19 / 04 / 2024

Kiracı iflas ederse kira sözleşmesi feshedilir mi?

Kiracı iflas ederse kira sözleşmesi feshedilir mi?

Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan hükümlerde kira sözleşmesinin hangi durumlarda fesh edilebileceğine ilişkin bilgiler yer alıyor. Peki, kiracı iflas ederse kira sözleşmesi feshedilir mi?



Kiracı iflas ederse kira sözleşmesi feshedilir mi?

Kira sözleşmesi kiracıyla ev sahibi arasında kiracılık hükümlerine göre imzalanan belge olarak biliniyor. Bu sözleşmede kiranın süresine,bedeline ilişkin bilgilerin açıkça belirtilmesi gerekiyor. 


Borçlar Kanunda mal sahibi ve kiracının haklarına  yer veriliyor. Ev sahibi ile kiracının hak ve sorumluluklarının belirtildiği Borçlar Kanunu gereğince taraflar istediği zaman kira kontratını feshedemiyor.


Kira sözleşmesinin feshi taraflar arasında kira sözleşmesinin sona ermesi anlamına geliyor.Kira sözleşmesinin fesih nedenleri, sözleşme ilişkisinin devam ettiği dönemde ortaya çıkan nedenler olabiliyor. 


Sözleşmenin feshi, olağanüstü fesih, belirli ve belirsiz süreli sürekli borç ilişkilerini haklı sebeple, vaktinden önce ve ileriye yönelik olarak sona erdiren bir imkan olarakta ifade ediliyor. Peki, kiracı iflas ederse kira sözleşmesi feshedilir mi?


Kiracının iflas etmesi!

Bu konu Borçlar Kanunu’nda 261. maddeye göre düzenleniyor. Eğer kiracı iflas ederse, birikmiş ve işleyecek kira bedelleri için, bunları ödeyebileceğine dair, münasip bir süre içinde teminat da veremezse, o zaman kiralayan sözleşmeyi bu sebeple feshedebiliyor. 


Kira bedeli ödenmezse ev sahibi ne yapabilir?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com




Geri Dön