27 / 04 / 2024

Antalya'ya erişecek demir yolu projelerinde çalışmalar tam gaz!

Antalya'ya erişecek demir yolu projelerinde çalışmalar tam gaz!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Turizm kenti Antalya'nın demir yolu bağlantısının yapılması lazım. Antalya'ya erişecek demir yolu projesinin etüt projeleri devam ediyor. Hedefimiz, önümüzdeki yıl bitirip onun da bir an önce inşaatına başlamak" dedi.




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Daha önce dışarıdan askeri gemi sipariş eden, dışarıya bağımlı olan bir ülkeden kendi askeri gemilerini MİLGEM dahil, savaş gemilerini üreten, helikopteri yapan ve bunu seri üretebilen bir ülke haline geldik." dedi. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de denizciliği öne çıkarmak adına olağanüstü gayretleri olduğunu vurgulayan Arslan, "Son yıllarda bu konuda çok ciddi başarılar elde ettik ama bugünkü başarı bu anlamda çok önemli. Dost Katar ile yaptığımız işbirliği anlamında önemli." ifadesini kullandı.


Arslan, şunları kaydetti: "Bir taraftan askeri kabiliyetleri en üst seviyede olan gemiler, bir taraftan bunu kullanacak olanların aynı zamanda rahat edebileceği konforda yapılmış. Geminin dönme yarı çapı en önemli kriterlerden biridir. Gemi bulunduğu yerde dönmek isterse ne kadar dar yarıçapta ne kadar hızla dönebilirse o kadar başarılıdır. 48 metre boyunda bir tekne, 74 metre yarıçapta dönebiliyor. Çok güzel bir kabiliyet. Bunun dümeni yok, bir joistik var. Joistik aynı zamanda ileri geri çalışma kabiliyeti, sağa sola dönme kabiliyeti, motorları farklı çalıştırarak, çok yüksek manevra kabiliyeti sağlayan bir joistikle gemiyi idare ediyorsunuz. Adeta tek parmağınızla gemiye istediğiniz hareketi yaptırabiliyorsunuz. Daha önce dışarıdan askeri gemi sipariş eden, dışarıya bağımlı olan bir ülkeden kendi askeri gemilerini MİLGEM dahil, savaş gemilerini üreten, helikopterini yapan ve bunu seri üretebilen bir ülke haline geldik." 
 

Antalya'da  24 faal tekne imalatı olduğunu vurgulayan Arslan, Türkiye'de 15 yılda gemi inşaat sektöründe yaptıkları yatırım miktarının 2,8 milyar dolar olduğunu dile getirdi.
 

Demir yolu projesi seneye başlayacak
 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Turizm kenti Antalya'nın demir yolu bağlantısının yapılması lazım. Bu konuda İstanbul, Eskişehir, Afyonkarahisar üzerinden Burdur, Isparta güzergahından Antalya'ya erişecek demir yolu projesinin etüt projeleri devam ediyor. Hedefimiz, önümüzdeki yıl bitirip onun da bir an önce inşaatına başlamak. Turizmin başkenti Antalya'yı, finansın ve dünyanın başkenti İstanbul'a hızlı trenle bağlamak. Antalya'yı, Konya'ya oradan Aksaray'a, Kapadokya'ya, Nevşehir'e ve Kayseriye'ye bağlayacak hızlı tren projesiyle ilgili etüt, fizibilite sondaj çalışmaları devam ediyor. Her iki projeyle ülkemizin birçok büyük kentini Antalya'ya bağlamış olacağız."


Geri Dön