19 / 04 / 2024

Anzer'de çarpık yapılaşma olmayacak!

Anzer'de çarpık yapılaşma olmayacak!

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer köyünün muhtarı Remzi Güzel; “Rize çayı ile dünyada ne kadar ün yaydı ise köyümüz de balı ile aynı derecede ünlüdür” dedi.



Dünyada bir benzeri bulunmayan ve bin bir çeşit florası ile tanınan ve birçok ülkede şifa kaynağı olarak bilinen Anzer balı taleplerinin bulunduğu Rize’nin Anzer Yaylası Muhtarı Remzi Güzel, yaylanın özelliklerini korumak için mücadele edeceklerini söyledi. Güzel, “Anzer balını bilmeyen yok, tam bir şifa kaynağı. Dünya liderleri ve Arap kralları Anzer balı için her sezon sırada bekliyor” dedi. Art Niyetli Olsam Zengin Olurdum! Anzer balının hata kabul etmez olduğunu belirten muhtar Güzel, şunları söyledi: “Bizim balda güven esastır, daha sonra bilimsel çalışmalar devreye girer. Ben art niyetli bir muhtar olsam, şifa için beni günde yüzlerce kişi arıyor ve onları yanlış yönlendirir veya onlara tescilli bal yerine Anzer’de üretilen veya Anzer balı diye başka ballar veririm ve zengin olurum."


Grup Yoluna Çözüm Bulundu

Seçildiği dönemde İkizdereAnzer grup yolunda hiçbir yatırım olmadığına dikkat çeken Güzel, bu konuda da şunları aktardı: "Benim hazırladığım proje sonrası Ankara’da sayın vekilimiz Hasan Karal ile mecliste bir görüşme yaparak, sorunları dile getirirdim. Bizim yolda eski yıllara dayalı bir betonlama yapılmıştı. 5,5 kilometre kadar yolun betonlanmasını talep ettim. Sağ olsun vekilim, DOKAP Başkanı Ekrem Beyi aradı. Maliyeti 2 milyon 600 bin lira olan yol projesini onayladılar. Hepsine teşekkür ediyorum. Bu işin ihalesi yapıldı. Bahar ayı ile birlikte 5,5 kilometre yolun betonlaması ve dere tahkimatları başlayacak. Bu iş tahminim bir yıl sürecek. Yolun kalan kısmını da tamamlamak gerekiyor. Yolumuzun bitmesiyle turizm daha da çok olacaktır." 


Çok Katlı Evlere İzin Yok

Muhtar Remzi Güzel, “Yeni ihtiyar heyetimizle yaylamızın gelişmesi ve çarpık yapılaşma olmaması için yaylada çok katlı evleri yaptırmıyoruz, bu anlamda çok ciddi mücadele verdim. Anlayışla karşılayan köylüler oldu, anlamayan, karşı çıkan da oldu. Bu durumu 20 sene sonra çok daha iyi anlayacaklar. Anzer’in markası baldır. Kooperatifimiz bu konuda tam yetkilidir. Anzer balı alan kişinin mutlaka yetkili kooperatifimizden balı almaları gerekiyor. Diğer ballara itibar etmesinler. Konaklama konusunda sıkıntımız elbette var. Devletin bu konuda yatırım yapması gerekiyor diye düşünüyorum. Bu bölgede kontrollü turizm yapmak gerekiyor. Hem turizmden faydalanmalı hem de balımızı korumamız gerekiyor. Turizmle beraber köyümüz çok büyük kazanımlar elde edecektir. Yeşil Yol projesini sonuna kadar destekliyoruz. Yeşil Yol projesi ile Uzungöl ile Anzer Yaylası arası 24 kilometre olacak ve Anzer’e gelenler yolu daha da kısaltmış olacaktır. Rize-Anzer Yaylası 85 kilometre iken Uzungöl’den gelecek olanlar ise daha kısa zamanda yaylamıza ulaşmış olacaktır" dedi. 


Biz Ayder Olmayacağız

Ayder Yaylası’nda içinden çıkılmayacak bir çarpık yapılaşma olduğunu belirten Güzel, “Anzer’de ihtiyar heyetimizle birlikte aldığımız kararda 'biz Ayder olmayacağız' dedik. Ayder’deki çarpık yapılaşma Anzer’de olmayacak. İmar planı Anzer’de düzenli olacak. İmar kanunu neyse benim köyümde, yaylamda o olacak. Benim oy kaygım yok. Ayder’e dönüşmek istemiyoruz. Bu doğrultuda akrabam olsa da kanun neyse onu yaparım. Çok katlı bina yerine yatay binalar Anzer’de olacak. Yine benden önce dereler çöplükten geçilmiyordu. Dere alabalığına üç sezon yasak getirdim. Bu sezon bitiyor. Şimdi derelerimiz tertemiz akıyor. Pullu alabalık 3 yıl sonra bu sezon derelerimizde görülmeye başladı” dedi.


Taka


Geri Dön