28 / 03 / 2024

Anneye erken emeklilik imkanı 10 soruda tüm detaylarıyla!

Anneye erken emeklilik imkanı 10 soruda tüm detaylarıyla!

Anne olan kadınlar doğum borçlanması yoluyla erken emeklilik imkanından faydalanabiliyor. Ayrıca engelli çocuğu olan kadınlarda ise yaş ve prim desteği imkanı sunuluyor. İşte annelerin erken emekli olmasını sağlayan formüller ve detayları...



Anne olan kadınlar doğum borçlanması yoluyla erken emeklilik imkanından faydalanabiliyor. Ayrıca engelli çocuğu olan kadınlarda ise yaş ve prim desteği imkanı sunuluyor. 

A Haber'de yer alan habere göre; işte annelerin erken emekli olmasını sağlayan formüller ve detayları...

1. Kimler kurumda çalışanlar borçlanma yapabilir?

Hangi kurumda olsun bütün  SSK'lı kadın çalışanlar, kendi işini yapan Bağ-Kur'lular ve memur olan anneler doğum borçlanmasından yararlanabiliyor. İsteğe bağlı sigorta ödeyen Bağ-Kur'lu kadınlarında doğum borçlanması imkanı veriliyor. Fakat borçlanma yapabilmek için doğumların ilk sigortalı olunan tarihten sonra olması şartı bulunuyor. Öte yandan doğan çocuğun sağ olması gerekiyor. Doğduktan sonra bir süre yaşayan çocuklar için yaşadığı süre kadar borçlanma gerçekleştirilebiliyor.

2. Staj sonrası süre borçlanması olabilir mi?

Normal koşullarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ve stajda olan sürelere dikkat edilmiyor. Fakat doğum borçlanmasında farklı bir uygulama söz konusu. Anneler eğer staj başladığı tarihin ardından doğum yapmışlarsa bu doğumları üç çocuğa kadar borçlanarak 2 bin 160 gün kazanmış oluyor.

3. Borçlanma hangi süreleri kapsıyor, ne kadar süre için yapılıyor?

Her çocuk için 2 sene yani 720 gün prim kazanılıyor. Çocuğun doğumunun ardından 2 sene içinde çalışılmayan süreler borçlanma ile kapatılabiliyor ayrıca primler emeklilik hesabında kullanılma imkanı sunuluyor. Borçlanma yapılması için o zaman dilimindeki primlerinin ödenmemiş olması gerekiyor. Eğer doğum yapan kadın doğumdan sonra çalışmaya başlamışsa o süreleri borçlanamaz.

Anneye erken emeklilik imkanı 10 soruda tüm detaylarıyla!

4. Doğum anneye hangi avantajları sağlıyor?

Kadınlar doğumun ardından çalışmadıkları günlerin primlerini toplu olarak hizmet süresine ekletebiliyorlar. Bu şekilde üç çocuk doğuran bir kadın 6 senelik, yani 2160 günlük primi çalışmadan ödeyip emeklilik hesabında kullanabilme imkanı veriliyor.

5. Emekliliği öne almak mümkün mü?

Yaşını ve yılını tamamlamış bir anne, primi eksikse bu eksik primlerini çalışarak tamamlar. Yani; 2 bin 160 gün primi eksikse ve üç doğumu varsa altı sene çalışıp prim borçunu ödemesi gerekir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön