29 / 03 / 2024

Antalya Arena Stadı kente değer kattı!

Antalya Arena Stadı kente değer kattı!

CHP’li Akaydın’ın “100 yıllık yanlışlıkta son dönemeç” diyerek iptal etmeye çalıştığı 100.Yıl Projesi’ndeki Antalya Arena Stadı, Başkan Türel’in çabalarıyla bitirildi. Stad, ekonomide can damarlarından birisi haline geldi.



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li Menderes Türel, 2004-2009 arasındaki ilk başkanlık döneminde 100.Yıl Projesi alanında stat ve spor salonu yapmak istedi. İhale yapıldı, çalışmalar başladı ancak çeşitli engellerle karşılaştı. Antalya Merkez 12581 ada, 1 sayılı parsel üzerinde yer alan ve bölgeye ilişkin 1/1000 ölçekli İmar Planında Bölgesel Kentsel Spor Alanı olarak tanımlanan 100. Yıl alanındaki arsa üzerine stadyum ve spor salonu yapılmasına karşı davalar açıldı. Şimdinin CHP’li milletvekili Mustafa Akaydın, 2009’da Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilince, projeye ait sözleşmenin ifasını imkânsız kılacak bir belediye meclis kararı aldırdı ve proje durdu. Projenin yanlış olduğunu öne süren CHP’li Akaydın; projenin durdurulduğu tarihlerde şehrin 100.Yıl Alt Geçidi’ne “100 yıllık yanlışlıkta son dönemeç” afişleri bile astırdı. Açılan davalarda yüklenici firma milyonlarca lira tazminat talep etti. Sayıştay sorgusunda bazı isimlere zimmetler çıkarıldı. Bu sırada Yerel Yönetimlerden Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Menderes Türel’in çabalarıyla, bu kez  TOKİ  tarafından stadın yapımına yeniden başlandı. 2014 yerel seçimlerinde yeniden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Menderes Türel, projenin her aşamasıyla çok yakından ilgilendi. Yapımına ikinci kez 23 Haziran 2013’te başlanan 100.Yıl Projesi’ndeki Antalya Arena Stadyumu Ekim 2015’te açıldı.


Güneş enerjisiyle çalışıyor


Stat; 33 bin izleyici kapasitesiyle sporda, ekonomide Antalya’nın adeta can damarlarından birisi haline geldi. Bugüne değin turizm ve tarım konusunda, ülke ve dünya gündeminde yer bulan Antalya, bu kez Antalya Arena Stadyumu (Antalya Stadı) ile isminden söz ettirmeyi başardı. Dairesel yapısı nedeniyle antik kentlerdeki arenalara benzetilen Antalya Arena çatısında Türkiye’deki diğer statlardan farklı olarak güneş enerji panelleri yer alıyor. 13 bin metrekarelik panelleriyle Türkiye’de kendi enerjisini üreten tek stat olma özelliğini taşıyan stadyum aynı zamanda ürettiği fazla enerjiyi kente veriyor. Antalya Stadı’nın üzerindeki elektrik panellerinden ayda 65 bin lira kazanılıyor. İçinde 44 loca, 8 bin metrekarelik ticari alan ve 1200 araçlık otopark yer alan stat, Muratpaşa ilçesi Meltem Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor. 


Milli maçların, derbilerin adresi


Antalyaspor’un maçlarının oynandığı Antalya Arena Stadı, bunun yanı sıra açılır açılmaz milli maçların yapıldığı bir stat da oldu. Stat; A Milli Futbol Takımımızın 24 Mart 2016’daki İsveç Milli Takımı ile karşılaşması ve 29 Mayıs’taki Karadağ Milli Takımı karşılaşmalarına ev sahipliği yaptı. 26 Mayıs’ta Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan Ziraat Türkiye Kupası Finali maçına ev sahipliği yapan stat, futbol severler ve halkın beğenisini topladı. Bu karşılaşmanın biletleri dahi 6 dakika içinde tükendi. Antalya’yı sporda adeta ülkemiz ve dünyaya tanıtan Antalya Arena Stadı, 16 Temmuz’da ise dünya çapında bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Eto’o Vakfı’nın düzenlediği Türkiye Karması ile Dünya Karması özel maçı bu statta gerçekleştirilecek. Bu maç için Messi, Neymar, Suarez, Maradona, Eden Hazard, Totti, Michael Essien, Xavi, JayJay Okocha, Pierre Emerick Aubameyang, Iniesta, Demba Ba, Drogba ve Arda Turan gibi ünlü futbolcular Antalya Arena’nın çimlerine ayak basacak. 


Fatih Terim’den vaat  


Kapılarını ilk defa 26 Ekim 2015’teki Antalyaspor-Beşiktaş maçında açan stat Antalyaspor’a da şans getirdi. Şimdiye dek 12 maç oynanan stat, Antalyaspor’a tarihi galibiyetler yaşattı. Statta 5 Şubat 2016’da oynanan maçta Antalyaspor süper ligin dev büyüklerinden Fenerbahçe’yi 4-2, 14 Mart’taki maçta Bursaspor’u 3-0, 16 Nisan’daki maçta Galatasaray’ı 4-2, 13 Mayıs’taki maçta ise Trabzonspor’u 7-0 yendi. Derbiler, milli maçlar ve süper lig maçları sırasında Arena’nın koltukları hınca hınç doldu. Şehir dışından ve yurt dışından maçları izlemeye gelenler, esnafın yüzünü güldürdü. Antalya Arena Stadı sayesinde Antalya’nın ismi ülke ve dünya gündemine oturdu. Futbol Federasyonu’nun resmi sitesine göre gerçek ismi Antalya Stadı olarak geçen Antalya Arena Stadı için Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim de açıklamada bulundu. Fatih Terim, Antalya’daki turistik tesis ve kamp imkânlarının çok iyi olması, milli maçlara Antalyalıların gösterdiği ilgi ve stadın atmosferi nedeniyle bundan sonra birçok milli maçı Antalya’da oynayacaklarını açıkladı.


Antalyaspor’a da şans getirdi


Derbileri, milli maçları, dört büyüklerin Antalyaspor ile maçlarını izlemeye gelen on binlerce kişi sayesinde konaklama tesislerinin, eğlence merkezlerinin, rent a car firmalarının, bölge esnafının yüzü güldü. Turizmde kötü bir dönem yaşayan Antalya ayağa kalktı. Spor, tarım ve tatil turizmini etkileyen Rus kriziyle baş etmeye çalışan Antalya esnafı, stadın şehrimize katkısının yadsınamayacağını belirtti. Hoca lakaplı Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) eski Başkanı, Akdeniz Üniversitesi eski Rektörü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı olan CHP Antalya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın afişli öngörüleri ise unutulmadı. Projenin durdurulduğu tarihlerde 100.Yıl Alt Geçidi’ne belediye logosuyla “100 yıllık yanlışlıkta son dönemeç” afişleri bile astıran Akaydın’ın “yanlışlık” olarak gördüğü stat şu anda kentin can damarlarından biri haline geldi.




Akdeniz Manşet


Geri Dön