24 / 04 / 2024

Ankara Örencik'in imar planı onaylandı!

Ankara Örencik'in imar planı onaylandı!

Ankara Gölbaşı'nın sorunları arasında yer alan Örencik imarında nihayet gelişme kaydedildi. İnşaat sektörünü ve Gölbaşı'nın gelişimini önemli yönde etkileyen Örencik İmar planı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gerekli onay çıktı.



Geçtiğimiz yıl onaydan geçmeyen, sürekli sümen altında bekletilen Örencik İmar planı Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı tarafından 18 Mart tarihinde onaylandı. Plan onaylandıktan sonra, Gölbaşı Belediyesi tarafından gerekli hazırlıklar yapılarak, vatandaşın lehine olacak plan notları hazırlandı ve proje bakanlığa teslim edildi. 


1 AYLIK ASKI SÜRECİ BAŞLADI... 


Gölbaşı Belediyesi, STK temsilcileri, Gölbaşı Müteahhitler Derneği'nin girişimleri ile birlikte planlar bakanlık tarafından onaylanarak, 04.04.2016 tarihine askıya çıktı. Askıya çıkan planlar 1/1000'lik imar planları olmakla birlikte 1 ay askıda kalması süresi ve 15 günde itiraz süresi olacak. Bundan sonra ki süreçte ise yine 1 aylık parselasyon ile ilgili askı süreci ve Gölbaşı Belediyesi'ne 15 günlük süre ile itirazlar gerçekleşecek. 


ARSA FİYATLARI, EV FİYATLARINI ETKİLİYOR... 


Örencik'in 4 yıldır imara açılamaması inşaat sektörünü de olumsuz yönde etkilerken, Ankara'da en yüksek ev fiyatına sahip Gölbaşı'nda da vatandaş bir hayli muzdarip bırakıldı. Bunun da en temel sebepleri arasında arsa fiyatlarının yüksek olması ve imara açık yerlerin azlığından dolayı kaynaklanmakladır. Gölbaşı Belediyesi'nin bu konuda uzun uğraşları sonucunda nihayet imar soru ortadan kalktı. Böylelikle inşaat sektöründe de canlılık olması bekleniyor. 


3 AYLIK SÜRE SONUNDA RUHSATLAR VERİLECEK 


Çevre ve Şehircilik İl Miidürlüğü'nde 04.04.2016 tarihinde askıya çıkan Örencik İmar Planında, askı sürecinden sonra Gölbaşı Belediyesi'ne yapılacak olan 15 günlük itiraz süresi sonunda parselasyon işlemleri tamamlanarak ruhsatların verilmesi planlanıyor. 


210 HEKTARLIK ALANA İMAR UYGULAMASI 


Örencik'te yaklaşık olarak 210 hektarlık bir alana imar uygulanması planlanırken, emsal artışında her hangi bir değişiklik yapılmayacak. Daha önce 4 dönümün altında yeri olan ada bazı olmayan yerlerde emsal 0.25/1.000. aynı şekilde devam ediyor. 4 dönüm üzeri arazilerde emsal 1.2 olarak geçerliliği sürdürecek. Hmax (yükseklik) serbest olmamakla birlikle yine eski plan notlarında olduğu gibi maksimum 8 kat ve yükseklik 24.50 m ile sınırlandırılacak. 


Gölbaşı Müteahhitler Dernek Başkan Yardımcısı Arif Küçük, Örencik İmar palanı hakkında bir açıklama yaparak; "Emsale dahil olmayan alanlar var. Bu da merpen alanları ve sahanlıkları kat alanının %20'sini geçmeyecek ve açık çıkmalar emsal dışında tutulacak. 


Vatandaş otoparkların yetersizliğinden dolayı Gölbaşı Belediyesi'nin zemin katlardan çok bodrum katlarının daha büyük yapılması konusunda da beklenti içerisinde olduğu söylenebilir. Daha önce iskan edilen bodrum katlara daire ya da dükkanların %50'si emsale dahil iken, yeni plan hükümleri ve imar planı ile bodrum katların tamamı emsale dahil olacağından olumsuzluk teşkil edecektir" dedi. 



Ayşe ÜNGÖR/Göl Haber


Geri Dön