27 / 04 / 2024

Antalya Atatürk Stadyumu'nun yıkımına başlandı!

Antalya Atatürk Stadyumu'nun yıkımına başlandı!

Antalya'da 1965 yılında açılan, 2010 yılında da çürük raporu verilmesi nedeniyle resmi maçlara kapatılan Atatürk Stadı, aynı alana Antalya Kent Müzesi kurulması amacıyla yıkılmaya başlandı.




Antalya'da 1965 yılında açılan, 2010 yılında da çürük raporu verilmesi nedeniyle resmi maçlara kapatılan Atatürk Stadı, aynı alana Antalya Kent Müzesi kurulması amacıyla yıkılmaya başlandı. 


Atatürk Stadı'nın yıkımı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, terör saldıklarını kınayarak ülkeyi bölmeye çalışanlara yaptıkları projelerle cevap vereceklerini söyledi. 


Yıkımına başlanan Atatürk Stadı'nın her taşında kendi neslinin izleri olduğunu belirten Türel, "Antalya Kent Müzesi Projesi için bu tribünlere kazma vurmak aslında benim için zor bir görev. Benim gibi Antalyaspor ile uzun zamandır gönül bağı olan, bu statta hatıraları olan herkes için zor olduğuna inanıyorum" dedi. 


Stadın bir kısmının Antalyaspor'un hatırasının yaşatılması için korunacağını anımsatan Türel, açık tribünü etkinlikler için kullanacaklarını söyledi. Kurulacak Kent Müzesi'nde Antalya'nın tarihinin yaşatılacağını vurgulayan Türel, bölgenin, turizmi ve ticareti canlandıracak, halka açık gezi alanları ve çocuk parklarının da olduğu cazibe merkezi haline getirileceğini kaydetti. 


Birçok şehirde yıkılan stadyumların yerine ticaret merkezleri, oteller ve alışveriş merkezleri inşa edildiğine değinen Türel, Antalya'da yıkılan stadyumun halka açık park haline getirileceğini vurguladı. 


Yıkımda gözyaşları 


Antalya'da 1965'te açılan, 2010 yılında da çürük raporu verilmesi nedeniyle resmi maçlara kapatılan Atatürk Stadı'nın yıkım törenine, Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer, kırmızı-beyazlı takımın eski futbolcuları ve çok sayıda vatandaş da katıldı. 


Birçok Antalyalı, hatırası olan stadın yıkımı sırasında duygusal anlar yaşadı. Kırmızı-beyazlı takımın tribün gönüllüsü "Miloş" lakaplı Recep Güler, yıkım başladığında gözyaşlarına hakim olamadı. 


51 yıl boyunca unutulmaz maçlara, törenlere ev sahipliği yapan stadyuma son kez giren bazı vatandaşlar hatıra fotoğrafı çektirdi. 


Antalyalılar, emektar stadyumda hep bir ağızdan "Akdeniz akşamları" şarkısını söyledi. 



AA



Haber Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde şu şekilde yer aldı;


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yıllardır hayalini kurdukları, kentlilik bilincini arttıracak, gelecek nesillere Antalya kültürünü aktaracak Kent Müzesi Projesi’nde sona geldiklerini söyledi. Açık Hava Müzesi konseptinde tasarlanan Kent Müzesi’nin Antalya’nın doğal güzelliklerine de tarihine de ev sahipliği yapacağını kaydeden Türel “Aynı zamanda bir yaşam alanı olacak. Hem kültürümüze sahip çıkacağız hem de Antalyalılara şehrin tam merkezinde bir yaşam alanı kazandırmış olacağız” dedi.

Proje kapsamında Atatürk Stadyumu’nun da tekrar Antalyalılar ile buluşacağını ifade eden Türel “ Stadyumun açık tribünü korunacak, kapalı tribün yıkılacak. Burası önemli organizasyonların, konserlerin yeni adresi olacak” şeklinde konuştu.

Atatürk Stadyumu’nun kendisi gibi tüm Antalyalılarda unutulmaz izler bıraktığını kaydeden Türel, stadyumun bir kısmını yarın saat 14.00’de düzenlenecek törenle yıkılacağını ifade etti. Genci yaşlısı tüm Antalyalıları yıkım törenine davet eden Başkan Türel “Hem Atatürk Stadyumu’na veda edeceğimiz hem de Kent Müzesi Projesi’nin temellerini atacağımız bu günde hep birlikte olalım. Gelin tarihe birlikte tanıklık edelim” diye konuştu.



Antalya Büyükşehir Belediyesi




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Atatürk Stadı'nın bundan sonra yeşil alan olarak kente hizmet edecek olması, eski futbolcular ve amigolar tarafından da olumlu karşılandı

Antalya'da Kent Müzesi Projesi'nin ilk adımı Atatürk Stadyumu'nun yıkımı ile başladı. Antalyaspor'a yıllarca ev sahipliği yaptıktan sonra şimdi tüm kente hizmet edecek olan alanla ilgili olarak Antalyaspor eski başkanlarından Sedat Peker, "Üzüntü ve sevinci bir arada yaşıyorum. İnanılmaz günler geçirdik bu statta. Ama Antalya'ya kazandırılacak olan Kent Müzesi'nin heyecanı var içimde" dedi. 


FARKLI DUYGULAR 

Eski futbolculardan Fazlı Ulusal "Çok güzel anılarımın olduğu bir stattı. Top koşturduğumuz alanlarda insanların artık aileleri ile birlikte vakit geçirecek olması güzel" dedi. Efsane oyunculardan Adnan Gülek ise "Bütün hayatımız neredeyse burada geçti. Üzülüyoruz tabi ki ama Antalya için yararlı bir alan haline dönüştürüleceği için de sevinçliyiz" diye konuştu. Eski kalecilerden Adnan Karahan da "Bütün yaşadıklarım gözümün önünden tıpkı bir film şeridi gibi akıp geçti. Ama çağın ihtiyaçlarına cevap vermek gerekiyor. Belediye doğru bir karar verdi" dedi. 


