25 / 04 / 2024

Apartman acil durum planı nasıl hazırlanır?

Apartman acil durum planı nasıl hazırlanır?

Apartman risk analizi kapsamına girebilmesi için bir çalışanının bulunması yeterli oluyor. Çalışanların güvenliği için apartman acil durum planının hazırlanması gerekiyor. Peki, apartman acil durum planı nasıl hazırlanır?



Apartman acil durum planı nasıl hazırlanır?

Apartman risk değerlendirmesi kapsamına girebilmek için bir çalışanın bulunması yeterli oluyor.  Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanların 1 Ocak 2013′ten itibaren risk değerlendirmesi yaptırması zorunlu tutuluyor.  Çalışanı olan apartmanların acil durum planı hazırlaması gerekiyor.


Çalışanı bulunan apartmanlarda kat malikleri işveren durumunda oluyor. Bu yüzden çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yaptırması zorunlu oluyor. 


Elektrik kaçağı sonucu çarpılma, asansörden düşme,asansör boşluğuna düşme,merivenden düşme,çatıdan cisim düşmesi,yakıt kazanı patlaması,kanalizasyon kazası,su arızaları,doğal gaz kaçağı,jeneratör arızası, motopomp arızası,hasarlı merpenler,ağır yük kaldırma,acil aydınlatmaların çalışmaması, apartman otoparkında LPG'li araç bulunması apartmanda çalışanların can güvenliği açısından tehlike taşıyor. Bu yüzden olası bir kazaya karşı apartman acil durum planının hazırlanması gerekiyor. 


İşletmede veya apartmanda acil durum planı çalışması yapıldıktan sonra tehlike ve şiddetine göre acil durumda neler yapılacağı belirlenir ve ilgili ekipler oluşturuluyor ve bütün bunlar senaryo halinde prosedür yada talimat halinde fiilen yapılacaklar şekilde dokümante edilerek işletmede görünür bir yerde saklanıyor. 


Acil durum planı hazırlama ekibi..

-İşveren veya işveren vekili

-İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri

-İşyerindeki çalışan temsilcileri

-İşyerindeki destek elemanları

-İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar

-Mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar. 

-İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabiliyor.


Apartmanda risk analizi zorunlu mu?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön