18 / 04 / 2024

Antalya Muratpaşa'da 70 metruk yapı yıkıldı!

Antalya Muratpaşa'da 70 metruk yapı yıkıldı!

Bir yıldır kurulan Muratpaşa Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü Metruk Yapılar Birimi, tespit ettiği 160’ı aşkın metruk yapının olduğunu, belediye olarak şu ana kadar 70’e yakın metruk yapının yıkıldığını belirtti.



Muratpaşa Belediyesi, geri dönüşüm işçilerinin atık toplama depolarını ve işçilerin kaldığı gecekonduları yıkmak için harekete geçmiş ve söz konusu mekânlarda kalanlara tebligat göndermişti. Söz konusu olay gazetemizde ‘Tebligata karşı emek mücadelesi’ başlığıyla yayımlanmıştı. Haber üzerine gazetemize açıklamada bulunan Muratpaşa Belediye yetkilileri, belediye olarak hiç kimsenin yerini, evini, kaldığı mekânı yıkmaktan mutluluk duymadıklarını söyledi. Muratpaşa Mahallesi’nde bulunan söz konusu yerlerle ilgili 80’e yakın toplu şikâyet dilekçesi geldiğini ifade eden Muratpaşa Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü Metruk Yapılar Birim yetkilisi, söz konusu yapıların bulunduğu yerin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olduğunu söyledi.


Kanun yasaklıyor


Belediye olarak metruk yapılarda kalanlar ile bir dizi görüşme yaptıklarını ifade eden yetkili, kendilerine 3 aylık bir kira yardımı önerisi dahi sunduklarını ifade etti. Gönderdikleri tebligatın aynısını Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne de gönderdiklerini ifade eden birim yetkilisi, Çevre Koruma Kanununa göre şehir merkezlerinde atık depolama alanlarının oluşturulmanın yasak olduğunu ifade etti.  Gelen şikâyetleri değerlendirilmekle mükellef olduklarını söyleyen birim yetkilisi, kendilerine gelen şikâyetleri değerlendirmek üzere beş kişilik bir komisyon oluşturduklarını ifade etti.


Bir yılda 160 tespit


Muratpaşa Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü Metruk Yapılar Birimi’nin bir yıldır kurulduğunu belirten birim yetkilisi, “Antalya’nın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Muratpaşa’da çok fazla metruk yapının olması böyle bir birimin oluşmasına zorunluluk oluşturdu” dedi. Yaptıkları incelemelerde tespit ettikleri ve 160’ı aşkın metruk yapının olduğunu ifade eden yetkili, belediye olarak şu ana kadar 70’e yakın metruk yapının yıkıldığını, 5 tanesinin kentsel dönüşüme dâhil olduğunu, 20’ye yakın metruk yapının ise gerekli giriş ve çıkışları kapatılarak içeriye müdahalenin engellendiğini söyledi.

 

Çoğuna müdahale edilemiyor


Muratpaşa’da metruk yapılan en çok Kızılarık, Sinan, Haşim İşcan, Kızıltoprak, Muratpaşa, Yeşildere mahallelerinde olduğunu söyleyen yetkili, Haşim İşcan ve Sinan Mahallesi gibi sit alanı içerisinde kalan mahallelerde bulunan metruk yapıların çoğuna müdahale etme yetkilerinin olmadığını söyledi.  Yıkımını gerçekleştirdikleri yapılarda ise çevreye zarar vermeden yıkım işlemini gerçekleştirdiklerini söyledi. Kâğıt toplayıcıları tek tip elbiseyle ve şirketleştirerek biraz daha kurumsal bir yapıya büründürmek istediklerini ve böyle bir öneri getirdiklerini söyleyen birim yetkilisi, getirdikleri önerinin kabul görmediğini söyledi.


Akdeniz Manşet


Geri Dön