24 / 04 / 2024

Ankara'da yeni konut piyasasındaki canlanma dikkat çekti!

Ankara'da yeni konut piyasasındaki canlanma dikkat çekti!

Satış rakamlarını HT Ankara'ya değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Odası, Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Genel Başkanı Hacı Ali Taylan, 2015 satış rakamlarının 2014 yılına oranla daha başarılı olduğunu kaydetti.



Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2015 yılı konut satış istatistiklerine göre,  Ankara  geçen yıl hem yeni konutta, hem de ikinci el konutta nüfus başına satış bakımından İstanbul'u katladı. 14.4 milyon nüfuslu İstanbul'da geçen yıl 112 bin 500 adet yeni konut satılırken, 5.1 milyon nüfuslu Ankara'daki yeni konut satışı 61 bin 400 adet oldu.


Türkiye genelinde konut satışları 2015 yılında önceki yıla göre yüzde 10.6 artış gösterdi. Geçen yıl İstanbul'da 239 bin 767 konut satışı yapılırken, Ankara'da da 146 bin 537 konut satıldı. 



YENİ KONUT PİYASASI CANLANDI 


Aralık ayında Ankara'da yeni konut piyasasındaki canlanma dikkat çekti. 2014'ün Aralık ayında 6 bin 501 olan yeni konut satışı 2015'in Aralık ayında yüzde 24 artarak 8 bin 31'e yükseldi. Yılın geneli itibariyle ise 2014'te 54 bin 202 olan yeni konut satışı, 2015'te yüzde 13 oranında artarak 61 bin 435 adet oldu. 



NÜFUS BAŞINA SATIŞTA İSTANBUL'U KATLADI 


Ankara nüfus başına satışta, hem ikinci el, hem de yeni konutlarda İstanbul'u katladı. Geçen yıl İstanbul'da 128 bin kişi başına bir adet yeni konut satılırken, Ankara'da 83 bin kişi başına bir yeni konut satışı gerçekleşti. Satış rakamlarını HT Ankara'ya değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Odası, Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Genel Başkanı Hacı Ali Taylan, 2015 satış rakamlarının 2014 yılına oranla daha başarılı olduğunu kaydetti. Taylan, "Bu yıl, olumsuzlukların fazla olduğu bir sene olmasına rağmen grafik 2014 yılının çok üzerinde seyretti. İki kentimizin nüfus oranına baktığımızda da 14 milyonluk İstanbul nüfusunda gerçekleşen satış ve 5 milyonluk Ankara'da gerçekleşen satış ortadadır" diye konuştu.

 


OLUMSUZLUKLAR BİLE ETKİLEYEMEDİ 


"Yıl içindeki söylemlerimizde de 2015 yılının 2014 yılının üzerinde olacağını ifade ediyorduk" diyen Taylan, "Bu sene her açıdan zor bir yıl oldu. Hem arka arkaya seçimler yaşanması hem de ülke içi ve ülke dışı olumsuzlukların olması bile bu satış grafiğini olumsuz yönde etkileyemedi" şeklinde konuştu. Konut kredi faizlerinin 2014 yılında daha düşük olduğunu da dile getiren Taylan "Kredi faizleri, 0.70 ile 0.75'ler seviyesinde seyrediyordu. 2015 yılında bu oran l'in üzerine çıktı. Bu olumsuzluğa rağmen satış rakamı 2014 yılını geride bıraktı" dedi. 



10 yılın en iyi satışı gerçekleşti 


Satış rakamlarını 10 yıllık bir sürece yayarak değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Taylan, Ankara satışlannın bu süreçte yükseldiğini kaydetti. Taylan, "Genel anlamda Ankara satışları 130 ile 140 bin arasında değişmektedir. Bu seneye baktığımızda İp 146 bin 537 konut satışıyla son 10 yılın en çok satışının mj gerçekleştiğini görüyoruz" bilgisini verdi. 


Taylan, şöyle konuştu: 


"Nüfus oranına baktığımızda Ankara, İstanbul'un çok önünde bir f satışa sahne olmuştur. İstanbul'un yabancı yatınmcısının fazla olması bile nüfusla 1 orantıladığımızda bu durumu kurtaramamıştır. İstanbul'un Ankara'nın 1 önüne geçebilmesi için şu anki satış grafiğinin üç katı bir satış gerçekleştirmesi lazımdı. Bu da 600-700 binlere tekabül ediyor."



'Yabancı yatırımcılar tercih ediyor'


Başkent'in konut satışında liderlik koltuğuna oturduğunu belirten Taylan, bu liderliğin nedenlerini ise şöyle sıraladı: 


-Türkiye'de ciddi anlamda nitelikli konut ihtiyacı var. Ankara'da da bu konutların yükselebileceği ciddi bir yer potansiyeli söz konusu. 


-Nüfus artışı ve göç devam ediyor. Bu durumdan Ankara'da nasibini alıyor. 


-Artık yabancı yatırımcılar özellikle Iraklı ve Suudi Arabistanlılar Ankara'yı tercih ediyor. 


-Başkent'te depreme dayanıklı ve nitelikli konutlar inşa ediliyor. 


-Suriye'dan gelen insanlann konaklama ihtiyacı var ve Ankara'da da ciddi anlamda sığınmacı vatandaş bulunuyor. 


-Konut sahipliği hala Türkiye'de yüzde 60 seviyelerinde. Yani yüzde 30 bir konut açığı söz konusu. 


-Yatırım için de başka alternatif yok. 

Elinde parası olan ve yatınm yapmak isteyen vatandaşlar emlak sektörüne yöneliyor. 





Dilara AYDOĞDU/Habertürk Ankara


Geri Dön