29 / 03 / 2024

Ankara Mimarlar Odası'ndan İncek'teki 38 katlı konut projesine tepki!

Ankara Mimarlar Odası'ndan İncek'teki 38 katlı konut projesine tepki!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara’da hızla inşa edilmeye başlanan kamu yararına aykırı projeleri deşifre etmeye devam ediyor. Şube, İncek Kızılcaşar'da yapılması planlan yüksek yoğunluklu projenin arka planını masaya yatırıldı.



Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, İncek Kızılcaşar’da yüksek katlı bir yapılaşma projesi yapıldığını duyurarak, “Özel Koruma Alanı olan Gölbaşı yapılaşma tehditiyle karşı karşıya.  İncek Kızılcaşar’da  36 bin metrekare arazi üzerine yüksek yoğunluklu beş blok içinde  806 daire ve 60 adet ticari ünite yapılıyor. 38 katlı bu yapılarla 2 katlı sayfiye bölgesi olan  İncek yüksek yoğunluklu konut ve ticaret alanına dönüşüyor.  Ankara’nın kimliği yok ediliyor.Gelir paylaşımı karşılığı inşaat sözleşmeleri ile Ankara’nın katliamına karar verildi” dedi.


“Geçtiğimiz hafta rantın sermaye odaklı talanına örnek olarak EGO hangarları parseli arsasına inşa edilecek 38 katlı otel ve 80 katlı ofis kulesi projesini gündeme taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  Başkent kimliğinin yok edilmesine, “Ankara’nın katliamına karar verildi” diyerek tepki gösterdi.


Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, basın toplantısında “EGO hangarlarının yerine yapılan proje ardından bu kez de Özel Koruma Alanını baskı altına alan  İncek Kızılcaşar’da Akfen İnşaatla ortak bir gelir paylaşımı projesi yapılıyor. İçinde beş blok içinde  806 daire yapılıyor 36 bin metrekare arazi üzerine, 60 adet ticari ünite yapılıyor. Ankara’nın başkent kimliği yok ediliyor.  Ankara’nın katliamına karar verildi" diye konuştu.


Büyük bir rant projesi


Candan, sözlerine şöyle devam etti:“Geçtiğimiz hafta EGO hangarlarının yerine yapılacak gelir paylaşımı anlaşmasıyla elde edilecek EGO parselinde yapılacak 80 katlı projeye ilişkin, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne proje tanıtım dosyası sunuldu.Süreci yakından takip ediyoruz. Dün itibariyle Kızılcaşar’da İller Bankası, Akfen inşaat ortaklığı büyük ölçekli projeye “ÇED gerekli değildir kararı” çıktı.Projenin altını kazıyınca  bugüne kadarki kent yağmasının nasıl şekillendiğine dair bir süreç karşımıza çıkıyor. Gençlik Parkının karşısında İller Bankası’nın Seyfi Arkan tarafından yapılmış  tescilli yapısı var. Ve onun yanına kocaman bir cami yapıldı. İller Bankası cami avlusunda kaldığı için yıkılmak isteniyor. Caminin yeri iller Bankası arazisiydi. İller Bankası arazisi neyin karşılığında bu caminin yerini verdi?  Bugün aslında gündeme getireceğimiz rant projesinin arazisi karşılığında olduğunu tahmin ediyoruz. İncek Kızılcaşar bölgesinde trampa ile 2014 yılında İller Bankası’na devredilen bir arazi var. Bu arazi üzerinde büyük bir rant projesi var. Bu arazi trampa usulü ile büyük bir olasılıkla Ulustaki cami alanıyla ilgili bir değişiklik süreci yaşadı.”


Ankara Son Söz Gazetesi



Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ANKARA'da rant talanı son hızla devam ediyor. EGO hangarlarının bulunduğu alan için yapılan 38 katlı otel ve 80 katlı ofis kulesi projesinin ardından bu kez Incek Kızılcaşar'da Akfen Inşaat'ın ortak olduğu, içinde 38 katlı bloku barındıran bir gelir paylaşımı projesi yapılıyor. 


Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, arazisine cami yapıldıktan sonra yıkılmak istenen İller Bankası binasına dikkat çekerek, "Caminin yeri İller Bankası arazisiydi. Araziyi ne karşılığında verdi? Incek Kızılcaşar'da Maliye Bakanlığı arazisi iken trampa ile 2014'te İller Bankasına devredilen arazi üzerinde büyük bir rant var. Bu arazi trampa usulü ile büyük bir olasılıkla Ulus'taki cami alanıyla ilgili bir değişiklik süreci yaşadı" dedi. 


Candan, "İşin ilginci büyük sermaye ve gayrimenkul ortaklığıyla çalışan holdingler bu işin bir parçası haline gelmiş ve halk için planlanan alanlar gasp ederek bir rant ve yağma alanına dönüştürmüş durumlardalar" şeklinde konuştu. 


Aydınlık



Haber Sözcü Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


EGO hangarları arazisine yapılması planlanan 80 katlı projenin ardından bu kez de Ankara'nın yeni gelişen bölgesi olan ve villa tipi evleri ile bilinen İncek semtine, 38 kat izni verildi. Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, rant projelerinin son hızla devam ettiğini söyledi. Candan, "38 kat, Ankara'nın kalbine saplanmış bir hançer. Maliye Bakanlığı arazisi iken trampa ile dönemde İncek tamamen rant ve 2014 yılında  İller Bankası'na devredilen arazide büyük bir rant projesi yapılıyor. İki katlı evlerin olduğu sayfiye bölgesi İncek'te dev gökdelenler yükselecek" diye konuştu. EGO hangarlarının yerine yapılan projenin ardından bu kez de İncek'te Akfen İnşaat'la ortak bir gelir paylaşımı  projesi yapıldığına dikkat çeken  Candan şunları söyledi: "Ankara'nın katliamına karar verildi. Bu  rası iki sayfiye bölgesidir. Ama son yağma alanının mekanı haline geldi. Yargıya başvuracağız." 


Sözcü


Geri Dön