27 / 04 / 2024

Antalya'da dalış turizmi için uçak batırıldı!

 Antalya'da dalış turizmi için uçak batırıldı!

Antalya'da Türk Hava Kurumu'na ait Dornier tipi uçak dalış turizminde kullanılmak amacıyla denizde 25 metre derinliğe batırıldı



Türk Hava Kurumu'nun Ankara'daki Etimesgut Türk Kuşu Eğitim Tesisleri deposunda hurda olarak bekleyen Dornier tipi uçak, Antalya'ya getirilerek Divan Talya Oteli'nin sahilinden 50 metre açıkta batırıldı. 

     

Özel bir firmaya ait dalgıçlar tarafından gerçekleştirilen batırma işlemine Milli Dalgıç ve Serbest Dalış Dünya Rekortmeni Şahika Ercümen ile eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de yardımcı oldu. 

     

Karadan ve denizdeki yatlardan çok sayıda vatandaşın izlediği batırma işlemi, yaklaşık iki saat sürdü. Uçak, batırma işleminin ardından 25 metre derinlikte sabitlendi ve dalış turizmi için hazır hale getirildi. Öte yandan batırma işlemi sırasında Kürşat Tüzmen'in de rol aldığı bir filmin bazı sahneleri de çekildi. 

     

Bu arada özel bir dağcılık kulübü üyesi dağcılar, otelin önündeki falezlerden ip yardımıyla iniş yaptı. Dağcılar, falezlerde asılı durarak uçağın batırılma işlemini izledi. 

     

Türk Hava Kurumu Antalya Şube Başkanı Vasıf Yüceliş, gazetecilere yaptığı açıklamada, amaçlarının Antalya'da hem dalış turizmini geliştirmek hem de balık popülasyonunu artırmak olduğunu söyledi. Yaklaşık bir yıllık uğraşın ardından uçağı Antalya'ya getirdiklerini dile getiren Yüceliş, ''Uçağımızı batırıp emniyetli bir şekilde deniz dibinde bağladıktan sonra ağırlıklarla da desteklendi. Daha sonra uçağımız dalgıçlara hizmet verecek ve balıkların yeni yuvası olacak'' dedi. 

     

Uçakla ilgili de bilgi veren Yüceliş, uçağın 1967 model olduğunu, Türk Kara Kuvvetleri'nde haritacılıkta, havadan keşifte ve pilotaj eğitimlerinde kullanıldığını kaydetti.

     

Uçağın 1991 yılında Türk Hava Kurumu'na devredildiğini dile getiren Yüceliş, ''Uçak, Türk Hava Kurumu'nda paraşüt ve pilotaj eğitimlerinde kullanıldı. 1998 yılına kadar görev yapan uçağımız, bu tarihten sonra hurdaya ayrıldı. Biz de hurdalıkta çürümeye terk edilmiş bu uçağı, Akdeniz'de balıkların ve dalgıçların kullanabilmesi için deniz dibine bırakmaya karar verdik'' diye konuştu. 

     

     

-Batırılan uçağın özelikleri- 

     

     

Alman üretimi Dornier tipi uçak, NATO kanalıyla Türkiye'ye getirildi. Uçakların ilk modelleri, Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, paraşüt eğitimi için kullandığı uçağı 1991'de Türk Hava Kurumu'na devretti. Uçak, ömrünü doldurduğu 1998 yılından bu yana Etimesgut Türkkuşu Eğitim Tesisleri'ndeki hurdalıkta bekletiliyordu. 

AA



Geri Dön