25 / 04 / 2024

Ankara'da ulaşım projeleri tam gaz devam ediyor!

Ankara'da ulaşım projeleri tam gaz devam ediyor!

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, gençlerle buluşuyor, Ankara'yı tartışıyor programının ikinci gününde Başkent'te ulaşım ve trafik düzeni konuları ele alındı.




Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, özellikle gençlerden gelen yoğun talep üzerine  Ankara  Metrosu son sefer saatlerinin yeniden saat 24.00’a kadar uzatılması talimatını verdi. Yeni düzenleme dün geceden (26 Mayıs Perşembe) itibaren uygulanmaya başlandı. 


“Başkan Gökçek, Gençlerle Buluşuyor, Ankara’yı Tartışıyor” buluşmalarının ikinci gün konusu “Ulaşım ve Trafik Düzeni” oldu. Yaklaşık 250 gencin katıldığı programda, Başkent ulaşımına ilişkin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve yapımı süren çalışmaları sinevizyon eşliğinde gençlere anlatan Başkan Gökçek, daha sonra yine katılımcı gençlerin sorularını cevaplandırdı.


-“ALT-ÜST GEÇİTLERİN ÇOK BÜYÜK KATKISI VAR”

Katılımcıların alkışları eşliğinde salona giren ve yapılan çalışmaların video ve fotoğraflarının yer aldığı dev ekrandaki sinevizyon eşliğinde açıklamalar yapan Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994 senesinde araç sayısının 350 bin olduğunu ve bu sayının yabancı plakalı araçlarla birlikte bugün 2 milyona yaklaştığını bildirdi. Başkan Gökçek, “Ankara’da her aileye ortalama 1 araç düşüyor. Raylı sistem trafik yoğunluğu için çözüm ama, bu da çok pahallı bir sistem. Bizim bu dönemde yaptığımız 230 alt-üst geçit parasıyla yapabileceğimiz metro uzunluğu ancak 10-12 kilometre olurdu. İki kat artan nüfus ve büyüyen Ankara’da da 12 kilometrelik metro trafiğe ne kadar faydalı olabilir ki? Ama alt-üst geçitlerin çok büyük katkısı oldu” dedi.


- “ESKİ ANKARA İLE YENİ ANKARA ARASINDA UÇURUM VAR”

Ulaşımda şekillendirmenin ve yeni imkanlar geliştirmenin gerekli olduğunu bildiren Başkan Gökçek, “Sorunu çözebilmek için Belediye Başkanı olmamla birlikte hemen köprülü kavşak çalışmalarınabaşladım” dedi ve Başkent Ankara’nın dört bir tarafında yapılan köprülü kavşak çalışmalarından bazılarının fotoğraflarını izleyenlerle paylaştı. 

Köprülü kavşakların yapım sürecinde bazı odalar ve CHP’li belediyeler tarafından açılan davalar nedeniyle yaşanan sıkıntılara ilişkin anılarını da anlatan Başkan Gökçek, “Buraya gelen gençlerimizin yaş ortalamasını 33 kabul edersek, ben 23 yıldır belediye başkanıyım ve eski Ankara’yı hatırlamaları çok zor. Bu yüzden sunumun ardından size bir de eski ve yeni Ankara fotoğraflarını göstereceğim. O zaman farkı daha iyi anlayacaksınız. Yani geçmişle mukayese edildiği zaman inanılmaz bir uçurum vardı” diye konuştu. 

Uygulanan 164 ayrı sosyal ve kültürel projeyle dünyada bir numara olmanın özellikle yurtdışından gelen konuklara “hava atabilme” imkanları sunduğunu, kentsel dönüşümde Türkiye’de, kent merkezindeki rekreasyon alanları konusunda yine dünyada bir numara olduklarını ifade eden Başkan Gökçek, “Bozkır Ankara şimdi yeşil Ankara” dedi.


-YENİ YOL MÜJDESİ…

Açıklamalarına Ankara’nın 5 ana arterindeki genişletme çalışmalarından bahsederek devam eden Başkan Gökçek,“Keçiören’den başlayıp, belediye binasının bulunduğu yerdekitepenin içerisinde giren, Aşağı Eğlence’de yapılan hastanelerin yanından geçen, Ankapark’a paralel devam eden, Anadolu Bulvarı’nı dönüp Ahlatlıbel’den çıkan 18.5 kilometrelik tünel ve üst geçitli ekstra bir yol yapmak istiyoruz. Bu da şu andaki planlarımızda var” diye konuştu. 

Ankara Bulvarı ile 1071 Malazgirt Bulvarı’nın yapımı sırasında yaşanan engellemeler ve itirazları da kısaca anlatan Başkan Gökçek, “Tüm dünyada trafiğin rahatlatılması içi alternatif yollar yapılır. Ankara trafiğini de çoğunlukla Eskişehir ve İstanbul yolları taşıyordu. Bunları rahatlatmak için önce Sabancı Bulvarı’nı, ardından İncek Bulvarı’nı, daha sonra Ankara Bulvarı’nı ve son olarak da Batı Bulvarı’nı yaptık. Bu sayede de doğu-batı istikametinde 6 geliş gidiş oldu ve bu istikameti inanılmaz rahatlattı” diye konuştu. 

