19 / 04 / 2024

Antalya Arena'nın enerji üretimi 5 yıldızlı otele eşdeğer!

Antalya Arena'nın enerji üretimi 5 yıldızlı otele eşdeğer!

Antalya Arena stadı çatı bölümünde kurulan güneş enerji sistemine yönelik konuşan EMO Şube Başkanı Metin, "Stadın enerji üretimi 500 yataklı 5 yıldızlı bir otelin tüketimine eşdeğer büyüklüktedir" dedi.



Antalya Arena stadı çatı bölümünde kurulan güneş enerji sistemine yönelik konuşan EMO Şube Başkanı Metin, "Stadın enerji üretimi 500 yataklı 5 yıldızlı bir otelin tüketimine eşdeğer büyüklüktedir. Sistem yaklaşık 3.2 yıl içerisinde kendisini amorti edecek durumdadır" diyerek yenilenebilir enerji kaynaklarına eğilimin artması gerektiğini vurguladı. 


Yılda en az 300 günün güneşli geçtiği Antalya'da ve özellikle yılda metrekareye ortalama 1312 kWh ışınım şiddeti düşen Türkiye'de güneş enerjisinin kullanım alanlarının yaygınlaşması, yerli ve yeni teknolojilerin ülkemizde üretilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı İlhan Metin, güneş enerjisinden faydalanılarak büyük oranda maliyetten kurtulmuş olunacağını vurguladı. 


Türkiye, ihtiyaç duyduğu enerjinin %70'inden fazlasını ithal etmektedir diyen ve enerjide dışa bağımlılığı eleştiren Metin, bağımlılığın ülke ekonomisi ve halk üzerinde enerji fiyatları açısından önemli bir baskı unsuru haline geldiğini, enerji üzerinden alınan dünyadaki en yüksek vergiler ve hane halkı gelirinin gittikçe düşmesi nedeniyle enerji harcamalarının ülkede ve dünya piyasalarında rekabet etmeye çalışan sanayici üzerinde ağır baskı oluşturduğuna dikkat çekti. 


Başkan Metin, Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin güzel bir örneği olan Antalya Stadı Güneş Enerji sisteminin Türkiye'nin en büyük çatı üstü güneş santrali olduğunu ve üretime başladığını vurguladı. "Gençlik ve Spor Bakanlığı ile  TOKİ  işbirliğinde 23 Eylül 2013 tarihinde temeli atılan 136 dönüm arazi üzerine inşaa edilen 33 bin kişilik seyirci kapasiteli Antalya Atatürk Stadının, 2x0,7 MWp olmak üzere toplam 1.4 MWp lik kapasitesi ile 62 adet invertör ile stadın 10200 m2 lik çatısına uygulanmış durumda ve sistem direkt olarak şebekeye bağlanmak suretiyle Dağıtım Şebekesine enerji verdiğini ifade etti. 


Metin sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Santralde; 1800 saat çalışma esasına göre yılda 2.520.000 kVVh , ayda 210.000 kWh ve günde 7.000 kWh ortalama elektrik üretilerek şebekeye verilecektir. Bu üretim 500 yataklı 5 yıldızlı bir otelin tüketimine eşdeğer büyüklüktedir. Sistem yaklaşık 3.2 yıl içerisinde kendisini amorti edecek durumdadır. Stad ve stad üstü kurulan GES birbirinden tamamen bağımsız olarak dizayn edilmiş durumdadır. Üretilen enerji statda kullanılmayacak olup şebekeye basılacak durumdadır. GES Projeleri TEDAŞ Genel Müdürlüğünce onaylanmış ve Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliklerine göre tesis edilerek şebeke bağlantıları gerçekleştirilerek ön kabulleri yapılmıştır. Ülkem iz, yıllardır izlenen ulusal ve kamusal çıkarları gözetmeyen, yerli, yeni ve yenilenebilir enerçi kaynaklarını yeterince değerlendirmeyen. planlamayı yok sayan, dışa bağımlı enerji politikalarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıyayken bu uygulama önemli bir adımdır. Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak Stat da Enerji alt ve üst yapısını tesis eden meslektaşımız Kubilay ÖZBEK ile yapmış olduğumuz incelemeler neticesinde santralin örnek bir uygulama olarak Antalya'mıza kazandırılmasından, yıllardır savunduğumuz yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin vurgulaması. 'Avrupa Güneş Başkenti Antalya' söylemimiz açısından son derece değerli buluyoruz"


Antalya Hilal Gazetesi


Geri Dön