26 / 04 / 2024

Ankara-Sivas YHT projesindeki Esmebaşı Tüneli’nde göçük!

Ankara-Sivas YHT projesindeki Esmebaşı Tüneli’nde göçük!

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesindeki Esmebaşı Tüneli’nde sekizinci defa göçük yaşandı.



Yapımına 2008'de başlanan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi'ndeki Esmebaşı Tüneli'nde sekizinci defa göçük yaşandı. Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre, şans eseri işçilerden ölen veya yaralanan olmadı. TCDD, 30 Nisan tarihinde “göçük inşaatı ve tamamlanması işi” ihalesi açtı. 6 firma özel olarak ihaleye davet edildi. 28 Mayıs tarihinde sonuç ilanı açıklandı. İhale, tünel konusunda deneyimli olan B. Ergünler firmasına verildi.

Daha önce meydana gelen 7 göçüğün nasıl tazmin edildiği kamuoyuna yansımadı. Bu göçükler için açılmış herhangi bir ihale de görünmüyor. Fakat sadece 3 Mart tarihinde meydana gelen göçük için yapılan ihaleyle milletin sırtına 76 milyon 446 bin TL'lik ek yük bindi.

İHMAL VE YANLIŞLIKLAR

Önlenemez doğal bir vaka ihtimalini göz ardı etmeyen uzmanlar, fay hattındaki tünel projesinin hazırlık aşamasından başlayarak ihmal veya yanlışlıklar yapılmış olabileceğini belirtiyor. Türkiye'de, özellikle kamu projelerinde, ağırlıklı olarak siyasi sebeplerle bu tür yüksek nitelikli işlerde dahi hazırlık sürecinin olması gerekenden çok daha kısa tutulduğu da belirtiliyor. Bu sebeple bazı detayların atlanabildiğini dile getiren uzmanlar, bu durumda bile projeyi uygulayan yüklenici müteahhit firmanın gördüğü yanlış ve eksikleri idareye bildirmesi gerektiğini dile getiriyor.

VALİ DETAYLARI VERDİ 


Sivas Valisi Salih Ayhan, 27 Mayıs tarihinde göçüğün yaşandığı tünelde incelemeler yaptı. Vali Ayhan'ın açıklamaları duruma netlik kazandırdı: “Ankara-Sivas YHT hattının 318'inci kilometresinde toplam uzunluğu 1422 metre olan Eşmebaşı'ndaki tünelde bugüne kadar 8 adet göçük meydana geldi. En son 3 Mart 2020 tarihinde gerçekleşen olayda toplam 102 metrelik göçük olduğu görüldü. Göçüklerin oluştuğu bölgedeki zayıf bölümleri güçlendirmek için 2 bin farklı noktadan 17 bin ton çimento enjekte ediliyor. Bu sene bilet kesilmesi için bayramda dahi çalışan işçilerimize en kalbi teşekkürlerimizi ilettik.”

12 yıldır bitmeyen proje

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi 2004'te gündeme geldi. İlk ihale 2008 yılında yapıldı. Bugüne kadar en az 17 ayrı ihale gerçekleştirildi. İlk etabı Yerköy-Sivas ihalesinde en düşük teklifi 839 milyon dolar ile kamuoyunun da yakından tanıdığı Cengiz-Limak-Kolin-China Major konsorsiyumu verdi. Göçük ihalesinden önceki “Yerköy-Sivas (km 174+000- km 461+000) arası güvenlik tünelleri inşaatı yapım işi” ihalesi 25 Aralık 2019 tarihinde yapıldı. 21-b pazarlık usulü ile ilana çıkılmadan, özel olarak davet edilen şirketlerle kapalı kapılar arkasında yapılan ihale, yine adı sıkça duyulan müteahhitler Özaltın ve Özkar'a 734 milyon 161 bin TL'ye verildi. 2018'de Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan toplam maliyeti 9 milyar TL olarak açıklamıştı.

 

Ankara-Sivas YHT Hattı'nda sona geliniyor!


Geri Dön