19 / 04 / 2024

Apartman yönetim toplantısı ne zaman yapılır?

Apartman yönetim toplantısı ne zaman yapılır?

Sekizden fazla bağımsız bölümü içerisinde barındıran apartmanda yönetimin oluşturulması, belirlenen zamanlarda toplantı yapılması ve alınan kararlara göre anagayrimenkulün yönetilmesi gerekiyor. Peki, apartman yönetim toplantısı ne zaman yapılır?



Apartman yönetim toplantısı ne zaman yapılır?

Sekizden fazla bağımsız bölümü içerisinde barındıran apartman ve konut sitelerinde yönetimin oluşturulması, belirlenen zamanlarda toplantı yapılması ve alınan kararlara göre anagayrimenkulün yönetilmesi gerekiyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.


Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. 

 

Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir. 

 

İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtilir. 

 

İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamaz.


Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanır ve oy 

çokluğuyla karar verir. 

 

Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur. 

 

Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır. 


Oya katılma:

Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.


Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz.

 

Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.

 

Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.

 

Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.



Apartman yöneticisi ortak giderlere katılır mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön