25 / 04 / 2024

Ankara Saraçoğlu projesinde son durum ne?

Ankara Saraçoğlu projesinde son durum ne?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına, İmar Barışı tartışmaları damga vurdu. AKP Milletvekili Erim, İmar Barışı’yla ilgili düzenlemeler içeren yasanın TBMM Genel Kurulu görüşmelerinde ne oy verdiği sorulunca, “Ne yapacaksınız? Atı alan Üsküdar’ı geçti” diye konuştu.



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2021 yılı bütçesi konuşuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bütçe sunumu ile başlayan toplantıda sık sık tartışmalar da meydana geldi.

Birgün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü komisyon toplantısındaki CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri, Bakan Kurum’u en çok, devletin çevre ve şehirleşme politikaları üzerinden eleştirdi. Komisyonda öne çıkan tartışmalardan biri de İmar Barışı’yla ilgili tartışma olurken AKP’li Bekir Kuvvet Erim, “İmar Barışı’na ne oy verdiniz?” sorusunu, “Ne yapacaksınız? Atı alan Üsküdar’ı geçti” diye cevaplaması tepkilere sebep oldu.

AĞAÇLAR NE OLACAK?

Komisyonda söz alan CHP Milletvekili Levent Gök, Ankara’nın kalbi konumundaki Kızılay’da bulunan ve Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nin akıbetini sordu. Saraçoğlu’yla ilgili hazırlanan projeye ilişkin çok ciddi tereddütler olduğunu belirten Gök, Bakan Kurum’a yönelik, “Yaptığınız açıklamalarda, ‘Kimi ağaçları ve evleri aslına uygun koruyacağınızı’ ifade ediyorsunuz ama 4 binden fazla ağacın olduğu bir alanda, yaklaşık 280-285 anıt ağacı koruyacağınızı belirtiyorsunuz” dedi. Gök, kamuoyunda, “Saraçoğlu’nda yalnızca 280 ağaç var” algısı oluştuğuna vurgu yaparak, “Halbuki orada 4 binin üzerinde ağaç var. Geri kalan ağaçları ne yapacaksınız?” diye konuştu.

CHP’li Gök’e yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şöyle konuştu:

"Saraçoğlu Mahallesi, çok önemli, üstüne titrediğimiz bir proje. 1946 yılında yapılan, Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi ve içinde 45 tescilli yapıyı barındıran ve yine tescilli ağaçların olduğu bir proje. Biz de bu projeye ilişkin kurul onayıyla restorasyon projemizin ihalesini gerçekleştirdik. Bu kapsamda Ankara’nın göbeğinde, 100 dönüm alan içerisinde tüm tescilli ağaçlarımızın, tüm tescilli yapılarımızın, yeni bir yap yapılmayacağı için orada yetişmiş tüm ağaçların korunacağı bir projedir."

Emlak Konut GYO Saraçoğlu projesi tam gaz!


Geri Dön