AMİGOLARIN VEDASI 

Yıllarını Atatürk Stadı'nın tribünlerinde geçiren amigo Ali Çınardere (Ali Dayı) ise "Buranın yeri hiçbir zaman doldurulamaz. 40 sene boyunca çok güzel günler yaşadık, bütün bunlar artık kalbimizde kaldı. Kent Müzesi olarak hizmet verecek olması, alanın yine Antalyalılara hizmet verecek olması çok önemli" derken Recep Güler (Miloş) ise "36 yıl bu tribünlerde yaşadım. Başkan Türel'e de canı gönülden teşekkür ederiz, burayı başkalarına yem yaptırmadı sahip çıktı" diye konuştu.


Sabah 




Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Antalya'da acı tatlı birçok anıya ev sahipliği yapan Atatürk Stadyumu, mutluluk ve hüznün bir arada yaşandığı törenle yıkılmaya başlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, değeri yüz milyonlarca lira ile ölçülen arazide şehrin yıllardır hayalini kurduğu kent müzesi projesini uygulayacaklarını söyledi. 


Antalyalılar ve Antalyasporlular 50 yıldır unutulmaz maçlara, törenlere ev sahipliği yapan Atatürk Stadfna, şarkılar, sloganlar ve gözyaşı ile veda etti. Her Antalyalının paha biçilmez hatıraları bulunan stadın yıkım töreninde duygusal anlar yaşandı. Stadyumun çimlerinde gezen, tribünlerinde hatıra fotoğrafı çektiren Antalyalılar emektar stadyuma hep bir ağızdan 'Akdeniz Akşamları'nı söyleyerek veda etti. Gözyaşları, alkış ve mutluğun birbirine karıştığı yıkım töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yıllarca maçları izlediği tribüne ilk kazmayı vurdu. "Antalya'nın çocuğu Menderes Türel" sloganları eşlinde taraftarla kucaklaştı. 


YERİNİ PARK VE KENT MÜZESİNE BIRAKIYOR 


Antalyasporluları mutlu eden ise yıkılan stadın yerine şehrin, yıllardır hayalini kurduğu kent müzesi ve halka açık park yapılacak olması oldu. Türkiye'de ilk kez bir stat yıkıldıktan sonra yerine AVM ya da rezidans değil müze ve park yapılmış olacak. Daha önce de şehir merkezindeki birçok araziyi Antalyalılara kazandırdıklarını anlatan Başkan Menderes Türel "Eski Valilik binasını yıktık, Cumhuriyet Meydanı'nı büyüttük. Eski sağlık lisesini yıktık, Yavuz Özcan Parkı'nı genişlettik. 2014'te tekrar göreve geldiğimizde bir başka ucubeyi Özel İdare Binası'nı yıktık, park yaptık. Ve bugün burada Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Diğer şehirlerde eski statlar yıkılarak yerine ticaret merkezleri, oteller bazı ticari alanlar yapılırken, biz stadyumu yıkıp halka açık park yapıyoruz. AVM yapmıyoruz" şeklinde konuştu. 


HAYATIMIN EN ÖNEMLİ GÜNÜ VE SAATİ 


"Şu anda hayatımın önemli bir gününü, saatini yaşıyorum" diyen Başkan Türel, "Bu semt, bu stat, bu tribünler benim hayatımın önemli bir parçasıdır. Buralar, birçok arkadaşım gibi, benim de çocukluğumdur, gençliğimdir, hatıralarımdır. Ben daha çocukken Antalyaspor taraftarıydım. Doğduğum, büyüdüğüm evler hep stadın yanındaydı. Antalyaspor'un gollerinden sonra babamın beni havaya atıp tuttuğu günleri iyi hatırlarım. Genç yaşta da Antalyaspor yönetiminde görev aldım. Bu stadın her taşında bizim neslin izleri vardır. Bu sebeple Antalya kent müzesi projesi için bu tribünlere kazma vurmak aslında benim için zor bir görev. Benim gibi Antalyaspor'la uzun zamandır gönül bağı olan, bu statta hatıraları olan herkes için zor olduğuna inanıyorum" dedi. 


ANTALYASPOR AŞKTIR HEYECANDIR 


Antalya'nın artık modern bir stadı olduğunu dile getiren Başkan Türel, "Antalyaspor tesisleri inşaatı da devam ediyor. Onu da söz verdiğimiz gibi 07.07.2016'da hizmete açacağız. Artık kaba inşaatı bitti, ince işçilik başladı. Şimdi tefrişatıyla ilgili çalışmalara geçtik. Antalyaspor zaten sadece bir saha değildir, Antalyaspor kişilerden bağımsız, mekanlardan bağımsız, geçmişten geleceğe gidecek, gönüllerde yaşayacak bir aşktır, heyecandır. Ayrıca bu stadın bir kısmında Antalyaspor hatırasının yaşayacak olması bir tesellidir. Açık tribünü koruyarak açık hava etkinlikleri için kullanacağız hem de hatıralarımızın bir kısmı, Antalyaspor tarihinin bir kısmı yaşamaya devam edecek. Elbette asıl büyük tesellimiz projenin bütünü, güzelliği, önemi, anlamıdır, burada Antalya tarihinin yaşayacak olmasıdır. Burada Antalya'nın tarihini gelecek nesillere büyük bir miras olarak devredeceğiz" diye konuştu. 



Yeni Akit


Geri Dön