29 / 03 / 2024

Antalya Kepezaltı-Santral'de dönüşüm yıkımları başlıyor!

Antalya Kepezaltı-Santral'de dönüşüm yıkımları başlıyor!

Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projeleri arasında bulunan 'Antalya'nın 'Rüya Projesi' Kepezaltı-Santral'de start veriliyor. Kepezaltı Mahalle Muhtarı Yusuf Küçükkaya, iki mahallede evleri bayramdan sonra boşaltmaya başlayacaklarını söyledi.



Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projeleri arasında bulunan 'Antalya'nın 'Rüya Projesi' Kepezaltı-Santral'de start bayramdan sonra veriliyor. 


Kepezaltı Mahalle Muhtarı Yusuf Küçükkaya, iki mahallede oturan vatandaşların bayramdan sonra evlerini boşaltmaya başlayacaklarını söyledi. 


3 bin 245 hak sahibinin bulunduğu Kepezaltı-Santral mahallelerinde evlerin boşaltılması işleminin tamamlanmasının ardından yıkımlar başlayacak. 


İmzalanan protokole göre, Büyükşehir Belediyesi, hak salıiplerine projenin tamamlanması hedeflenen 2018 yılı sonuna kadar hane başına 600 lira kira, 750 ila bin 50 lira arasında değişen rakamlarla taşınma yardımı yapacak. İki mahallede evlerin yıkım işleminin Eylül aynıda tamamlanıp, inşatların yükselmeye başlaması bekleniyor. Büyükşehir tarafından projenin hızla tamamlanıp, vatandaşların, iki yıl soma yeni evlerine yerleştirilmesi planlanıyor.


Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi uygulayacağı Kepezatı ve Santral mahallelerinde Kasım 2015’te ön protokolün imzalanması ve hak sahiplerinin yetkilerini Büyükşehir Belediyesi’ne devretmesinin ardından, projede son aşamaya gelindi. Projenin bir an önce hayata geçmesini bekleyen vatandaşlara müjdeyi Kepezaltı Mahalle Muhtarı Yusuf Küçükkaya verdi.


EVLERİN BOŞALTIMASINA BAŞLANIYOR

Projede tüm hazırlıklarda sona gelindiğini ve Ramazan Bayramı sonrası noter eşliğinde İkinci sözleşmeye imzaların atılmaya başlanacağını duyuran Muhtar Yusuf Küçükkaya, sözleşmelerin tamamlanmasının ardından bir ay içerisinde evlerin boşaltılma işleminin de yapılacağını söyledi. Sözleşmelerin imzalanması sonrasında ev sahiplerinin önce evi boşaltmaları gerektiğini söyleyen Küçükkaya, sonrasında elektrik su abonelerini iptal etmelerini ve evin boş olduğuna dair muhtarlıktan yazılı belge almaları gerektiğini de belirti. Bunun için ayrı bir başvuru ofisinin de kısa zamanda açılacağını bildirdi.


KULAKTAN DOLMA BİLGİLERE İNANMAYIN

Mahalle halkının proje için sabırsızlandığını ifade eden Kepezaltı Mahalle Muhtarı Yusuf Küçükkaya, “Herkes bir şey söylüyor, bilen de bilmeyen de konuşuyor. Vatandaşlar arasında projenin iptal edildiği birkaç seneye kaldığı söyleniyor ama yok öyle bir şey. En net bilgiyi buradan ve belediyeden alabilirler kulaktan dolma bilgiler ile telaşa kapılmasınlar. Allah’ın izniyle önümüzde ki ay projemiz başlıyor. Vatandaşlarımız sözleşme örneklerini muhtarlıklarımızdan temin edip inceleyebilirler. Tüm detaylar orada yer alıyor” dedi.


YERLER KURA İLE BELİRLENECEK

Sözleşme örneğinde ise, yıkım işlemini takiben inşaatın başlayacağı ve 24 ay içerisinde tamamlanacağı, 24 aylık sürecin uzaması halinde 6 ay ek sürenin hak sahibi tarafından bu sözleşme ile peşinen kabul edilmiş olacağı yer alıyor. Taşınma ve kira yardımı konusunda inşaat süresince hak sahiplerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kira yardımı konusundaki yönetmeliği dahilinde aylık 600 TL kira yardımı, tahliye ve taşınma sürecinde ise 750 TL’den, 1500 TL olmak üzere taşınma yardımı yapılacak. Vatandaşlar arasında verilecek olan dairelerin parsel içerisinde hangi bina ve katında olacağı konusundaki endişelere açıklık getirilen sözleşme ile birlikte, yerlerin kura ile belirleneceği ve kura çekimi sonrasında hiçbir itiraz hakkının olmayacağı da verilen bilgiler arasında.


KUTU KUTU KUTU

Sözleşmede dikkat çeken bir diğer konu ise, sözleşme imzalandıktan sonra belediyenin hak sahiplerinin rızasını almaksızın, sözleşme üzerinde değişiklik yapabileceği maddeler ve sözleşme fesih işlemi. Değişiklik yapılması öngörülen maddeler şöyle; Sözleşme süresi, konut teslim tarihi ve kira yardımı. Konut devir teslim süreleri ile yapılan kira ödemeleri. İlgili yargı kararının değişiklik yapması gereken durumlar. Sözleşme fesih işlemi konusunda ise yargı kararları nedeniyle sözleşmenin uygulamasının imkânsız hale gelmesi durumunda belediyenin tek taraflı fesih etme hakkı bulunuyor.


Akdeniz Gerçek


Geri Dön