkhisar mahallesinde yer alan Höyüktepe ve Elecik mahallesindeki Kızıleşik Tümülüsü'nde bulunan tarihi kalıntılara bakılırsa geçmişi, 3 bin yıl öncesine dayanıyor. Nihiye iken 1971 yılında belediye kurulmasıyla belde statüsü kazanan Akyurt, 9 Mayıs 1990 tarihinde ilçe unvanını aldı. 1990'lı yıllarda sanayileşmenin başlamasıyla ekonomik alanda hızlı bir gelişim gösterdi. Günümüzde 200'ün üzerinde fabrika ilçede faaliyet gösterirken, bunların çoğunluğu yurt dışında sabit alıcısı bulunan fabrikalardan oluşuyor. İlçe, ahşap, dekorasyon, ayndınlatma, otomotiv sanayi kolları için üretim yapan fabrikalarda çalışmak için özellikle Yozgat, Çankırı, Çorum ve Kırşehir gibi çevre illerden göç aldı.

''2020 yılında 20 proje ile yola çıktık''

Para Dergisi'nde yer alan habere göre; ilçede 20 yeni projeye başlayacaklarını söyleyen Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Gündüz Bakımevi, Yıldırım Han Parkı içerisindeki 3 katlı binanın  2 katında, 4 derslik ile 3-6 yaşa rası çocuklara eğitim verileceğini aktaran Ayık, şu bilgileri veriyor:

''Engelli, çocuk, aile ve bireysel çalışma alanlarının yer alacağı 24 saat açık 3 katlı Uyanık Kütüphane 425 metrekare alana sahip. Teknolojik yapısıyla bilgiye erişimi kolaylaştıracak olan binada sıcak içecek, kitap sırası beklerken, vakit geçirmek için oyun konsolu, internet erişimi gibi hizmetlerle öğrenciler ve bilgiye aç insanlarımızın yaşam alanı olacak.

Ailelerin bebekleriyle iletişimini geliştirmeyi amaçlayan ve bebeklerin kitapla ilk buluştuğu yer olan Bebek Kütüphanesi de Yıldırım Han Parkı'nda yer alacak.''

Kentsel dönüşüm projeleri

10 yıldır Akyurt'un gündeminde yer alan kentsel dönüşüm projeleri hakkında da bilgi veren Ayık, Beyazıt mahallesinin 192 dönüm arazisinde modern ve yeni bir Akyurt'u ortaya çıkacaraklarını söylüyor. Ayık, sözlerini şöyle sürdürüyor:

''Akyurt Millet Bahçesi, Akyurt'ta yaşayan ve Akyurt'a ilk defa gelenlerin çok seveceği 150 dönümlük dev bir yaşam alanı olacak. Yarı olimpik yüzme havuzu, spor salonlarının yapılmasına da imkan veren yapısıyla aynı anda farklı spor dallarını yapmayı kolaylaştıracak. Akyurt gençliğinin sanat ve sporla iç içe olmasını amaçlayan Gençlik Merkezi, gençleri kötü alışkanlıklarından koruyan sosyal bir yaşam sunacak. Açık spor alanları projesi ile Akyurtlular 5 halı saha ve 5 basketbol sahasına daha kavuşacak, spor alanları herkese yakınlaşacak. Kızık Mahalle Konağı, unutulmayan köy kültürünü modern 900 metrekarelik yapı içerisinde, 400 kişilik kapalı salon ve teras ile yaşatmaya devam edecek. Saracalar Konağı kadın ve erkekler için ayrı alanlar oluşturularak, mutfak ve salon ana alanlarıyla kültürümüzün yaşatılacağı başka bir mekan olacak. Dışı tamamlanan Çardakbağı Mahalle Konağı'nın iç dekorasyonu yapılarak, mutluluk ve üzüntünün paylaşılacağı bir mekan daha ortaya çıkmış olacak. İnşaat halindeki Balıkhisar Sağlık Ocağı tamamlanarak Balıkhisar, Büğdüz ve Saracalar mahallerine hizmet edecek. Akyurt'un dışarıdan gelen misafirleri, yapılacak Konuk Evi sayesinde kalacak yer aramaktan kurtulacak. 2 katlı tesiste 4 dersliğin yer alacağı Yeşiltepe Hanımlar Lokali, kadınlara el sanatları eğitimi alarak, yaptıkları eserleri sergileyeceği sosyal bir alan sunacak. Tarihi  Ankara  evleri mimarisiyle ve 200 yıla yaklaşan tarihiyle var olan İbrahim Ağa Konağı ilçemizin ileri gelen ailelerinden birine aitti. Belediyemiz bünyesine kattık. Yakında ihaleye çıkarak çalışmaları başlatacağız. Akyurt için Kuzeyin Yıldızı tabirini kullanıyoruz. Bizim ileriye dönük atacağımız adımlar, bölgemizde yer alan Pursaklar, Çubuk ve Kalecik'i de olumlu etkileyecektir. İmkanlarımızı sonuna kadar kullanıp doğru adımları atarak Akyurt'u daha güzel bir noktaya taşımak için çalışıyoruz.''


Geri Dön