25 / 04 / 2024

Apartman, site, villa çatılarında güneş doğacak! EPDK açıkladı!

Apartman, site, villa çatılarında güneş doğacak! EPDK açıkladı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), güneşten elektrik üretimi kapasite sınırını 10 kW’den 25 kW’ye çıkardı. Apartman, site, villa gibi alanlarda vergi, gümrük ve 4. bölge teşviğiyle üretimin yaygınlaştırılmasının önü açıldı.



25 KW yatırım maliyete nasıl yansıyacak?

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği yetkilileri, 25 kW için yatırımda ölçek maliyeti dikkate alındığında tam aynı oranda artış olmasa da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 20 bin dolar (300 bin TL'ye yakın) yatırımın gerektiğini, 10 bin dolar (yaklaşık 150 bin TL) yatırım yapıldığını açıkladı.

Sektör yetkilileri aynı zamanda uzun vadeli mortgage benzeri kredilerin devreye girmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Apartman, site, villa çatılarında güneş doğacak! EPDK açıkladı!

50 bin TL'nin üzerindeki kredilerde azami vade geçen yıl Eylül ayında 36 aydan 24 aya indirilmişti. Sektör yetkilileri ortalama 10 yıl vadeyle yüzde 1-2 faizle kredi imkanı sunulduğu takdirde bireysel güneş enerjisi yatırımlarının artabileceği görüşünde.

10 kW güneş enerjisi elektrik üretim sistemi ile bir evin elektrik ihtiyacı için evde klima, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aydınlatma lambaları, televizyon, buzdolabı, bilgisayar gibi elektrikli aletler çalıştırabiliyor. Aylık elektrik tüketimi ortalama 1400 Kwh'ye kadar olan yerler için uygun kabul ediliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön