28 / 03 / 2024

Apartman giderleri kime aittir?

Apartman giderleri kime aittir?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman aidatı ile ilgili hususlara yer veriliyor. Apartmandaki ortak giderlerin malikler tarafından ödenmesi gerekiyor. Peki, apartman giderleri kime aittir?



Apartman giderleri kime aittir?

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerine ortak alanlar olarak ifade ediliyor. Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebiliyor. 


Apartmanda ortak kullanılan alanların giderleri apartman malikleri tarafından ödeniyor. Hani giderlerin nasıl ve kim tarafından ödenmesi gerektiği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;


b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor.


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.


Apartman giderleri ev sahibine mi aittir?

Kira akdine ortak giderlerin kiracıya ait olduğu yazılı ise, kiracının şahsi hizmetine ayrılanlar kiracıya ait oluyor.  Bunlara örnek olarak kapıcı ücreti, ortak elektrik, ortak su parası veya yakıt gideri olarak biliniyor. Anayapıya ait masraflar ise ev sahibine ait oluyor; boya, badana, kalorifer kazanı değiştirilmesi gibi.


Kiracı iflas ederse kira sözleşmesi feshedilir mi?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com





Geri Dön