25 / 04 / 2024

Antalya'ya ilk üç ayda gelen turist sayısı yüzde 6.5 düştü!

Antalya'ya ilk üç ayda gelen turist sayısı yüzde 6.5 düştü!

Twitter yasağı, Suriye gerginliği Antalya'yı vurdu. İlk üç ayda Antalya'ya gelen turist sayısı yüzde 6.5 düşerken, Alman turist yüzde 21.5, ABD'li turist yüzde 76.8, Norveçli turist yüzde 56.6, Belçikalı turist yüzde 40.1 azaldı..




Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin bugün açıkladığı turizm istatistikleri Twitter yasağının turist üzerindeki olumsuz etkisini gözler önüne serdi. Birlik'ten yapılan açıklamaya göre Antalya'ya ilk üç ayda gelen turist sayısı yüzde 6.5 düştü. Ama Twitter'ı yoğun olarak kullanan ülkelerden gelen turist sayısında ciddi gerileme olduğu göze çarptı.


En ciddi düşüş Türkiye'ye en fazla turist gönderen Almanya'da yaşandı. Geçen yılın ilk üç ayında 283 bin 803 Alman turist gelirken bu yıl aynı dönemde 222 bin 880 turist geldi. Buna göre Alman turist sayısı yüzde 21.5 düştü.


Avrupalı turistte ciddi gerileme var


İlk üç ayda Norveç'ten gelen turist sayısı 30 bin 612 kişiden 13 bin 292 kişiye geriledi. Norveçli turist yüzde 56.8 düşüş gösterdi. Aynı şekilde Belçika'dan gelen turist sayısı da 25 bin 435'ten 15 bin 233'e geriledi. Düşüş oranı yüzde 40.1 oldu. Turist sayısı az olsa da en yüksek oranlı düşüş ABD'li turistte yaşandı. Geçen yılın ilk üç ayında 2 bin 988 ABD'li turist gelirken, bu yılın aynı döneminde gelen ABD'li turist sayısı 694 kişi oldu. ABD'li turist sayısındaki azalma oranı yüzde 76.8 olarak gerçekleşti.


İtalyan turist yüzde 61.9, İzlandalı turist yüzde 60.5, Finlandiyalı turist yüzde 38, Macar turist yüzde 28.5, Slovenyalı turist yüzde 27, Filipinli turist yüzde 26.8, KKTC'li turist yüzde 24.7, Avusturyalı turist yüzde 22.4, Slovakyalı turist yüzde 18.9, İsviçreli turist yüzde 14.9, Polonyalı turist yüzde 8.1, İngiliz turist yüzde 4.1 ve Hollandalı turist yüzde 1.9 geriledi.


İranlı turist düşüşü dizginledi


Antalya'ya toplamda gelen turist sayısı yılın ilk üç ayında 586 binden 548 bin kişiye düştü. Düşüşün yüzde 6.5'te kalmasında İranlı turistlerin etkisi büyük oldu. Bu yıl nevruz dolayısıyla İranlı turist sayısı 4.7 kat artış gösterdi. Geçen yılın ilk üç ayında 9 bin 223 olan İranlı turist sayısı 52 bin 256 kişiye yükseldi. Bu rakamla İran, Antalya'ya en çok turist gönderen ülkeler listesinde üçüncü sıraya yükseldi.


Danimarka, Finlandiya, Fransa, İsveç, İsrail ve Ukrayna gibi pazarlarda da artı yönde gelişme kaydedildi. Rus turist sayısı da yüzde 30 arttı.


'Türkiye imajı zedeleniyor'


Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Ar-Ge sorumlusu Erol Karabulut, turizmin ülkenin imajı ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, "Avrupa'daki medyada Türkiye'nin imajını bozmaya yönelik ciddi haberler yer alıyor. Ayrıca Suriye ile yaşanan gerginlik özellikle Avrupalı turistin tercihini etkiliyor. Twitter yasağının bu gerilemede payı olabilir. Yasağın devam etmesi durumunda ise ciddi etkileri görülecektir. Bu yansımaları net olarak sektörün normal şartlarda ivme kazandığı mayıs ayından itibaren göreceğiz" dedi.


'Türkiye artık operatörlerin ilk sırasında değil'


Turizm Gazetesi Editörü Fehmi Köfteoğlu ise bu gerilemede iki önemli unsurun olduğunu kaydetti. Birincisinin Başbakan Erdoğan'ın seçim sürecinde sosyal medyaya ilişkin tavrının olduğunu belirten Köfteoğlu, ikinci etkenin ise tur operatörlerinin Türkiye'yi artık ilk sırada önermemesini gösterdi. Altı ay öncesine kadar deniz-kum-güneş destinasyonunda pazarlamayı Türkiye, Yunanistan ve İspanya sıralaması ile yapan tur operatörlerinin artık Türkiye'ye Yunanistan ve İspanya'nın ardından üçüncü tercihe koyduklarını belirten Köfteoğlu, "Türkiye'yi bugüne kadar çok önemsiyorlardı, ancak şimdi ilk tercih Yunanistan oldu" diye konuştu. Köfteoğlu, "Bugünkü rakamlar bu yıl sezonun bütünün nasıl biteceğine yönelik sinyaldir" diyerek sözlerini tamamladı.



Dünya


Geri Dön