Tüm yollardaki genişletme çalışmalarına rağmen, bu yollardan Kızılay’a gelen sürücülerin, trafikte “şişe ağzı” diye tabir edilen daralma nedeniyle yığılmaya sebep olduklarını anlatan Başkan Gökçek, “Burada alternatif bulamıyorsunuz. Yeni çözümler bulmak zorundasınız... Çünkü planlanırken bu tarzda planlanmamış. Biz bunu en iyi hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.


-“YENİ KEÇİÖREN BULVARI 2,5 AY SONRA TAMAMLANACAK”

Keçiören trafiğinin yıllardır Fatih Köprüsü’ne mahkum olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “İkinci bir çıkış noktası gerekiyordu. Basınevleri ve Sanatoryum tarafındanikinci bir alternatif giriş kapısı açmak istedik. Şu anda imalat devam ediyor ve ümit ediyorum ki 2-2,5 ay sonra hizmete girecek. Bu bölgeden gelecekler bu yeni yolu kullanacaklar” diye konuştu.

Açıklamalarına Başkent’teki otobüs hizmetleri ile devam eden ve Dünya’nın en yeşil ve çevreci otobüs filosuna sahip olduklarını kaydeden Başkan Melih Gökçek, bu konuda iki uluslararası ödül alındığını da hatırlatarak, “Otobüslerin tamamına yakını doğalgazlı” dedi. Başkan Gökçek, ayrıca ulaşım çalışmalarına ilişkin istatistiki rakamları da katılımcılara aktardı.


-“KEÇİÖREN METROSU BU YIL HİZMETE GİRECEK”

“Keçiören Metro hattı da bu yıl içerisinde inşallah devreye girecek” sözleriyle ve salondakilerin alkışları eşliğinde açıklamalarını sürdüren Başkan Gökçek, “Yeni Havaalanı Metrosu’nu Hükümetimiz bize vaat etti. Projesi bitmek üzere, ümit ediyorum bu yıl içerisinde ihalesi yapılacak ve 2 yıl içinde de hizmete girecek. Keçiören metrosuna bağlanacak ve Sıhhiyeye kadar gelecek” müjdesini verdi.

Yenimahalle-Şentepe teleferik sistemiyle günde 25 bin yolcu taşındığını da belirten Başkan Gökçek, “Şimdi bunlara sesli ve görüntülü kamera koyacağız ve halkı zarar vermemeleri konusunda daha sık ikaz etme şansımız olacak” diye konuştu.


-BAŞKENT’TE YENİ TELEFERİK HATLARI VE MONORAY…

Başkent’te bu yıl yapılması planlanan yeni teleferik hatlarından da bahseden Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Güvenpark’tan 3 ayrı kanalla çıkacak olan bir teleferik hattı planlıyoruz. Birisi Dikmen Vadisi’nin içinden geçecek ve oradan yeni yapılan Simpaş Evleri ile İmhrahor Vadisi’ne, diğeri Öveçlerin içerisine, üçüncü kanal da Çankaya’daki PanoraAVM’ye kadar gidecek. Dolayısıyla bir teleferikle 4 ayrı yerden vatandaşları Kızılay’a taşıma imkanı olacak. 6-7 senede maliyetini çıkarabilen bir sistem olduğu için de pazarlaması kolay olacak ve bu yüzden yap-işlet-devret sistemiyle bitireceğiz. Bize bir maliyeti olmayacak. Bu sene içinde bir tane değil, birkaç tane daha yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Aşağı Eğlence’de yeni yapılan Hastaneler bölgesinden Sıhhiye’ye de bir yeni hat düşünüyoruz.”

Ankara’da monoray projelerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Gökçek, “Mamak’ta NataVega’nın yanına 100 dönümlük araziye taşıyacağımız yeni terminalin parası ödendi ve ihalesi yapıldı. 1,5 yıl içerisinde de yapımını tamamlamayı hedefliyoruz. Dikimevi - Doğu Terminali olarak monoray sistemi düşünüyoruz. Ayrıca Sıhhiye’den Bilkent’e de monoray düşünüyoruz” diye konuştu.



-BİSİKLET YOLLARI GELİYOR

Ankara’da bugüne kadar Ulaşım Ana Planı yapılmamasının sebebi olarak da “yollarda ihtiyaç duyulan yerlerde yapılacak alt üst geçitlerin plan bahane edilerek durdurulmak istenmesi” olarak açıklayan Başkan Gökçek, bu çalışmaların ardından planı hazırlanması işini Gazi Üniversitesi’ne verdiklerini ve çok güzel bir çalışmanın ortaya çıktığını söyledi. Başkan Gökçek, Başkent Ankara’ya yeni bisiklet yolları yapılmasının çok zor olduğunu, çünkü Ankara’nın engebeli bir arazi üzerinde bulunduğunu kaydederek, “Bir de yollar o kadar dar yapılmış ki, bir bisiklet yolu ayırmanız mümkün değil. Biz şimdi geniş yollarımızda bunun ilk denemelerini yapmak için çalışmalar yürütüyoruz. Bazı bölgelerde bu yapılabilir. Mesela Çayyolu ve Batıkent tarafında yolların geniş olması nedeniyle, en azından kaldırımları kullanarak, bunu yapabilirsiniz. Ama Kızılay’a bunu sokmanız mümkün değil” dedi.


