25 / 04 / 2024

Ankara'daki Kuğulu Park, sonbahara kadar yenilenecek!

 Ankara'daki Kuğulu Park, sonbahara kadar yenilenecek!

Ankara'nın simgesi Kuğulu Park'ta 1970'lerden beri ilk kez yenileme çalışması yapılacak. Havuzdaki çatlaklardan 30 tonluk suyun sızması engellenecek. Park, sonbahara yetişecek



İnsan canlısı kuğuları, asırlık ağaçlarıyla  Ankara  ’nın ‘nefes’ alanı olan Kuğulu Park’ta bu aralar farklı bir hazırlık var. Yolu Ankara ’ya düşen herkesin oturup soluklandığı, kuğularıyla dertleştiği, Ankara ’nın yeni simgesi ‘ Behzat Ç .’nin de zaman zaman sığındığı Kuğulu Park, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı kararla ‘yapısı korunarak’ yenilenecek. Çankaya Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek yenilemeyle, parktaki havuz tabanında bulunan çatlaklardan sızan 30 tonluk su kaybının önüne geçilmiş olacak. Bir başka deyişle, Ankaralıların anılarını biriktiren park, artık havuzun suyunu da biriktirebilecek. 31 Ağustos’ta ihalesine çıkılacak olan proje 15 Eylül’de başlayacak ve 2.5 ay içinde bitirilecek Park, Behzat Ç .’nin yeni sezonuna da yetişmiş olacak. 


‘Zarar vermeyiz’ 

Kuğulu Park için hassas davrandıklarını belirten Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Buğra Gökçe “Parkın sınırları Yargıtay kararlarıyla açık bir şekilde belirlenmiştir. Parka en ufak zarar verebilecek hiçbir girişime izin vermeyeceğiz” diyor. Ankaralılar da bu konuda oldukça duyarlı. 2006 yılında altgeçit çalışmaları başlatıldığında parkın kaldırılacağı söylentileri üzerine yoğun gösterilerde bulunan çevre halkı şimdi de bulvar genişletme çalışmalarının parka zarar vermesine izin verecek gibi görünmüyor. 


Tarihi doku korunacak 

Ankara ’nın 1973 - 1977 yılları arasında belediye başkanı olan Vedat Dalokay döneminden beri ilk kez gerçekleştirilecek olan bu yenileme çalışmaları sırasında parkın tarihi dokusu korunacak. Yapılacak tadilat havuzdan da ibaret değil. Aynı zamanda yürüyüş yollarındaki taşlar yenilenecek ve oyun grupları ahşaplarıyla değiştirilecek. Aydınlatma sistemi, kullanılamaz hale gelmiş park mobilyaları, çöp kutuları, banklar ve çitler de yenilenecek. 


Her kesimden insana kucak açan ve farklı renkleriyle harmonik bir atmosfere sahip Kuğulu, küçük sınırları içine her gün binlerce konuk kabul ediyor. Aslında 1958 yılında kurulan park, asıl popülerliğini Vedat Dalokay’ın Ankara Belediye Başkanlığı döneinde (1973 -77 ) kazandı. Şimdi de Ankaralıların sığınağı durumunda. Genç müzisyenlerin tınıları da parkın fon müziğini oluşturuyor. 


Kötü günde sığınıyoruz 

Parkta karşılaştığımız üç liseli genç de bunlardan biri. “Müziğimizi insanlara ulaştıralım, bu güzel yerde bize biraz kulak versinler yeter” diyorlar. Buraya her geldiğinizde onlar gibi farklı bir grupla karşılaşabilirsiniz. 


Eski bir Kavaklıdereli Mehmet Kaya da parkın müdavimlerinden ve yenileme çalışmalarından memnun. Ankara ’nın böylesi sayılı yerlerine iyi bakılması gerektiğini düşünüyor ve ekliyor: “30 yıldır burada yaşıyorum. Benim gibi eskiler için buranın anlamı bir başkadır. Bu park en güzel günlerimizde de en kötü günlerimizde de bize kollarını açtı.”

Radikal


Geri Dön