27 / 04 / 2024

Apartman, site, villa çatılarında güneş doğacak! EPDK açıkladı!

Apartman, site, villa çatılarında güneş doğacak! EPDK açıkladı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), güneşten elektrik üretimi kapasite sınırını 10 kW’den 25 kW’ye çıkardı. Apartman, site, villa gibi alanlarda vergi, gümrük ve 4. bölge teşviğiyle üretimin yaygınlaştırılmasının önü açıldı.



Ne kadar alan gerekiyor?

10 kW kapasiteli çatı sistemi kurmak için ortalama 60 metrekarelik alan gerekirken, 25 kW kapasiteye göre yeni teknoloji paneller dikkate alındığında 120-150 metrekarelik alan gerekeceği öngörülüyor. 


Sistemi kurmak isteyen kişiler ildeki elektrik dağıtım şirketine başvururak izin alabilir. Sistemi kuran şirket tarafından projelendirme prosedürü yerine getiriliyor.

Apartman, site, villa çatılarında güneş doğacak! EPDK açıkladı!

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök: Güneşten elektrik üretimi ve kullanımının tabana yayılması hızlanacak. 10 kW’a kadar güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri için, EPDK’nın aldığı karar üzerine, ilgili usul ve esaslarda değişiklik yapılarak 25 kW olarak revize edildi. Güneş enerjisi üretimi ve kullanımının tabana daha fazla yayılması açısından bunu olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz. Çünkü güneş enerjisinden elektrik üretimi yapmak isteyen ve daha büyük çatı alanına sahip olan villa gibi tekil konutlar bu düzenlemeden yararlanarak daha fazla elektrik üretebilecek. Bu da ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretimini artıracak bir uygulama olacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön