29 / 03 / 2024

Antalya'daki Rhodiapolis Antik Kenti'ne ilişkin 15 soru TBMM'de!

Antalya'daki Rhodiapolis Antik Kenti'ne ilişkin 15 soru TBMM'de!

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Antalya Kumluca'da yer alan Rhodiapolis Antik Kenti'nin restorasyonuyla ilgili bazı iddiaları meclis gündemine taşıdı..



Antalya daki Rhodiapolis Antik Kenti ne ilişkin 15 soru TBMM de!


CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Antalya Kumluca'da yer alan Rhodiapolis Antik Kenti'nin restorasyonuyla ilgili bazı iddialara ilişkin soru önergesi hazırlandı. Kara sorularının Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlandırılmasını istedi.


"Kültür Bakanlığı ile yapılan protokol ile Antalya’nın Kumluca İlçesi’ndeki Rhodiapolis’in ören yerinin işletmesi Kumluca Belediyesi’ne devredildiği ve yapılan protokol ile 1892’de keşfedilen ve 2006 yılında başlatılan arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılmaya başlanan antik kentin Kumluca Belediyesi tarafından işletilmesi, gişe gelirinin ise restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarında kullanılması öngörüldüğü bilinmektedir." şeklinde açıklamalarda bulunan Kara, "Kumluca’nın yaklaşık 2,5 kilometre kuzeyinde yer alan tepede kurulan ve Likya uygarlığının önemli kentlerinden biri kabul edilen Rhodiapolis’te Akdeniz Üniversitesi tarafından yürütülen kazılarda M.S II. yüzyılda yaşadığı belirlenen ünlü hayırsever Opramoas’ın adına inşa edilen anıt, önemli buluntulardan biri olarak kayıtlara geçirilmiştir." dedi.


"Kumluca Belediyesi’nin ören yerinin çevre düzenlemesi, karşılama merkezi ve restorasyon çalışmaları yapmak üzere 2014 yılında Bitlis-Tatvan merkezli Er-Bil İnşaat A.Ş isimli şirketin ihale karşılığında restorasyon çalışmalarına başladığı bilinmektedir." ifadelerini de ekleyen CHP'li Kara 15 soru sordu.


Kara'nın soruları

1. Rhodiapolis kaç yılında yapılan sözleşme ile Kumluca Belediyesi’ne devredilmiştir?


2. Rhodiapolis’in restorasyonu için 2014 yılında çıkıldığı bilinen ihaleye kaç firma katılmış? Bahse konu Er-Bil İnşaat A.Ş ihaleyi hangi bedelle almıştır?


3. Söz konusu şirket ile yapılan anlaşma gereği restorasyon ne kadar sürede bitirilecektir? Şu an ne aşamadadır?


4. Söz konusu şirketin restorasyon çalışmaları kapsamında Suriyeli işçileri çalıştırdığı iddiaları doğru mudur?


5. Restorasyon sürecinde çalışan işçilerin başında restorasyon ile ilgili uzman kişilerin bulunmadığı iddiası doğru mudur?


6. Restorasyon çalışmaları Bakanlığınızca teftiş edilmiş midir? Çalışmaların antik kentin dokusunu bozduğu iddiaları doğru mudur?


7. Rhodiapolis Antik Kentinde çalışmaların durdurulduğu iddiası doğru mudur? Bunun sebebi nedir?


8. Antik Kentin restorasyonu esnasında Opramos Anıtı’nı kapsayan kısımda yanlışlıkların tespit edildiği doğru mudur? Doğru ise bu yanlışlıkları tespit eden Bilim kurulu kimler oluşmuştur?


9. Bu bilim kurulu raporunu hangi tarihte hangi makamlara iletmiştir? Bu rapor doğrultusunda alman, önlem/kararlar nelerdir?


10. Opramos Anıtı’nın restorasyonundaki hata kime aittir? Hataya sebebiyet veren kişi ya da kurumlar için yapılmış/yapılacak işlemler nelerdir?


11. Restorasyonun hatalı ve yavaş ilerlemesinde Er-Bil Şirketi’nin kusuru nedir? Şirkete karşı yapılan işlemler nelerdir"?


12. Şirkete ihale verilmeden önce şirketin antik kentlerin ya da tarihi mekanların restorasyonu ile ilgili geçmiş tecrübeleri incelenmiş midir? Şirketin restorasyon alanındaki başarı ya da başarısızlıkları nedir?


13. Er-Bil İnşaat A.Ş adlı şirket kime/kimlere aittir?


14. Restorasyon için önergenin verildiği tarihe kadar harcanan para ne kadardır? Restorasyonda oluşan bu zarar kimden hangi yöntemle tahsis edilecektir?


15. Restorasyonun tamamı için planlanmış harcama ne kadardır? Bu harcamalar kimler tarafından hangi oranlarda karşılanmaktadır?





Geri Dön