20 / 04 / 2024

Apartman yönetimi kat irtifakı!

Apartman yönetimi kat irtifakı!

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında kat irtifakı sahiplerinin sorumluluklarına ilişkin açıklamalara yer veriliyor. Kanuna göre, kat irtifakı sahipleri kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ile yükümlü...



Apartman yönetimi kat irtifakı!

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında kat irtifakı sahiplerinin sorumluluklarına ilişkin açıklamalara yer veriliyor. Kanuna göre, kat irtifakı sahipleri kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ve yapı işini, doğruluk kaideleri uyarınca kolaylaştırmakla, karşılıklı olarak yükümlüdür. 


Söz konusu hükümler, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında "Kat irtifakı sahiplerinin borçları" başlığı ile 26. maddede şu şekilde açıklanıyor:


Kat irtifakı sahiplerinin borçları: 

Madde 26 – Kat irtifakı sahipleri bu hakka konu olan ortak arsa üzerinde, ileride kat mülkiyetine çevrilmek üzere yapılacak yapının sözleşmeye ve plana göre tamamlanması için kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ve yapı işini, doğruluk kaideleri uyarınca kolaylaştırmakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. 

 

(Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/13 md.) Kat irtifakı sahiplerinden biri kendine düşen borçları, noter aracılığıyla yapılan ihtara rağmen, bu ihtar tarihinden başlayarak iki ay içinde yerine getirmezse diğerlerinin yazılı istemi üzerine hâkim, onun arsa payının ve kat irtifakının hükme en yakın tarihteki değeri karşılığında, öteki paydaşlara, arsa payları oranında devrine karar verir. 

 

Kat irtifakı sahiplerinden birinin kusuru yüzünden, yapının kanuni süre içinde yapılamaması sebebiyle kat irtifakı düşerse, kusurlu taraf diğerlerinin bu yüzden uğradıkları zararı tazminle yükümlüdür.



Apartmanda komşunun müsaade mecburiyeti!


Geri Dön