29 / 03 / 2024

Ant Yapı Yeni Moskova'da sosyal konut yapacak!

Ant Yapı Yeni Moskova'da sosyal konut yapacak!

352 metre yüksekliği ile Avrupa'nın en yüksek binasını Moskova’da yapan Ant Yapı, şimdi de Yeni Moskova olarak adlandırılan bölgede sosyal konut yapacak.



İş hacminin yüzde 75’ini gerçekleştirdiği Rusya’da OKO Towers projesini gerçekleştiren ANT yapı, 352 metre yüksekliğe ulaşan proje ile Avrupa’nın en yüksek binası rekorunu da kırdı. Şimdi Moskova genişletme çalışmaları kapsamında 15 bin konuttan oluşacak projeye imza atacak olan Ant Yapi’nin hali hazırda yurtdışında (Rusya, Ukrayna, Türkmenistan) devam etmekte olan 3 milyar dolar değerinde 29 projesi devam ediyor. ANT Yapı, Rusya’da Moscow City adı verilen Moskova Uluslararası İş Merkezi’nde 15 parselde geliştirilen projelerin içinde 8 tanesine imzasını attı. 49 ve 85 katlı iki kuleden oluşan OKO Towers 387 milyon dolar proje bedeliyle hayata geçirildi. Dünyanın önde gelen bina veritabanı sitesi Emporis.com’da, “Avrupa’nın en yüksek binası” unvanını alan proje, haziranda teslim edilecek. Kulelerin 132 bin 500 metrekaresi ofis, 42 bin 800 metrekaresi otel ve 83 bin 700 metrekaresi konut olmak üzere toplam 290 bin metrekare alandan oluşuyor. 


Yeni Moskova’da sosyal konut yapıyor 


Ant Yapı, 20 yıllık sürede devam eden işleriyle birlikte Rusya’da 7 milyon metrekarenin üzerinde iş yaptı. Şu anda ise Rusya’da hükümetin merkezi boşaltıp yeni merkezler kurma hamlesi sektörde hacim yaratıyor. Moskova’nın 1,5 katı büyüklükte olması planlanan ‘Yeni Moskova’ projesinde Ant Yapı, daha çok alt ve orta gelirli gruba hitap edecek bu projede 15 bin konut üretecek. Konutların ‘sosyal konut’ vasfını taşıyacağını kaydeden Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, “Şehrin yoğunluğunu azaltmak için tüm alt yapısı ve kamu binalarıyla, merkezlerin dışında, merkeze ek ve kenetli yeni bir şehir kuruluyor. Yeni Moskova denilen bir alan. İnşaatlar başladı, bazı alanlarda yaşam başladı. A101 adı altında sosyal konut üretiyoruz. Metrekare fiyatları şehrin içinde 4 bin dolarken, burada 1,5-2 bin dolar” dedi. 


Türkler pratik olduğu için tercih ediliyor 


Yeni Moskova projesindeki pastadan Türklerin büyük pay aldığını belirten Ant Yapı Rusya Temsilcisi ve Yurtdisi Projeler Genel Koordinatoru Ertan Beyaz, Rusya müteahhitliğinde işlerin Türk firmalar endeksli olarak yol aldığını vurgulayarak, Ant Yapı’nın Rusya’nın en önemli yatırımcılarıyla çalıştığını söyledi. Beyaz, “4 milyar doların üzerinde iş hacmimiz var. Bunun, 600 milyon doların üzerindeki kısmı Türkiye’de, 3 milyar doların üzerindeki yani yüzde 75’i ise Rusya’da. Moskova şantiyelerinde 7 binin üzerinde işçimiz var. Bizdeki pratiklik başka ülke firmalarında yok. Bu yüzden önce tercih edilen oluyoruz” diye konuştu.


Rusya’daki kriz, ofis projelerini etkiledi


Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Tokman, Rusya krizinin özellikle AVM-ofis ve yeni yatırımları vurduğunu ifade etti. Tokman, “Biz etkilenmedik desek yalan olur ama oldukça az izlerle yolumuza devam ediyoruz. Mesela Imperial House projesi vardı, metrekare fiyatı 35 bin doların üzerindeydi, şimdi 15 20 bin dolara kadar düştü. Son 8 ayda başlaması hedefl enen yerler başlamadı. Ofis yatırımları durdu. Ofis işi şu anda ölü, ofis kiraları daha önce çok yüksekti. Yatırımcı parasını 4 yıla kalmaz çıkarırdı. Ama iş tersine döndü. Rusya özellikle Moskova çok önemli yatırım alıyor. Herkes Moskova’da bir yeri olsun istiyor. Kriz öncesi çok ciddi para akışı vardı ve fiyatlar uçmuştu” dedi. Krize rağmen başlanan önemli projeleri olduğunu vurgulayan Mehmet Okay ise, “25 proje var devam eden. Krizden sonra 4 yeni projeye daha başladık. Buralarda işlerimiz taahhüt, belki de insan malını yanında ister derler ya onun gibi bir durum ama kendimiz geliştirmek istemiyoruz. Bir küçük deneme yapmıştık, şimdi yine yapıyoruz” diye konuştu. Ant Yapı, yurtdışında SOÇİ Olimpiyat Köyü ve Spor Kompleksleri, Federation Tower, Capital City projelerini bitirdi. Moskova’da MAYAK Projesi, IQ-Quarter Merkez Terminal Projesi, Wine House Yaşam Kompleksi projeleri sürüyor. Ukrayna ve Türkmenistan’da da projelere devam eden Ant Yapı, Türkiye’de Antplato, Antasya, Antteras projelerini yaparken, Manzara Adalar projesinin de inşaatını yürütüyor.



Dünya


Geri Dön