28 / 03 / 2024

Ankara Ticaret Odası Emlak Vergisi Masası kurdu!

Ankara Ticaret Odası Emlak Vergisi Masası kurdu!

Ankara Ticaret Odası (ATO), “Emlak Vergi Değeri” artışlarına yapılacak itirazlar için “Emlak Vergisi Masası” kurdu.




Ankara Ticaret Odası (ATO), emlak vergisi artışlarına yapılacak itirazlar için “Emlak Vergisi Masası” kurdu. 


Başkent Ankara’nın “Emlak Vergi Değeri” artışları ATO Başkanı Gürsel Baran başkanlığında Gayrimenkul Meslek Komitesi Başkan ve üyelerinin katıldığı toplantıda masaya yatırıldı.   


ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Emlak Vergisi Kanunu uyarınca konut, işyeri, arazi gibi mülklerin emlak vergisine esas rayiç değerlerinin dört yılda bir, Takdir Komisyonlarında görüşüldüğünü, belediyeler tarafından da belirlendiğini ve ATO’nun da bu komisyonlara üye gönderdiğini hatırlatarak, “Belediyelerce Ankara’nın bazı bölgelerine dair belirlenen rakamların piyasa değerlerinden yüksek olması bu bölgelerdeki üyelerimizin ödeyeceği vergilerde ciddi bir atışa sebep olacak.” dedi.     


Baran, tespit edilen rayiçlerin piyasa değerleri ile uyumlu olması ve vergi oranlarında indirime gidilmesinin mükellefleri rahatlatacağını kaydederek böylece kayıt dışılığın da önüne geçileceğini söyledi. Baran, “Bu şekilde vergi oranları düşürülse bile vergi gelirleri artacaktır” dedi. 


ATO Başkanı Baran, toplantıda, Komite Başkanı Mustafa Uludağ ve aynı zamanda  Ankara  Vergi Dairesi Başkanlığı Merkez Takdir Komisyonu Üyesi olan Meclis Üyesi Erdoğan Yıldırım’dan bilgi aldı. Toplantıda gerçekleştirilen istişare doğrultusunda itirazları değerlendirmek üzere “Emlak Vergisi Masası”  kurma kararı alındı. ATO Başkanı Baran, “Emlak Vergisine esas olacak rayiç konusunda vatandaşın itiraz hakkı var. Bu hak kullanılmazsa mülk için ne öngörülmüşse dört yıl boyunca bu rayiç üzerinden vergi ödenecek. Bu nedenle rayiç bedellerindeki artışın piyasa rayiçlerinden fazla olduğunu düşünen üyelerimiz mutlaka bize ulaşsınlar” dedi. 


-ATO’NUN DA DAVA AÇMA HAKKI VAR-


Baran, mükelleflerin yanı sıra muhtarlar ve ticaret odalarının da Emlak Vergisi bedellerine itiraz için Vergi Mahkemelerinde dava açabildiklerini hatırlatarak, “Bize gelen itirazları değerlendirdikten sonra gerekirse dava açma yoluna gideceğiz” diye konuştu. 


Yeni belirlenen değerlerin 2018 yılından itibaren 4 yıl boyunca ödenecek Emlak Vergisi’ne baz teşkil edeceğine de dikkati çeken ATO Başkanı Baran, “Üyelerimiz 4 yıl boyunca fahiş bir rakam ödememek için bir önce belediyelerden ya da muhtarlıklardan kendi cadde ve sokakları için belirlenen değerleri öğrenerek bize başvursunlar” dedi.  


Emlak Vergisi mükellefi ATO üyelerinden, Takdir Komisyonlarının belirlediği yeni değerlere itirazlarını [email protected] adresine iletmelerini isteyen Baran, ATO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi’nin bu itirazları inceleyerek hukuki süreci yönlendireceğini bildirdi. 




Geri Dön