-DOLMUŞLARA “50 KİŞİ TAŞIMA KAPASİTELİ OTOBÜS” ÖNERİSİ…

Başkan Gökçek, Başkent ulaşımında yeniliklere ilişkin açıklamalarını sürdürürken, dolmuşçularla da görüştüğü bir konuyu izleyenlere aktardı. Başkan Gökçek, sözlerine şöyle devam etti:

“Minibüsler 14 kişilik. Ben de dolmuşçulara bir teklifte bulundum; ‘Sizlere 25 kişilik otobüsleriçin müsaade verelim, 25 kişi de ayakta alabilin, toplam 50 kişi olsun. Sizler de bunun karşılığında bizimle beraber EGO’daki kartlı sisteme dahil olun. Akşam da paranızı direkt olarak belediyeden alın. Yüzde 10’unu belediye alsın, yüzde 5’i götürü vergisi olsun, yüzde 85’i de size kalsın.Böylece sizin 3 kat kazancınız olacak. Ayrıca da belediye bir yükten kurtulacak’ Çünkü bizim otobüsten zararımız aylık yaklaşık 30 milyon lira. Bu kadar büyük bir meblağ. Ankara’da yatırım yapacağımız yerde, bilet parası olarak hediye ediyoruz. Dünyada zarar etmeyen hiçbir belediye yok ama hükümetler sübvanse ediyor.” 

Belediye otobüslerine ücretsiz olarak binişlere de değinen Başkan Gökçek, bu konuda yaşlılar için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı 10-16 ve 19-24 saatleri arası ücretsiz taşıma sisteminin, kanun gereği tam gün olarak değiştirilmesinden daha iyi olduğunu anlatarak, Özel Halk otobüslerinin bu kanunu yerine getirmediğini ve bin lira destek alacaklarını söyledi. 

Başkan Gökçek, “Bu sebeple de ben 50 kişilik otobüslere dolmuşçuları ikna edersem, onların fiyatlarını da otobüs fiyatlarına indireceğim. Bu sayede de otobüs ve dolmuş aynı olacak. Genelde de dolmuşları tercih edeceksiniz. Biz de buradan yüzde 10 alınca zararımız düşecek. Belediye’nin de nefes alacağı bir proje olacak” diye konuştu.


-GENÇLER SORDU, BAŞKAN GÖKÇEK CEVAPLADI… 

Konuşmalarının ardından eski-yeni Ankara fotoğraflarının yer aldığı sinevizyonu da sunan Başkan Gökçek, daha sonra sözü gençlere bırakarak, soru, istek ve önerilerini dinledi. 

Başkan Gökçek, bir gencin “24 saat ulaşım” isteğine, daha önce bu sistemi denediğini ve ortalama 1,7 yolcu taşındığını kaydederek, “Ortalama 2 kişi için bir otobüs sefer yaptı. 5 milyon da buradan zarar edecektik. Bunun için geceleri çıkarmayı tercih etmiyoruz” cevabını verdi.


-METRO’DA ULAŞIM SAAT 24.00’A KADAR UZATILDI 

Gençlerden Ankara Metrosu’nun son sefer saatlerinin yeniden eski sisteme döndürülmesi talebi gelmesi üzerineBaşkan Melih Gökçek, “Metrolardaki sinyalizasyon sistemleri entegrasyon çalışmalarını yürüten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın talebi son sefer saatini 23.00’a çekmiştik. Ancak şimdi yeniden 24.00’a uzatılması talimatını veriyorum” dedi. 

Başkan Gökçek’in talimatının ardından, yapılan değerlendirmeler sonucunda Ankara Metrosu’nun sefer saatleri yeniden saat 24.00’a kadar uzatıldı. 

Salondaki gençlerin alkışları arasında süren, kimi zaman da Başkan Gökçek ile karşılıklı diyaloglar nedeniyle neşeli anların yaşandığı buluşmada Başkan Gökçek, yine bir başka gencin trafikte yaşanan ağır vasıta, taksi, dolmuş ve otobüs sürücüleriyle sıkıntılardan bahsetmesi üzerine, “Yeni kanunda trafik yetkisinin belediyelere geçmesini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 

Buluşmanın ardından yaklaşık 250 kişilik gençler, Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerle Ankapark’ı gezerek, digital oyun çadırındaki oyuncaklarla oynadılar.


Ankara Belediyesi 



Geri Dön