19 / 04 / 2024

Antalya kıyılarındaki kaçak yapılar önlenemiyor!

 Antalya kıyılarındaki kaçak yapılar önlenemiyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kıyı işgallerinin önlenmesi talimatına rağmen Antalya'nın inci gerdanlığı olan falezlerdeki kaçak yapılar bir türlü engellenmedi.



Hazine taşınmazının işgali nedeniyle ödenen bir tazminat olan 'ecrimisil' Antalya'da amacını tamamen aşmış durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Akdeniz ve Ege kıyılarındaki işgalin önlenmesi yönündeki talimatına rağmen Antalya kıyılarındaki işgaller önlenmiyor. Kanun gereği kamuya ait alanlardaki işgallerin tahliyesi zorunluyken bu uygulanmıyor ve işgalcilerden ecrimisil alınıyor. Bu uygulama her yıl devam ettirilince 'ecrimisil' kılıfı altında kamu alanları ihalesiz kiralanmış oluyor. 


1.5 MİLYON LİRA ECRİMİSİL 

Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2015 yılında Kaleiçi ile Karpuzkaldıran Askeri Kampı arasındaki bölgede kıyı kenar çizgisi altında kalan 16 işgal tespit etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bu işgaller karşısında bölgedeki işletmelere 1 milyon 499 bin 604 TL ecrimisil bedeli tahakkuk ettirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Ecrimisil İşlemlerinin Uygulanması' konulu genelgesinde bu konuda net hükümler bulunmasına karşın, ecrimisil tahsil edilen işgalciler tahliye edilmedi. Bu işgallerin hemen hepsi bir önceki yıllarda da vardı. Bakanlığın genelgesinde, "…işgal edilen Hazine taşınmazlarının tahliyesi, defterdarlık veya malmüdürlüğünün talebi üzerine, bulunduğu yer mülki amirince en geç 15 gün içinde sağlanarak, taşınmaz idarece görevlendirilecek memurlara boş olarak teslim edilir" deniliyor. Genelgede, tahliyenin sağlanamaması halinde, yeniden ecrimisil bedeli isteneceği vurgulanarak, bu durumun taşınmazdaki kullanımın devamı hakkını vermeyeceği belirtiliyor. 


'KOMİSYONA HAVALE' 

Öte yandan Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu 2015'in son toplantısında 7 otel ve 2 plajın güneşlenme platformlarının yıkımlarının gerçekleştirilmesi için plan yapılmasına karar verdiği öğrenildi. Komisyon, falezlerin dokusuna zarar vermeden nasıl yıkılması gerektiği konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ve üniversitelerden görüş alınmasına karar verdi. Yerel yönetimlerle de işbirliği içinde olunması gerektiğini vurgulayan Komisyon, ilgili kurumlardan gelecek olan görüşlerle oluşacak verilerden sonra yıkımların yapılacağını kaydetti. 


Sabah



Geri Dön